Hasat mevsiminin gelmesiyle çiftçi ektiği tahılları biçmeye başladı. Bu sene buğday, arpa ve mercimekte rekoltenin yüksek olması saman fiyatlarını düşürdü.
Çiftçiler saman arzındaki fazlalığın fiyatları olumsuz etkilediğini ve kimi çiftçilerin tarladaki tahılı üstten biçip tahılın sapını tarlada bıraktığını belirtti.
Kabasakal köyü çiftçilerinden Ramazan İnat, saman fiyatlarının geçen seneki fiyatlardan bile daha düşük olduğunu belirtti. İnat, “Bu sene mahsul gayet iyiydi. Ekinler hem sapıyla hem tanesiyle verimliydi. Ürün verimli olunca da çiftçiler biçerlere yöneldi. Biçerde ürünü üstten samansız kesiyor. Geçen sene saman az olduğundan dolayı herkes ürünü samanıyla beraber biçiyordu. Bu sene çiftçilerin çoğu mahsulü üstten -sapı tarlada bırakarak- biçti. Şuan da fiyatlar ucuz.” ifadelerini kullandı.
“İleride saman fiyatları yükselebilir”
Saman fiyatlarındaki düşüklükten dolayı çiftçilerin mahsulü biçip tahılın sapını tarlada bıraktığını belirten İnat, bunun saman kıtlığına yol açıp fiyatları yükseltebileceği uyarısında bulundu. İnat, “İleride fiyatların yükselmesi beklenebilir. Çünkü herkes düz biçere -samansız biçme- yönelince ileride saman azlığı ortaya çıkabilir. Ondan dolayı ileride samanlar pahalı olabilir. Şu anda buğday samanının fiyatı 80-90 TL civarı. Mercimek samanı ise 300-350 TL arası satılıyor. Geçen seneye göre fiyatlar çok düşük. Geçen sene mercimek samanı 420 TL civarı satılıyordu. Bu sene 300 TL’ye geriledi. Geçen sene buğday samanı 150 TL’den satılıyorken bu sene 80 TL’ye kadar geriledi.” dedi.
“Saman fiyatlarındaki düşüklük biçercileri de olumsuz etkiliyor”
Kimi biçerlerin tarladaki mahsulle beraber samanı da biçtiğini belirten İnat, saman fiyatlarının düşmesinin biçercileri de olumsuz etkilediğini belirterek, “Böyle olunca biçerciler de zarar ediyor. Normalde bir römorkta bir ton samanın tolama ücreti geçen sene 100 TL iken bu sene bu fiyat 90 TL’ye düştü. Elhamdülillah mahsul bol ve bereketlidir. Böyle olunca da fiyatlar düşüktür. Biçerciler biraz zarar edecek.” dedi. (İLKHA)