Tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da 17 günlük tam kapanma öncesi bayramlık ve şeker almak için çarşı-pazar ve alışveriş merkezlerini dolduran halk, Coronavirus’e adeta davetiye çıkardı.
Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde Covid-19 tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında "tam kapanma" uygulamasına gidileceği açıklamasının ardından Batman’ın birçok yerinde bayram yoğunluğu başladı.
17 günlük tam kapanmanın son gününde çarşı-pazara akın eden halk, bayramda da kısıtlamanın devam edecek olmasıyla erken alışveriş yapmaya başlayarak sosyal mesafe ve maske kurallarını hiçe saydı.
Ramazan Bayramına iki hafta kala 17 günlük yasağa bir gün kala çevre il, ilçe ve köylerden Batman'a gelen halkı, bayram şekeri ve alışverişi yapmanın telaşı sardı.
“Satışlarımızı çok etkileyecek”
Tam kapanma kararının kendilerini ciddi anlamda etkileyeceğini belirten esnaf Ahmet Başaran, “17 günlük kısıtlama kararı herkes gibi bizi de çok etkiledi. Bayram hazırlığı için bütün şeker çeşitlerimizi aldık. Ama geçen sene bir üründen 10 çeşit sipariş ederken, bu yıl ise 3 veya 5 çeşit sipariş verebildik. 17 günlük kısıtlama kararı nedeniyle insanlar dışarıya çıkamayacak. Bu da bizim satışlarımızı çok etkileyecek.” ifadelerini kullandı.
“Bu bizi iflasın eşiğine getirecek”
Halkın şimdiden bayram şekeri aldığını dile getiren Başaran, “Bundan dolayı şeker satışlarımız bu yıl erken başladı. Kısıtlama sürecinde açığız ama yasaklar nedeniyle sadece çevremizdekiler gelebiliyor. 17 günlük yasak bizi çok etkileyecek. Kiramızı bile çıkaracağımızdan emin değiliz. Küçük esnaf kapalı olduğundan herkes büyük marketlere yönelecek. Bu da küçük esnafı olumsuz etkilediği gibi iflasın eşiğine getirecek. Şeker fiyatlarında geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 30 bir zam var. İster istemez vatandaşların tepkisine neden oluyor. Yetkililerden kapalı olduğumuz süre içerisinde mağduriyetimizin karşılamasını bekliyoruz.” dedi.
“Herkes bayram şekerini almaya başladı”
Yasak öncesi yoğun bir alışverişin başladığını söyleyen bir diğer esnaf Abdullah Arslan ise şunları söyledi:
“Normalde bayrama 3-4 gün kala bayram alışverişleri başlıyordu. Bu sene ise 17 günlük kısıtlama yasağı başlayınca bayrama 15 gün kala millet bayram alışverişini yapmaya başladı. Bugünden sonra 17 günlük yasak başlayacağından bizde diğer bayramlara göre az şeker aldık. Normalde her bayramda 120 bin civarında şeker alırken bu sene ise kısıtlamalardan dolayı 25 bin liralık şeker ancak alabildik.”
“Önceden 6 kilo şeker alan şimdi 2 kilo alıyor”
Halkın örf ve adetleri gereği bir kilo bile olsa şeker almaktan vazgeçmediğini belirten Arslan, “Vatandaş kendi çocukları için dahi olsa şekerini alıp eve götürecek. Kıtlamalardan önce diğer bayramlarda köylerden gelen müşterilerimiz 6-7 kilo şeker alırlardı. Şu anda ise 2 veya 3 kilo alıyorlar. Merkezde kalan vatandaşlar ise bir veya bir buçuk kilo şeker alıyorlar. Kapanma kararı sadece bizi değil bütün sektörleri kötü yönde etkiledi. Hükümetten talebimiz mağdur olan küçük esnafa destek olmalarıdır. Allah’tan duamız inşallah bayramdan sonra bu hastalığın bitmesidir.” dedi.
“Yasaklardan önce gelip bayram şekerimizi aldık”
Kapanma öncesi bayram şekerini aldıklarını belirten Ramazan Toğ, “Yasaklarda ceza yememek için erkenden alışverişimizi yaptık. Hastalıktan dolayı kimse gelip gitmediği için bayram şekerini her zamankinden daha az aldım. Daha önce 4-5 kilo şeker alıyordum, şimdi bir buçuk kilo aldım.” şeklinde konuştu.
“Geçen yıl aldığımız şekerin üçte birini aldık”
Köyden gelip bayram alışverişi yaptıklarını söyleyen Talat Önem ise şöyle dedi: “Salgın nedeniyle 17 günlük yasaktan önce erkenden gelip bayram şekerimizi aldık. Köylerde ister istemez çocuklar az da olsa geziyorlar. Geçen sene aldığımız şekerin üçte birini aldık. Çünkü salgın yüzünden kimse bayramlarda gezmiyor. Bizde önceki bayramlarda olduğu gibi şekerimizi alıp herkesin gelmesini isterdik.”