Taliban: ABD açık arttırmada

Taliban`ın resmi sitesinde yer alan bir makale, Amerika`nın savaşta aldığı ağır yenilgiyi ortaya koyuyor. Amerika, geri götüremeyeceği 8 milyon dolarlık tankları bile hurda fiyatına satıyor.

Taliban`ın resmi sitesinde yayınlanan bir makalede, Amerika`nın Afganistan`da ağır yenilgi aldığını ortaya koyuyor. Amerika`nın hasar gören tankları, ekipmanı hurda fiyatına satılıyor. ABD`nin sattıkları arasında, geri götüremeyeceği milyon dolarlık tanklar da var.

Taliban`ın sitesindeki makale...

"Açık artırma... Açık artırma!! Tonu sadece 200 dolar... tank parçaları, helikopter parçaları... eski pantolonlar ve üniformalar... yırtık botlar ve yarı yanmış kemerler... kırık silahlar... araçların ve tankların motorları ve başka parçaları... jeneratörler... çadırlar ve ahşaptan odalar... askeri yataklar, tekerlekli sandalyeler ve çeşitli Amerikan askeri ekipman türleri...
Eğer paranız varsa vakit kaybetmeyin... Herşey hurda metal değerine satılıyor... gelin ve orijinal Amerikan malzemelerini satın alın... Açık artırma... Açık artırma!!

Bu bir masal değil, aksine Amerikan kibirinin çöküşünün ve Afganistan`ın güney eyaletlerinde son birkaç aydır başlayan, hasar görmüş teçhizatlarının açık artırmasının gerçek hikayesi...

Burada, yıllar önce Sovyetler Birliği`nin askeri malzemelerinin satışa çıkarılmasına benzer bir şekilde, Amerikan askeri güçlerinin teçhizatı açık artırmayla satılıyor.

20 Kasım 2013`tü. Gazni`den Kandahar`a gidiyordum. Gazni`de Amerikan PRT merkezine yakın otobüs durağından iki kişi bana katıldı. Zabul vilayetinden olduklarını söylediler ve Gazni`ye kırılmış ve boşa çıkmış ABD teçhizatı almaya geldiklerini söylediler.

Birisi geçen gece, Gazni PRT merkezinden 90 ton hurda metal satın aldığını söyledi. Bu alışverişten kar sağlayacaklarını düşündüklerinden, neşeli görünüyorlardı.

Amerikanın halka satışı bana ilginç gelmişti, bu nedenle konuyu uzatıp onlarla konuşmaya karar verdim.

YENİLGİLERİNİN AÇIK KANITLARI
Son on yılda Amerikalılar Afganistan`daki savaşlarında günlük olarak büyük kayıplar vermelerine rağmen, tümüyle kontrol altındaki medya aracılığıyla çöküşlerinin ve yenilgilerinin delillerini saklamaya çalışıyorlar.

Bu amaçla Amerikalı istilacılar iki şey yapıyorlardı, bir yandan medya üzerinde yaygın bir sansür uyguluyorlar, diğer yandan değişik savaş bölgelerinde hasar görmüş savaş teçhizatını toplayıp ortadan kaldırıyorlardı ki sıradan insanlar bunları görmesinler...

Afganlar ve Amerikalılar arasında, Şahi Kot bölgesindeki ilk karşılıklı savaşta, birkaç Amerikan helikopteri ve ordu donanımı hasar görmüş, ancak hasar gören helikopterleri, gecenin karanlığında Bagram askeri üssüne taşımışlardı, böylece insanlar bunları yol üstünde görmeyeceklerdi.

Daha sonra Amerikan tanklarının hasar görmesi, askeri araçlar, lojistik konvoylar, gerilla saldırıları ve kara mayınları günün konusu olmuştu. Kayıplarını gözönünden uzakta tutabilmek onlar için hayati önemde bir konu haline gelmişti.
O zaman amerikalılar Bagram, Kandahar, Logar ve Şindand askeri üsleri yakınlarında derin çukurlar kazmaya başladılar. Bu çukurlara hasar görmüş ordu ekipmanını dolduruyorlardı.

Amerikanın kayıpları henüz orta seviyedeyken, bazı Afgan hafriyat işçileri ve buldozer sürücüleri çukurları kazmakla meşguldü. Bu çukurlar hasar görmüş Amerikan tanklarını, yanmış konteynırları ve savaş alanlarında havaya uçurulmuş lojistik araçları yer altına gömmekte kullanılıyordu.

Bu süreçte Amerikalılar kayıplarının delillerini ve Afgan savaşının temel gerçeklerini saklamaya çalışıyorlardı. Ama insanların dediği gibi, gerçek uzun süre gizlenemez. Nitekim zaman geçtikçe Amerikan kayıplarının miktarı öylesine arttı ki bunları gözden uzaklaştırmak neredeyse imkansız hale geldi.

Değişik savaş cephelerinde hasar gören teçhizatlarını toplamaya başladılar ve bunları askeri üslerinde büyük yığınlar halinde istiflediler. Bunların içinde havaya uçurulan tankların parçaları da vardı.

Bu aşamada Amerikan kayıpları en üst seviyesine ulaştı. Hurda yığınlarını, bütün hasar görmüş ve havaya uçurulmuş araçları ve tankları kaldırıp uzaklaştıramıyorlardı. Lojistik araçları yaktılar ve yerel kuvvetlerin hasar görmüş araçları geride bırakıldı. Bunlar daha sonraları yerel halk tarafından toplanarak hurda yığınları olarak satıldı.

İnsanlar lojistik araçlar yığınlarını ve yerel güçlere ait diğer hasar görmüş araçları gördüklerinde, en çok hasarı Afgan kuvvetlerinin aldığını sanıyorlardı. Amerikalıların kendi hasar görmüş tanklarını ortadan kaldırdıklarını bilmiyorlardı.
Daha önce bahsedildiği gibi, gerçek kendi adına konuşuyor ve sonunda mahvolmuş Amerikan ordu araç gereçlerinin kanıtları, yenilgilerinin açık işaretleriyle aynı anda ortaya çıkıyor.

Amerikalıların, harap olmuş ordu tankları, helikopterleri ve diğer hasar görmüş araç gereçleri, sıradan hurda fiyatına satmaktan başka alternatifi kalmadı.

Amerikan hurdalarına alıcı olan seyahat arkadaşlarım, hurdaların genellikle tank parçaları ve diğer yanık parçalardan oluştuğunu anlattı. Amerikan kalıntılarının satıldığı açık artırmaların neredeyse bütün Afganistan vilayetlerinde başladığını ve binlerce insanın ilgilendiğini söylediler. Tonlarca harap olmuş araç gereç, günlük olarak Amerikan üslerinden getiriliyor ve düşük fiyatlara satılıyor. Çoğunluğu konteynırlara doldurularak paketlenmiş olarak satılıyor.

Afganistan`ın harap edilmesi için getirilen patlayıcılar, şimdi kendi askeri ekipmanlarının imhası için kullanılıyor. Amerikan satışlarında ilgi çeken bir nokta, sadece harap olmuş tankların değil, geri götüremeyecekleri sağlam tankların da satılıyor olması.

Bu yıl Haziran ayında Amerikalı yetkililer, geri götüremeyecekleri 7 milyar dolar değerindeki yeni tankları ve başka askeri ekipmanı kendi elleriyle imha ettiklerini ve bunun devam ettiğini söylediler.

Amerikan hurdalarının alıcıları, yeni jeneratörler, değişik makineler ve ekipmanın Amerikalıların kendileri tarafından lazerle parçalara bölündüğünü gördüklerini anlattılar. Ve bunlar satışa sunuluyor. Çoğu kullanılmamış ve yeni şeylerin kartonlarda paketlenmiş olduğunu da belirttiler. Amerikalılar bunları daha sonra başkaları tarafından kullanılmasın diye imha ediyor ve sonra satışa sunuyorlar.

Buradan okuyucular, düşmanın bu savaştaki kayıplarının boyutunu ve ne kadar küçük düştüğünü tahmin edebilirler. Öylesine ki kendi askeri malzemelerini kendi elleriyle tahrip ediyorlar.
 
AMERİKAN KAYBININ BOYUTLARI
Eşyaları açık artırmaya sunmak, kendi değerlerinden daha düşük fiyata satışa sunmak anlamına geliyor ancak bu zarar göreceli zira açık artırmacılar eşyayı belli bir fiyata satarak zarardan kurtulmaya çalışıyor.

Ama Amerikan satışlarının oranlarını analiz ettiğimizde, büyük maddi kayıplar verdikleri açıkça görülüyor. Askeri ekipmanlarını ve diğer kaynaklarını öylesine düşük fiyata satışa sunuyorlar ki her kim olsa bundan hayrete düşer.
Örneğin M1 model tanklar; bunlar Amerikan zırhlı kuvvetlerinin belkemiği olarak biliniyor. Bu tank 8 milyon dolar değerinde ve Afganistan`a taşınması da eklenince maliyeti çok daha fazla oluyor. Ancak neredeyse 70 ton tartan bu tank, Amerikalıların hurdanın tonuna 200 dolar aldıkları düşünülürse, sadece 14 bin dolara satılıyor.

Daha önce değinildiği gibi Amerikalılar sadece hasar görmüş tanklarını değil, hasarsız tanklarını da aynı düşük fiyata satıyorlar. 8 milyon dolara malolan bir şeyin, kabaca 14 bin dolara satıldığı düşünülürse, Amerikalı işgalcilerin devasa ve çarpıcı yenilgisi tasavvur edilebilir.

Bu fenomen yabancı işgalcilerin maddi zararını açığa vurmakla kalmıyor, aynı zamanda kibirli ve küstah Amerikalıların, dünyanın özgürlük seven insanlarına karşı aldığı ezici ve küçük düşürücü yenilgiyi de ortaya koyuyor."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afganistan Haberleri

11 Eylül saldırıları ve işgalci ABD'nin hezimeti
İstanbul'da "İslami Kuruluşlar ve Afganistan'daki Rolleri" konferansı
19 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı
11 Eylül saldırıları ve işgalci ABD'nin hezimeti
4 ölü 3 yaralı