Market ve pazarda artan sebze-meyve fiyatlarını aşağı çekmek için uygulamaya konulan "Tanzim Satış Mağazaları" vatandaşları memnun ederken, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması isteniyor. Vatandaş, sebze ve meyve ile başlatılan uygulamanın gıda başta olmak üzere diğer ürünlerle genişletilmesini ve yayılmasını istiyor.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz günlerde Antalya’da çiftçi için de gübre, ilaç ve tohum gibi girdilerin maliyetinin yüksek olduğunu ve bunu düşürmek için de bir çalışma yaptıklarını açıklaması Gaziantepli çiftçileri de sevindirdi.
Çiftçilerin ihtiyaç duyduğu ilaç, gübre ve tohum gibi tarım girdileri için kurulacağı açıklanan "Tanzim Satış Noktalarının" bir an önce hayata geçirilmesini isteyen çiftçiler, yüksek girdilerin tarımda çiftçinin belini büktüğünü söylediler.
Tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten çiftçiler, girdi maliyetleri düşmediği müddetçe gıda fiyatlarının düşmeyeceğine dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından sadece çiftçinin değil, tüketicinin de etkilendiğini belirten çiftçiler, "Eğer ilaç, gübre, tohum ve mazot fiyatları düşerse meyve ve sebze de ucuz olur." diyerek tarım girdilerinin düşmesini istediler.
Tarım girdilerinin yüksek olmasından yakınan Nuri Arı, "Tanzim Satış Noktalarının" bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.
"Çiftçiye destek verilmesi lazım"
Arı, "Şu anda ülkemizde tarım ölü durumda. Ülkemizde üretim yapılmıyor. İlaç, mazot, gübre ve diğer tarım girdileri yüksek olduğu için üretimi karşılamıyor. Ürettiklerimiz elimizde kalıyor. Bundan dolayı çiftçiye destek verilmesi lazım. Çiftçiye mazot, gübre ve ilaç desteği lazım. Bizim ülkemiz tarım ülkesi ama dışa bağımlıyız. Bizim dışa bağımlı olmamamız lazım. Bizim ithalat değil ihracat yapmamız lazım. Mazot, ilaç ve gübre fiyatları çok yüksek. Devletin bu yüksek fiyatların önüne geçmesi lazım ve tarımı desteklemesi lazım. Ülkemiz bir tarım ülkesidir. Fıstık, bağcılık, zeytin ve hububat ürünleri hepsi bizim ülkemizde yetişiyor. Dünyada bizim ülkemiz gibi başka bir ülke yok. Dört mevsimi yaşıyoruz. Bundan dolayı tarıma destek verilmesi lazım." dedi.
"Tarım girdilerinin fiyatı düşerse bizler de faydalanırız"
Tarımda girdilerin ucuzlamasıyla gıda fiyatlarının da düşeceğine işaret eden Sarıbaşak Mahalle (köy) Muhtarı Mehmet Aslan da "İlaç, gübre, tohum ve mazot fiyatları düşerse sebze ve meyve de ucuz olur. Mazot, gübre, ilaç ve tohum pahalı olduğundan dolayı çiftçi üretim yapamıyor ve kazanamıyor. Çiftçi ürettiği ürünü ucuza üretirse tüketiciye de ucuza mal olur. Bu konuda kurulacak olan tanzim noktaları uygun olur. Eğer tarım girdilerinin fiyatı düşerse bizler de faydalanırız. Tarım girdileri çok yüksek olduğunda halk bir endişe içerisine giriyor. Endişeye girince de bunalıma giriyor. Ama çiftçi ürünü ucuza mal ederse ve her şey ucuz olursa ürünlerde ucuz olur." ifadelerini kullandı.
"Tarımın gelişmesi için çiftçinin desteklenmesi lazım"
Çiftçilere tanzim yoluyla satış yapılmasının çok iyi olacağını dile getiren çiftçi Memik Aslan ise şunları söyledi:
"Çiftçiler şu an rezil durumda. İlaç, mazot, tohum fiyatları yüksek. Bu konuda bir destekleme olursa memnun oluruz. İlaç ucuz satılırsa bizim için iyi olur. Tarım girdileri ucuz olursa üretici ürünü ucuza satar halk da ucuz ürün tüketir. Bu durumda da hem üretici hem de tüketici kazanır. Bu gündemdeki tanzim satış noktaları kurulmalıdır. Bu ürünler bir an önce rantçıların elinden çıkması lazım. Çünkü ürün hale gidiyor halde ürünün fiyatı katlanıyor. Halkın bu pahalılıktan kurtulması lazım. İlaç, tohum ve gübre fiyatları pahalı. Bunların fiyatlarının bir an önce düşmesi lazım. Özellikle de ilaç fiyatları çok yüksek. Geçen yıl ilaç fiyatları çok yüksek olduğu için ilaç alamadık. Biz de geçen yıl üzüm üretemedik. Çünkü hepsi zarar gördü. Yağışlı havalarda ilaç kullanamadığımız için hasat döneminde üzümlerimiz çürüdü, satamadık, elimizde kaldı. Bu ilacın pahalılığından kaynaklandı. Bir defa ilaç alsak ikinci defa ilaç alamıyoruz. Zaten bir defa ilaç atmadığımız zaman bağlarda hastalık oluyor. Ama ilaç ucuza mal edilse her zaman ilacımızı atarız, bağımız da zarar görmez. Bu durumda hem tüketici hem üretici kazanır. Bundan dolayı tanzim satış noktalarını destekliyoruz. Bir an önce hayata geçerse memnun oluruz. Hatta geç bile kalındı. Tarımın gelişmesi için çiftçinin desteklenmesi lazım."
"Mazot, ilaç, gübre ve tohum fiyatlarının düşmesi lazım"
Mazot, gübre ve ilaç gibi tarımsal girdi fiyatlarındaki yüksek artışların çiftçiyi perişan ettiğini belirten Mehmet Arı da "Çiftçi girdilerini ucuz alırsa ürünü de ucuza satar. Bununla birlikte bizim ürünler ile halde satılan ürünler arasında çok fiyat farkı var. Bizden ürünü 15 TL'ye alıyorlar kendileri de 50 TL'ye satıyor. Ama aradan aracı çıkarsa çiftçi de vatandaş da kazanır. Tanzim satış noktaları açılırsa iyi olur. Mazot, ilaç, gübre ve tohum fiyatlarının düşmesi lazım. Yoksa çiftçi ürün üretmez. Devlet çiftçisini desteklemezse çiftçi ürün üretmez. Hiç kimse de zarar ettiği ürünü üretmez. Tarım girdilerinin ucuz olması lazım. Özellikle ilaç gübre ve tohum fiyatlarının düşmesi lazım. Şu an bu ürünlerin fiyatları çok pahalı. Bu konuda yetkilerin çiftçiye yardımcı olması lazım, indirim yapması lazım. Çoğu zaman tarım girdilerini alamıyoruz. Bundan dolayı çiftçiye destek verilmesi, tanzim satış noktalarını kurması lazım." şeklinde konuştu.
Tanzim satış noktalarının açılmasının çiftçileri memnun edeceğini belirten Ali Kaya ve Ejder Aslan ise ilaç, gübre, tohum ve mazot fiyatlarının çok pahalı olduğunu belirterek, tanzim satış noktalarının bir an önce kurulmasını istediklerini söylediler.
İLKHA