​Tarihi minarelerin tek parça taşınmasını istiyoruz

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, tarihi eserlerin Ilısu Barajı’ndan etkilenmemesi için başlatılan çalışmalarda tarihi yapıların zarar görmeyeceği şekilde taşıma işlemlerinin yapılması gerektiğini belirtti.

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Batman’ın antik kenti Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınmasının ardından diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.

Zeynel Bey Türbesi’nin ardından Hasankeyf’te bulunan Yamaç, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Mezarlar ve Baldaken Türbesi, Süleyman Han Camii, Koç Camii, Kızlar Camii, Er-Rızk Camii gibi eserler de taşınacak.

Hasankeyf’te tarihi eserlerin özellikle minarelerin taşınma esnasında zarar görmemesi için önemli tesviyelerde bulunan Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz (Çoban Ahmet), minarelerin parça parça değil tek parça taşınması gerektiğini söyledi.

“Tarihi eserimiz taş taş kesildiği zaman yüzde 35’lik bir zarar görecek”

İLKHA aracılığıyla tüm yetkililere seslenen Akdeniz, “Başta tarihimize geçmişimize önem veren Sayın Cumhurbaşkanımız ve Kültür Bakanımıza sesleniyorum. Hasankeyf’te Ilısu Barajı’ndan etkilenecek kültür varlıkların taşınmasıyla ilgili çok güzel projeler hazırlanmış. Tek parça halinde taşınmış olan Zeynel Bey Türbesi gibi İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı ve aynı zamanda minarelerimiz de böyle taşınacağını umut ediyorduk. Ancak son zamanlarda minarelerimizin tek taş olarak taşınacağı söyleniyor. Biz bunu uygun görmüyoruz. Tarihi eserimiz taş taş kesildiği zaman yüzde 30-35’lik bir zarar görecek. Kûfi yazılar, süslemeler ve nakışlar hepsi zarar görecek. Minare sadece taştan ibaret olacak.” dedi.

“Minarelerimizin en az zararla taşınmasını istiyoruz”

Tarihi eserlerin en az zararla taşınmasını için gerekenlerin yapılmasını isteyen Akdeniz, “Biz minarelerimizin en az zarar ile nasıl Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınacaksa taşınmasını istiyoruz. Gerçekten taş taş taşınması büyük zarar verecektir. Buna gereken önemin verilmesini istiyoruz. Daha önce Bilim Kurulu, Tabi Varlıklar Koruma Kurulu ve Kazı Başkanlığı minarenin tek parça, 2 ya da 3 parça şeklinde taşınması uygun görülmüştü. Fakat her nedense birileri çıkmış illa taş taş taşınacak diyor. Biz buna karşıyız. Minarelerimizin en az zararla nasıl oraya götüreceksek biz onun çalışmasının yapılmasını istiyoruz. Burada arkeolog, mühendis ve bilim adamı olmaya gerek yok. Zararlı olacağını bu çoban halimizle görüyorsak yetkililerimiz nasıl görmüyor hayret ediyorum. Bu çalışmalarda taşın kesilmesi yüzde 30-35’lik bir zarar olacağını bilmeyen bir arkeolog bir mühendisin aklından şaşarım.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hasankeyf Haberleri

Hasankeyf'te Roma ve Bizans dönemine ait eserlere ulaşıldı
Hasankeyf tüneli açıldı
2 kadın serinlemek için girdikleri suda boğuldu
Hasankeyf Turizm Platformu kuruldu
Hasankeyf’te yeni yerleşim yerinin yolları yapıldı