Gaziantep'te geçtiğimiz sene restorasyonuna başlanan 18’nci yüzyıl yapılarından olan edilen Mecidiye Hanı, kültürel etkinliklerin düzenleneceği Sahaflar Çarşısı'na dönüştürülecek. 1725 yılında inşa edilen ve Sultan Abdülmecid döneminde onarımı yapılan Mecidiye Hanı'nın restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Sözlü kaynaklardan aktarılan bilgilere göre, 1725 yılında yapılmış olan Mecidiye Hanı ilk olarak Sultan Abdülmecid zamanında bir restorasyon süreci geçirmiş. Eski kayıtlarda Han-ı Cedid veya Koca Nakıp Hanı olarak da adlandırılan Mecidiye Hanı, Osmanlı mimarileri içerisinde tek avlulu ve 2 katlı hanlar grubuna girmesi münasebetiyle Gaziantep'in en güzel hanlarından biri olarak görülüyor.
Kültürel olarak da önemli bir mekan olan ve bir dönem ilgisizlikten kaderine terk edilen, hatta otopark olarak da kullanıldığı için büyük tahribata uğrayan tarihi han, restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra Sahaflar Çarşısı olarak hizmet vermeye başlayacak.
Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Mecidiye Han'daki restorasyon çalışmalarına hız verildi. Kültürel değerlere sahip çıkmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Şahinbey Belediyesi, yıllardır kaderine terk edilmiş olan Mecidiye Hanı'nın restorasyonunu tamamlayarak 25 Aralık Gaziantep'in kurtuluş gününe yetiştirmeye çalışıyor.
Restorasyon çalışmaları tamamlandığında içerisinde Sahaflar Çarşısı, okuma merkezleri, kitapçıların olacağı ve çay bahçelerinin olacağı Mecidiye Han'da zaman zaman kitap tanıtımları, imza günleri gibi kültürel etkinlikler de düzenlenebilecek.
Tarihi handa incelemelerde bulunduktan sonra restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Mecidiye Hanı'nın restorasyonunu tamamlayarak 25 Aralık Gaziantep'in kurtuluş gününe yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Mecidiye Han’ın Gaziantep'teki tarihi hanlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Tahmazoğlu, "Burası daha önce şahıs mülkiyetindeydi. Biz belediye olarak satın alarak kamulaştırdık. Sonrasında ise buraya yönelik güzel bir proje yaptık. Şu anda buradaki restorasyon çalışmaları da 7 gün 24 saat esasına göre ve son sürat devam ediyor. Hedefimiz 25 Aralık 2018 tarihine yani Gaziantep'in kurtuluş gününe bu tarihi hanı yetiştirmek." dedi.
Tarihi hanlara verilen fonksiyonun önemli olduğunu belirten Tahmazoğlu, "Burada fonksiyonel olarak da sahaflar çarşısı projesini uygun gördük. Bu vesileyle bu mekan Gaziantep'in sanatına, kültürüne ve okumasına ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Ayrıca oldukça geniş bir bahçesi var. Şu andaki mevcut hanlar içerisinde en geniş avluya sahip hanlardan birisi burasıdır. Bu avlu kısmında da yine çay, kahve ve kitap okuma alanları olacak. Üst katta da kütüphanemiz olacak. Her hafta buraya bir yazarı davet edip imza ve sohbet günleri yapmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Tahmazoğlu’na Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, Gazeteci Serdar Arseven, Araştırmacı-Yazar Senai Demirci de eşlik etti.
İLKHA