Diyarbakır merkezi ve aralarında Çınar'ın'da bulunduğu ilçelerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşlerin (DİSKİ) tarafından suya zam yapıldı.
Tarifelerde basamak sistemine geçilirken Diyarbakır merkezde 0-15 metreküp arasındaki sarfiyatta eski tarifede metreküp fiyatı 2,64 lira iken yapılan yüzde 35 zam ile 3,55'e çıktı, 15 metreküp sonrasındaki sarfiyatta ise yapılan yüzde 103'lük zam ile metreküp fiyatı 5,33 liraya çıktı.
Ergani, Silvan ve Bismil ilçelerinde ise 0-15 metreküp arasındaki sarfiyatta eski tarifede metreküp fiyatı 1,77 lira iken yapılan yüzde 98 zam ile 3,5 liraya çıktı, 15 metreküp sonrasındaki sarfiyatta ise yapılan yüzde 197 zam ile metreküp fiyatı 5,25'e çıkmış oldu.
Çermik, Çüngüş, Dicle, Eğil, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ve Lice ilçelerinde de 0-15 metreküp arasındaki sarfiyatta eski tarifede metreküp fiyatı 1,2 lira iken yapılan yüzde 190'lık zam ile 3,45 liraya çıktı, 15 metreküp sonrasındaki sarfiyatta ise yüzde 330 zam ile metreküp fiyatı 5,18 liraya çıkmış oldu.
Konuya ilişkin konuşan vatandaşlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı DİSKİ'nin bir taraftan ihtiyaç sahibi vatandaşların içme suyunda yüzde 50 indirim yaparken, diğer taraftan suya fahiş oranda zam yaptığını belirterek tepki gösterdi.
Yapılan zamları kabarık gelen faturalarla öğrendiklerini belirten vatandaşlar, yeni gelen faturalardaki miktarın aynı sarfiyatta olan eski faturalardaki miktarları 3-4'e katladığını söyledi.
Yapılan zamların çok yüksek olduğunu dile getiren esnaflardan Cezmi Demir, "Daha önce suyun tonu yaklaşık 1,5 lira iken şu an yaklaşık 5 liraya yükseldi. Bu zam kabullenecek bir şey değil. Yetkililerden bu zammın geri alınmasını bekliyorum." dedi.
Zamlardan dert yanan işportacı Mehmet Nur da "Vatandaş fakirdir. Suyun fiyatını çok yükseltiler, vatandaş ödeyemiyor. Biz zammın geri alınmasını istiyoruz. İnsanlar mağdurdur, iş-güç yoktur." diyerek yetkililere seslendi.
Mehmet Şirin Memkeze ise şunları söyledi: "Şu anda suya yüzde 300 zam, mağdur halkı daha da mağdur ediyor. Bu kadar zammı beklemiyorduk, maalesef şu anda halk ödeyebilecek durumda değil. İş yok, ekonominin durumu zaten gözler önündedir. Bu zamların geri çekilmesini istiyoruz. İnsanların en çok kullandığı sudur. Gözlemlediğimiz kadarıyla insanları suyu israf etmiyor. Yani tasarruflu kullanmasına rağmen yüzde 200-300 zam baya yüksektir. İnsanların bunu ödeyecek imkânı yoktur, kendimiz de ödeyemiyoruz."
Bu şekilde gelen faturaları ödeyemeyeceklerini ifade eden Veysi Aydın, "Suya 3-4 kat zam yapılması olamaz, makul bir oranda zam yapılsaydı neyse, fakat bunu vatandaş ödeyemez, isyan eder. Bu nasıl bir adalettir. Gidip derelerden tankerler ile su getiririz bu halden iyidir." dedi.
Ferat Özakkuş, "Su bizim temel ihtiyacımızdır. Suyun iş yerlerinde 4 liradan 12 liraya, evlerde 1,5 liradan 5 liraya çıkması görülmemiş bir şey. Su çok pahalı oldu, insanın temel ihtiyacıdır, bunun düzeltilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Suyun insanların temel ihtiyacı olduğunu belirten Adem Yaşar, "İnsanlar yemeğini, abdestini hep su ile yapar. Bir anda suyun bu kadar zamlanmasına tepkiliyiz. Bu zammın geri alınmasını istiyoruz. Millet mağdurdur, zaten kıt gelirler ile ihtiyaçlarını gideriyorlar, bir anda bu kadar suyun zamlanmasına karşıyız ve bu zammın geri alınmasını istiyoruz." ifadelerinin kullandı.
Konuya ilişkin ulaştığımız DİSKİ yetkilileri ise suya son 4 yılda zam yapılmadığını belirterek Belediye Meclis kararıyla TÜFE göz önünde bulundurularak suya yüzde 35'lik bir zam yapıldığını belirtti.
İLKHA