Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'nın açılışı ile birlikte heyecanla hayvanlarını alana getiren hayvan üreticileri, gördükleri manzara karşısında memnun kalmadı ve yeni yapılan yerin ihtiyaçları karşılamaktan çok yeni sorunlara neden olduğunu belirterek tepki gösterdi.
Hayvan üreticileri, yeni yapılacak yerle ilgili daha modern alanların vaat edildiğini, ancak onarımı biten Canlı Hayvan Borsası alanında, yerine getirilmeyen vaatlerin yanında birçok sorun ile karşılaştıklarını söylediler.
Kurban ve adak kesimlerinin yapıldığı yerin yıkıldığını ve yerine yenisinin yapılmadığını belirten hayvan üreticileri, 15 yıl önce yaşanan dere kenarı, yol kenarı ve ağaç altlarındaki kötü hayvan kesim manzaralarının tekrar yaşanacağını ifade ettiler.
Mescitlerinin de yıkıldığını ve yaya bir şekilde hayvanlarının içeri alınmadığını belirten üreticiler, yetkililerin, yaşadıkları sıkıntıları bir an önce çözmesi talebinde bulundular.
"Yeni yapılan yer birçok sorunu beraberinde getirdi"
2005 yılından itibaren faaliyet gösteren Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'nın birtakım sorunlarının olduğunu belirten Tüccar Mahmut Yalçınkaya, "2005 yılından bu yana faaliyet gösteren hayvan pazarımızın birtakım sıkıntıları vardı. Yetkililer Pandemi sürecini fırsata çevirerek uzun süreden beridir faaliyet gösteren hayvan pazarı alanında iyileşmeler yaptı. Elbette yeniden yapılan birçok tamirattan ötürü memnunuz. Ancak yeni yer birçok sorunu da beraberinde getirdi." diye konuştu.
"Kente 15 yıldır hizmet veren kurban kesim yerinin yıktırılması kötü manzaralara yol açıyor"
Yaklaşık 15 yıldır kurban ve adak kesim yeri olarak hizmet veren alanın yıktırılmasının yaşadıkları sorunların en büyüğü olduğunu belirten Yalçınkaya, "Vatandaşlarımız Canlı Hayvan Borsası'nın açılacağını duyduktan sonra buraya akın etti. Buraya gelip kurbanlarını ve hayvanlarını kesmek istedi. Ancak kesim yerinin yıktırılmasından dolayı hayvanlarını sağda, solda ve dere kenarlarında kesmek zorunda kaldı. Kısacası 15 yıl önce Diyarbakır'da yaşanan kötü manzaralar bugün tekrar yaşanmaya başladı. Yetkililerden bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"hayvanların içeriye yaya bir şekilde alınması yasaklandı"
Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'nın onarım sürecine girdikten sonra kendilerine haber dahi verilmeden hayvan kesim yerlerinin kaldırıldığını belirten Tüccar Veysi Aslan, "Pandemi sürecinde tamirata giren Canlı Hayvan Borsası alanında bize haber verilmeden adaklık kesim yerlerimiz yıkılmış. Yıkılan yerlerin yerine herhangi bir alan yapılmamış. Ayrıca buna yönelik bir alternatif çözüm de sunulmamış. Yetkililerin bu olaya derhal el atmasını istiyoruz. Bir diğer sıkıntı ise hayvanların alana girişi esnasında yaşanıyor. Arabanın dışında hayvanların içeriye alınmasını yasaklamışlar. Güçlü ve imkânı olan kişiler hayvanlarını arabaya koyup hayvan pazarına getirebilir. Ancak köyden ve durumu elverişli olmayan insanlar hayvanlarını arabayla getiremediklerinden yaya olarak getiriyorlar. Bunların geçişine izin verilmiyor. Bu üreticiye ciddi sıkıntı yaşatıyor. Sorunların çözülmesini istiyoruz." talebinde bulundu.
"Namaz kıldığımız tek alan olan mescidimiz yıkıldı"
Onarılan Canlı Hayvan Borsası alanında bazı değişikliklerin yapıldığını ancak bu değişikliklerin yetersiz olduğuna değinen Tüccar Tahsin Derin, "Hayvan pazarında bazı değişikler yapıldı. Fakat birçok eksik de bulunmaktadır. Örneğin; hayvanları yaya içeri almaya izin vermiyorlar. Pikap veya kamyonet gibi araçlara konup bu şekilde içeri alabileceklerini söylüyorlar. Bir diğer sıkıntı ise bu alanda eskiden mescitlerimiz vardı. Oraya gidip namazlarımızı kılardık. Ancak yeni yapılan tadilat ile bunu yıkmışlar. Yine adaklık ve kurbanlık kesim yerimiz eskiden vardı. Bunu da yıkmışlar. Normalde bunların yerine daha güzellerinin yapılaması gerekiyordu. Maalesef hepsi yıkılmış. Yetkililerin bu sıkıntılara derhal bir çözüm bulmasını talep ediyoruz." dedi.
"Diyarbakır Canlı Hayvan Pazarı'nda çok keyfi muameleler yapılıyor"
Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası alanında keyfi muamelelerin yapıldığını belirten Aziz Erdoğan, "Şu an Diyarbakır Hayvan Pazarı'nda maalesef çok keyfi muameleler yapılıyor. Örneğin; Siverek Hayvan Pazarı girişinde araçlardan bir lira ücret talep ediliyor. Fakat kentimizde 15 lira isteniyor. Yine bizlere hayvan pazarı alanlarını güzelleştirip çok daha kullanışlı bir alana çevireceklerini söylemişlerdi. Ancak bu alanın en önemli unsuru olan hayvan kesim yerlerini yıkmışlar. Mescidimiz de eskiden burada bulunuyordu. Vatandaşlar sabah 4'te uyanıp buraya geliyordu. Haliyle namazlarını kılması gereken yerlerin de olması gerekiyor. Maalesef bu ihtiyacımızı karşılayan mescidimizi de yıkmışlar. Ayrıca aracı olmayanı içeriye almıyorlar. Belki benim araç ile hayvanlarımı getirecek bir gücüm yok! Bundan dolayı ben neden içeri alınmıyorum? Yaşadığımız bütün sıkıntıların kısa süre içerisinde giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
İLKHA