Adıyaman’da taksicilik yaptıklarını ve taksici mesleğini icra edenler olarak ciddi sıkıntıları olduğunu belirten Adıyamanlı taksiler, Adıyaman’da taksicilik mesleğinin istenilen düzeyde olmadığını ve taleplerinin belediye tarafından karşılık bulmadığını söylediler.
Kendilerine ait bir durağın dahi olmadığını belirten taksici esnafı, yakıta sürekli olarak gelen zamlardan dolayı da sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler.
“Zabıta amirliği taleplerimizi dikkate almıyor”
“Taksici olarak birçok sıkıntımız var” diyen Sirac Aktaş, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesi de Adıyaman’da durak sisteminin olmayışıdır. Kâhta gibi bir ilçemizde bile iki tane durak varken ve kooperatif sistemine geçilmiş olduğu halde, Adıyaman il merkezinde böyle bir şey yok.” diyerek tepki gösterdi.
Belediyeye müracaat ederek zabıta amirliğine sorunlarını ilettiklerini ve kendileri için durak talep ettiklerini belirten Aktaş, “Adıyaman’da 115 plakamız var. Çalışan plaka sayısı 45 civarında civarındadır. Geçim olarak da zor durumdayız. Adıyaman dar gelirli bir ildir. Yakıt çok pahalı. Yakıt yüksek olduğundan kazancımız da düşüyor. Adıyaman’da taksi kültürü olmadığından dolayı da işlerimiz yoğun değil. Bu da sıkıntı yaşamamıza neden oluyor.” şeklinde konuştu.
“Nafakamızı çıkaramıyoruz”
Adıyaman’da taksi kültürünün olmadığından yakınan Mustafa Tercan isimli taksici ise taksi duraklarının olmayışının işlerinde ciddi bir eksikliğe neden olduğunu belirterek; “Otogarda 14 tane taksiciyiz. Ama otogara giren iki tane şehir içi minibüs kooperatifi var. Yasal olarak peronlara girmesi yasak olan bu araçlar peronların içerisine kadar giriyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde şehir içi minibüslerin peronların içerisine kadar girip yolcu aldığı görülmemiştir. Bundan dolayı biz çoluk çocuğumuzun nafakasını götüremez hale gelmişiz.” dedi.
“Burası Adıyaman kanunları ben koyarım”
Yaşadıkları sıkıntıları Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu’ya ilettiklerini, belediye başkanının ise kendileri ile alay ettiğini iddia eden Tercan, şöyle konuştu:
“Yeni otogar yapıldığında bu durumu Sayın Belediye Başkanımız Hüsrev Kutlu’ya da söyledim. Dedim ki; ‘Sayın Başkanım biz burada akşama kadar çoluk çocuğumuzun nafakasını götürmek için çalışıyoruz ancak araçlarımıza kontak vuramaz hale geldik.’ Belediye Başkanı Kutlu’da bana, ‘Burası Adıyaman, buranın yasalarını ben yazarım. Buraya giren şehir içi minibüs kooperatifleri benim yetkimin altında girip çıkıyor. Girip çıkacaktır da.’ Kontak vuramayacak hale geldiğimizi ve çoluk çocuğumuzun nafakasını çıkaramadığımızı söylediğimde de Bana, ‘Aracını çalıştır, garajın içinde bir tur at’ diyerek adeta alay ediyor. Ben bir vatandaş olarak derdimi, sıkıntımı anlatıyorum ve bir belediye başkanı olarak bana çözüm üretmesi gereken Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, beni ve diğer taksicileri bile bile sıkıntıya sokuyor. Burada 15 tane vatandaş eve ekmek götüremez hale geldik. Belediye bize toplamda 110 tane ticari taksi plakası vermiştir. Bu 110 tane araçtan sadece 35 tanesi çalışıyor”
“Her gün zam geliyor”
Yakıtlara gelen zamlardan da şikâyet eden Tercan, neredeyse günlük olarak zam alan yakıtın, kazandıkları parayı da ellerinden aldığını söyledi.
Tercan, “Pompanın önüne her gittiğimizde farklı farklı fiyatlar ile karşılaşıyoruz. Artık müşteri bulamaz hale geldik. Bugün sadece 33 liralık iş yapmışım. Bu 33 lirayı ben yakıta mı vereyim, işgaliyeye mi vereyim, vergi mi vereyim, BAĞ-KUR’a mı vereyim. Yoksa borçları mı ödeyeyim. Aracın muayenesi, sigortası ise cabası.” dedi.
Otogardaki işgaliye bedeline yüzde yüz elli zam yapıldığı söyleyen Tercan, “Bunun için arkadaşlar ile birlikte encümenliğe dilekçe verdik. Yüzde yüz elli hiçbir yasada, hiçbir din de, hiçbir mezhepte yoktur, olamaz. İtirazımız uygun görülmedi. Şuan benim belediyeye 7 aylık borcum var. Ödeyemez hale gelmişim. 8 yıldır taksicilik yapıyorum şuan 70 bin liraya yakın borcum var. Aylık 600 lira civarındaki BAĞ-KUR ödemelerimi dahi yapamıyorum.” dedi.
İLKHA