Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, son günlerde camilere tabureyle gidenlerin sayısının artması üzerine cami cemaatlerini bu konuda bilinçlendirmek için tabure konusunda görsellerin de bulunduğu bir açıklama yayınladı. Bildiride camide nasıl oturulması gerektiği anlatılırken, hasta vatandaşların namazlarını nasıl kılacağı da görsellerle sunuldu.
Tabure ile namaz kılınması fetvası hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, camilerin saygınlığını zedeleyebilecek görüntü kirliliğinden kurtarmak gerektiğini söyledi.
Cami cemaatlerinin tabure ile değil oturarak namaz kılmalarını istediklerini ifade eden Diyarbakır İl Müftüsü İşliyen, ima ile namaz kılmanın zaruri durumlarda geçici tercih olması gerektiğine vurgu yaptı.
Diyanet işleri Başkanlığının camilerde taburelerde kılınan namaz ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamanın yeni bir açıklamada olmadığını dile getiren İşliyen, şunları söyledi:
“Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulumuz kendilerine intikal eden konularla alakalı sürekli açıklamalar yapmaktadır. Camilerde taburelerde kılınan namaz ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklama da doğrusu yeni bir açıklama değildir. Yenilenen açıklamalardan bir tanesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kuruluna benzer sorular sorulması üzerine konu ile ilgili açıklamalar yapmışlardır. Camilerde son dönemde sandalyeler, tabureler çoğaldı. Hatta kimi camilerde taşınabilir değil sabit oturaklar kurulmaya başlandı. Bu cami adabı bakımından çok tehlikeli bir durumdur doğrusu. Bunun gittikçe çoğalması Müslümanların artık namazın şeklini değiştirecek riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Çok basit ve hafif sebeplerden dolayı yürüyebilen, koşabilen hatta sabah sporu yapabilen insanlarımız, camiye gelince ayaklarında ağrı var diye tabureye oturup secde ve rükûu yapmama yoluna gidebilmektedirler. Hayır, buna kesinlikle dur diyebilmek lazımdır. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yaptığı da budur.”
“İma ile namaz kılmak zaruri durumlarda geçici tercih olmalıdır”
Taburede namaz kılma konusunda cami cemaatlerinin bilinçlenmesini istediklerini söyleyen İşliyen, “Bir Müslüman hastalığı ve engeli sebebiyle ayakta namazını kılamıyorsa oturarak namazını kılar. Oturup ayaklarını katlayamıyorsa, ayaklarını kıbleye doğru uzatarak namazını kılabilir. Eğer oturarak ta namazını kılamıyorsa, yattığı yerde başının altına bir yastık koyarak ima ile namazını kılar. Namazı bırakma kılmama gibi bir şey söz konusu değildir. Engeli nedeniyle oturması mümkün değilse o takdirde sandalyede namaz kılabilir ama oturduğu yerde namazını kılma imkânına sahip olanların sandalyede ya da oturak namaz kılması caiz değildir. Camileri de caminin saygınlığını, sadeliğini zedeleyebilecek görüntü kirliliğinden kurtarmak gerekir. İma ile namaz kılmak zaruri durumlarda geçici tercih olmalıdır. Burada yasaklama ya da sert tedbirler yok. Biz bu konuda cemaatlerimizin ikna olmasını istiyoruz. Cemaatlerimiz tabure ile değil oturarak namaz kılmasını istiyoruz. Taburede namaz kılmak dinen doğru değildir.” İfadelerini kullandı.
İLKHA