​"Tam Kapanma" sonrası kepenk açan esnaf ellerinde kalan ürünlerden dert yandı

​Salgın nedeniyle uygulanan 17 günlük tam kapanmanın bayram arifesini de kapsaması üzerine toptan ürün alıp bayram için satışa sunmayı planlayan esnaf, ürünlerin ellerinde kaldıklarını belirterek yetkililerden destek istediler.

Covid-19 salgını nedeniyle ülke genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan 17 günlük tam kapanma sürecinin pazartesi günü saat 05.00 itibariyle sona ermesinin ardından esnaf kepenk açtı.

Salgın nedeniyle ara ara uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve işyeri kapatma kararlarından olumsuz etkilenen esnaf, bayram arifesini de kapsayan tam kapanmayla daha çok zarar etti.

Ramazan Bayramı için aldıkları ürünlerin ellerinde kaldığını ifade eden esnaf, kendilerine verilen destek yardımlarının yetersiz kaldığını belirterek daha ciddi destek talebinde bulundu.

Bayram öncesinde salgın nedeniyle bir çok sıkıntı çektiklerini belirten Hacı Tazecan "Biz küçük esnaf olarak ister istemez bayram öncesinde hazırlık yapıyor ve planlarımızı bu günlere göre oluşturuyoruz. Ama geçtiğimiz bayramda ticaretimizi istediğimiz gibi yapamadık. Bu yüzden ekonomik sıkıntılar baş gösteriyor. Eğer bir daha böyle bir karar alınacaksa önceden bildirilsin ki biz de ona göre adımımızı atalım. Ve sonrasında da bizlere destek verilsin." dedi.

"Bayram öncesinde aldığım 100-150 bin TL'lik ürünleri satamadım"

Ticaret yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten Tazecan, "Malum olduğu üzere yorucu hayat şartlarında kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz. Bayram öncesinde 100-150 bin TL'lik ürün almıştık. Bu ürünleri bayram öncesi satışa sunmaya hazırlanıyorduk. Fakat 17 günlük tam kapanma ile birlikte bu ürünler elimizde kaldı. Yeni alınan karara göre hafta sonları yeniden yasak. Biz de çarkı; çek ve kredi kartlarıyla çevirmeye çalışıyoruz. Ürün satın aldığımız alacaklılar bizden para tahsil etmek istiyor. Yani bayağı bir sıkıntı yaşıyoruz. " şeklinde konuştu.

Verilen ve verilecek destek paketlerinin yetersiz olduğunu dile getiren Tazecan, "Verilen destek tutarı kiralarımızı bile karşılamıyor. Gerçi Türkiye şartları da ekonomik olarak o kadar elverişli değil. Ona rağmen yine de bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ama en azından devleti yanımızda görmek istiyoruz. Esnafa destek yardımlarının devam etmesi iyi olur. Devlet, Türkiye'nin belli bir potansiyele sahip küçük esnafına biraz daha sahip çıkmalı." ifadelerini kullandı.

"Verilen desteği kiraya mı çalışana mı yoksa kendi giderlerimize mi verelim?"

Pazartesi günü sona eren 17 günlük tam kapanmadan olumsuz etkilendiklerini ifade eden Recep Güzel, "Hazırlığını yaptığımız Ramazan Bayramı için aldığımız ürünlerin elimizde kalması bizi olumsuz etkiledi. Bu yüzden mağduruz ve yetkililerden sıkıntılarımızı gidermelerini istiyoruz. Vermiş oldukları kira desteği bin TL, biz bu parayı kiraya mı çalışana mı yoksa kendi giderlerimize mi verelim?" diye belirtti.

Halkın küçük esnafa sahip çıkmasını isteyen Güzel, "Bugüne kadar açıklanan paketlerden herhangi bir fayda görmedik. Yetkililer küçük esnafa daha çok sahip çıkmalı. Çünkü giderlerimizi karşılayamıyoruz. İnşallah salgın bir sonraki bayrama kadar biter de bizde rahatlarız. Halkımız, küçük esnaftan alışveriş yapsın. Çünkü küçük esnaf, halkın kendilerinden alışveriş yapmasıyla ayakta kalıyor." dedi.

"En azından 50 bin TL'lik faizsiz kredi verselerdi de rahatlasaydık"

Yaklaşık 15 yıllık esnaf olan ve ilk defa böylesi bir durumla karşılaştığını söyleyen Mürsel Omay, "Ramazan Bayramı için yaklaşık 100 bin TL değerinde ürün aldım. Zaten biz yılda 2-3 defa toplu ürün alıyoruz ve bu ürünleri de bayramlarda satma ümidiyle getiriyoruz. Bize verilen bin ya da 3 binlik destek paketleri ancak çay paramızı karşılıyor. Allah yardımcımız olsun, bu dönemde olan fakire oluyor." şeklinde konuştu.

Bayram öncesinde aldığı ürünleri tam kapanma nedeniyle satamadığını belirten Omay, "Kış sezonu için aldığım ürünler de elimde kaldığı için depoya kaldırdım. Biz bitmişiz ağlayanımız yok. Birçok platformda insanlar yetkililere sesleniyor ama onlar da halkı görmezden geliyorlar. En azından 50 bin TL'lik faizsiz kredi verselerdi de rahatlasaydık. Çünkü verilen 25 bin TL'lik kredi faizliydi. Bu yüzden esnaf hepsi borçlandı. Ben hayatım boyunca kredi çekmemiştim ama mecburiyetten çektim." ifadelerini kullandı.














İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!
Duruşmada fenalaşan Narin'in babası Arif Güran hastaneye kaldırıldı