Tarihi Tuz Hanı’nın restorasyonu için imzalar atıldı

​Adıyaman Oturakçılar Pazarı'nda bulunan tarihi Tuz Hanı’nın restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla yıllar önce başlanan projesinde anlaşmaya varıldı.

2012 yılından bu yana devam eden çalışmalar neticesinde Tuz Hanı çevresindeki hak sahipleri ile varılan anlaşmada sona gelindi.

Bir dönem hem han hem de otel olarak kullanılan Tuz Hanı daha sonraları Hayvan Pazarı olarak kullanılmaya başlandı. Şu an çay bahçesi olarak kullanılan han, restore edilerek asli dokusuna kavuşturulacak.

Yöredeki sivil mimarinin özelliklerini taşıyan tarihi han düzgün kesme taş malzemesi ile yapılan payendeleri birbirine bağlayan yuvarlak kemerler ve iç mekânda kâgir malzeme ile örülmüş dükkânlardan oluşmaktadır.

Adıyaman İl Özel İdaresi, kentin tarihi kimliğini öne çıkarmak amacıyla hazırladığı restorasyon projesiyle yıkılmaya yüz tutan tarihi Tuz Hanı eski canlılığına kavuşacak. İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırma çalışmaları tamamlanarak önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmalarına başlanacak olan 200 yıllık tarihi Tuz Hanı’nın turizme kazandırılması hedefleniyor.

İl Özel İdaresi bütçesinden 10 milyon TL ile restore edilecek tarihi yapının bir milyon TL’sini İpekyolu Kalkınma Ajansı karşılayacak.

Tarihi Tuz Hanı’nın restorasyon çalışmaları için tahsis edilecek bir milyon TL kaynak için Vali Nurullah Naci Kalkancı’nın makamında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Avukat Sami Işık’la İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz arasından protokol imzalandı.

Yerli ve yabancı turist için Adıyaman il merkezini bir cazibe merkezi haline getirecek olan tarihi Tuz Hanı’nın restorasyonunun önemine değinen Vali Kalkancı, “Yıllardır köhne durumda olan Oturakçılar Pazarı'ndan bulunan tarihi Tuz Hanı’nın restore edilerek bu önemli kültürel mirasın korunup gelecek kuşaklara aktarılması önem taşımaktadır. Günümüz turizm hareketleri incelendiğinde, Adıyaman’ı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin il merkezine inmedikleri açıkça görülmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de şehir merkezinde cazibe merkezlerinin oluşturulamamış olduğu görülecektir. Bu tarihi yapının restore edilerek hizmete sunulması ile birlikte şehir merkezinde bir cazibe merkezi oluşturulacak. Sadece yan duvarları ayakta kalan tarihi han restorasyonla yıkımdan kurtarılacak. Han içerisinde yer alan dükkân ve mekânların turizme yönelik hizmet ve işgal konularını içeren yeni iş imkânlarının ortaya çıkarılması sağlanacak, bu kapsamda en az on adet işyerinin ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Restorasyonla, kurtarılacak olan Tuz Hanı’nın tarihi Oturakçı Pazarı'nda bulunan yaklaşık 30 civarındaki tescilli eserlere de bir bütünlük kazandırılmış olacaktır." dedi.

Yakın zamanda restorasyon çalışmalarına yakında başlanacağını söyleyen Kalkancı, "Kısacası şehir merkezinde bulunan bu tarihi eserin restorasyonuyla birlikte koruma bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunacağı gibi gelecek kuşaklara da eserin aktarımı söz konusu olacaktır. İnşallah yakın zamanda restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Bu tarihi yapının restore edilerek hizmete sunulması ile birlikte tarihi doğal ve kültürel değerleri bir açık hava müzesi konumunda olan Adıyaman’a ayrı bir renk katacaktır. Şimdiden Adıyaman’ımıza hayırlı ve uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

İLKHA
























 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adıyaman Haberleri

Depremde ağır hasar gören Adıyaman taşınacak
Adıyaman'da çiftçilere 25 bin ceviz fidanı dağıtıldı
Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Gönen'den ara tatil mesajı
Adıyaman İl Müftülüğünden örnek proje "Önce Donanım Sonra Aktarım"
Silahlı soyguncu yüzlerce saatlik kamera kaydının incelenmesinin ardından yakalandı