"Talasemi ciddi bir kan hastalığıdır"

Batman'da düzenlenen "Talasemi Hastalığı ve Kemik İliği Nakli" konulu seminerde konuşan Doç.Dr. Tunç Fışgın, Talasemi hastalığının erken çocukluk döneminde tespit edilen, kan üretiminin yapılamaması ile karakterize, çok ciddi bir kan hastalık olduğunu bel

BATMAN - Medical Park Samsun Hastanesi, Medical Park Batman Hastanesi ve Batman Talasemililer ve Lösemililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla Batman Turhan Otel’de “Talasemi Hastalığı ve Kemik İliği Nakli” konulu seminer düzenlendi.

 

Yoğun ilginin olduğu seminerde Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Çocuk Kemik İliği Nakil Bölümleri doktorlarından Doç Dr. Tunç Fışgın sunum yaptı. Talasemi hastalarının sorunları, talepleri ve nakiller ile ilgili soru cevap şeklinde seminer devam etti.

 

Talasemi hastalığının dünyada ve Türkiye’de en sık görülen, ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığı olduğunu belirten Doç.Dr. Tunç Fışgın, “Talasemi hastalığı; erken çocukluk döneminde tespit edilen, kan üretiminin yapılamaması ile karakterize, çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu nedenle ömür boyu, ortalama 3-4 haftada bir kan transfüzyonuna ihtiyaç duyarlar. Kemik iliği nakli, ölümcül hastalığı olan ve diğer tedavi seçeneklerinin yetersiz kaldığı hastalara, doku grubu tam uyumlu olan akraba ya da akraba dışı vericileri var ise, vericiden alınan kemik iliğinin, alıcıya (hastaya) verilmesi ile tanımlanabilen uzun ve karmaşık bir tedavi yöntemidir” dedi.

 

Fışgın konuşmasının devamında, “En sık kök hücre nakli uygulanan hasta gruplarının talasemi major (Akdeniz anemisi), lösemiler (Kan kanserleri), aplastik anemiler (Kemik iliğinde kan üretiminin durduğu durumlar), immün yetmezlikler (Bağışıklık sisteminin doğuştan çalışmadığı hastalıklar), lenfomalar (Lenf bezi kanserleri), solid tümörler (Nöroblastom) ve doğuştan metabolik hastalıklardır. Tam uyumlu vericisi olan hastalara 5-7 yaştan önce kemik iliği nakli yapılması şiddetle önerilir. Erken yaşta yapılan nakillerde başarının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Verici bulunamayan hastaların ise vücutta demir birikimini engelleyen ilaçları düzenli kullanmaları, düzenli kan almaları ve hekim kontrollerini düzenli yapmalarını öneririm” diye konuştu.

 

Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Egin, “Medical Park Samsun Hastanesi olarak sizler ile birlikte bu hastalığın mücadelesine katkı sağlamak istiyoruz. Medical Park Batman Hastanesi ile birlikte bir Talasemi ve Hemoglobinopati merkezi açmayı planlıyoruz” dedi.

 

Batman Talasemililer ve Lösemililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Melettin Yıldırım, “Bu bölgede Çocuk Hematoloji Uzmanı yok. Bu nedenle Medical Park Batman Hastanesi bünyesindeki hocalarımızın desteğinde bir Talasemi polikliniği açılmasını istiyoruz. Medical Park Hastanelerine katkılarından dolayı teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. (Sezer İlbasan - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!