Taksici esnafı: İşlerimiz yüzde 90 oranında düştü

Ticari taksilerde 29 Mart’ta geçerli olmaya başlayan tek-çift plaka sırası uygulamasını değerlendiren taksici esnafı, yapılan uygulamanın işlerde herhangi bir değişikliğe sebep olmadığını, zaten işlerinin yüzde 90 oranında düştüğünü söylediler.

Coronavirus tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla şehir içi ve şehirlerarası taşımacılıkta kısıtlama yapıldı. Şehirlerarası taşımacılıkta seyahatler izne tabi olurken, şehir içi taşımacılıkta ise otobüs, minibüs ve taksilerde yeni uygulamalar başlatıldı.

Ticari taksilerde plakalarının son hanesi tek rakam ve çift rakam olanların birer gün ara ile trafiğe çıkabileceklerine ilişkin alınan kararın ardından uygulama dün itibarı ile İstanbul, Ankara ve İzmir’de hayata geçirildi.

Alınan karar ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbullu taksiciler, dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Coronavirus sebebiyle işlerinin zaten yüzde 90 oranında düştüğünü belirterek tek-çift plaka uygulamasının ise pek etkisinin olmadığını, günde 4-5 müşteri alabildiklerini ifade ettiler.

“Günlük 30-40 lira evlerimize götürebiliyorsak ne ala”

Uygulamanın hiçbir artı ve eksisinin olmadığını söyleyen taksi şoförü Özkan Ardıç “Zaten virüsten dolayı işler durgun vaziyette. Sayın valimize buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Bu taksi camiasına bir el atsın. Taksilerde çalışanların yüzde 99’u şofördür. Bu şoförler evlerine ekmek parası götüremiyor. Günlük 30-40 lira evlerimize götürebiliyorsak ne ala. İşlerimiz bu kadar kötü.” dedi.

“Şu anda evine ekmek götüremeyen, arabasının yevmiyesini çıkaramayan arkadaşlarımız var”

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alana Coronavirus’ün tüm piyasayı etkilediğini belirten Birol Çelikten ise, şunları söyledi:

“Tekstilinden kuyumcusuna, çocuklarımıza kadar etkisi oldu. Şu anda çift-tek plaka uygulamasına geçildi. Ancak bizim için değişen bir şey olmadı. Zaten işlerimiz sekteye uğradı. Bir an önce şu Corona denen illet ülkemizden çıkıp gitsin, biz iş yapmamaya da razıyız. Mühim olan bizim çoluk çocuğumuz, yaşlılarımız, insanlarımız, milletimiz ve devletimiz. Bizim sektöre büyük bir darbe vurdu. Şu anda evine ekmek götüremeyen, arabasının yevmiyesini çıkaramayan arkadaşlarımız var. Bizim için fark eden bir şey olmadı. İş zaten yoktu, şimdi yine yok. Sadece bir ay değil, 15 gün çalışmış olacağız.”

“10 gündür yevmiye almadan eve gidiyorum”

Virüs sebebiyle yaşanan işsizliğin araç kiralayanlar, araç sahipleri ve şoförler için çok kötü olduğunun altını çizen Yusuf Yılmaz, aracı mal sahibine götürdüğünde tedirgin olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Ben gün boyunca 4 müşteri aldım. Aracı mal sahibine götürdüğümde tedirgin oluyorum. O da daralıp güceniyor. Yapacak hiçbir şey yok. Şu anda gerçekten çok kötü durumdayız. Tek-çift plaka uygulamasında hiçbir şey fark etmedi. Normalde de alacağımız müşteri en fazla 6-7 taneydi. Burada 2 saat bekliyoruz bir müşteri geliyor. 13 TL yazıyor 10 TL alıyoruz. Tekrar gelip, 2 saat bekleyip ikinci müşterimizi alıyoruz.  Değişen bir şey olmadı. Allah sonumuzu hayır etsin. Kiralıkçılar için de bizim için de mal sahipleri için de kötü oldu. 10 günden beridir yevmiye almadan eve gidiyorum.” diye konuştu.

“Hayatın normale dönmesini bekliyoruz”

Taksici esnafı Mustafa Kaya ise, “Tek-çift plaka uygulamasının bir artısı veya eksisi olmadı. Sonuçta sokakta insan yok. Önceden durum ne ise şimdi de aynı. Çok az bir fark var gibi ama yine de kötü. Çünkü her yer kapalı. AVM’ler, kafeteryalar kapalı olunca insanlar evden çıksa da gidecek yerleri yok. Karantinada oldukları için dışarıya da çıkamıyorlar. Biz de hayatın normale dönmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşlerinin yüzde 90 düştüğünü belirten esnaflardan Gökhan Çelebi ise, insanlar dışarı çıkmadığı için iş olmadığını söyledi.

İLKHA
























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez
HÜDA PAR: Gözaltına alınan gençler bir an önce serbest bırakılmalıdır!
"Bilinçli bir irade sahibinin (Vacib-ül Vücud) varlığı zorunludur"