12'nci Etap Kırsal Kalkınma Yatırımları ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Bakanlığın tarımsal sanayiyi geliştirmek üzere hibe desteği programı yaptığını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından müdürlüğün toplantı salonunda 12'nci Etap Kırsal Kalkınma Yatırımları ile ilgili bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş, Ziraat Odası yetkilileri, iş adamları, yatırımcılar, tarımsal danışmanlar ve çiftçiler katıldı.
Toplantıda, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların desteklenmesi hakkındaki 12'nci Etap Tebliği hakkında bilgilendirme yapıldı.
Katılımcılara 12'nci etap kırsal kalkınma yatırımları tebliğinin içeriği ve uygulama şartları slayt eşliğinde sunum yapılarak anlatıldı.
Toplantıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas tarafından, hibe programının 12’nci etap kapsamında hibe oranının yüzde 50 olacağını, projeye kimlerin başvurabileceği, proje kapsamının neler olduğu ve en geç başvuru tarihinin 11 Aralık olduğu hususunda bilgilendirme yapıldı.
Sunumdan sonra Kiyas tarafından katılımcıların sorularına cevap verilerek detaylı bilgiler aktarıldı.
Toplantının ardından hibe programıyla ilgili açıklamalarda bulunan Nurettin Kiyas, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca uygulamaya konulan 12'nci Etap Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı hakkında yatırımcılarımızı, çiftçilerimizi bilgilendirdik. Yatırımcılarımızı bu tebliğ hakkında bilgilendirdik. Batman son 2-3 yıldır bu kırsal kalkınma programı yatırımlarında gittikçe yükselen bir başvuruyla öne çıkıyor. Geçen yıl 39 projemiz bakanlığımızca uygun görüldü. Bunlardan 29 projemiz uygulamaya geçti. 10 yatırımcımız proje uygulamaktan vazgeçti." diye konuştu.
Bu yıl da yüksek oranda başvuru beklediklerini belirten Kiyas, “Bu yıl programda birkaç değişiklik yapıldı. Özellikle kaz, hindi yetiştiriciliğiyle, küçük çaplı mezbahalarla bilgili yeni başvurular alınacak. Bu da ilimizin ihtiyacı olan konulardı. Program 11 Aralık'ta sona erecek. Bu 60 günlük sürede yatırımcılarımızla ilgileneceğiz. İlimize daha çok proje uygulanması için gereken çabayı göstereceğiz.” dedi.
“Tarımsal sanayiyi geliştirmek üzere hibe desteği verilmektedir”
Açıklamanın devamında Kiyas, hibeyle ilgili verdiği bilgide şunları kaydetti: “750 binden bir milyona kadar bir hibe desteği var. 2 milyon, bir buçuk milyon gibi bir proje. Toplamında yüzde 50 hibe desteği var. Burada tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi, çelik silo, kanatlı sektörü, kırsal turizm alt yapısı, el sanatları gibi birçok konularda yatırımcılarımız destek için başvurabilirler. Geçen yıl 61 proje başvurumuz vardı, 39 projemiz geçti. Bu yıl en azından 75 proje başvurusu bekliyoruz. Bir proje fikri olan, yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza bakanlığımız, tarımsal sanayiyi geliştirmek üzere birçok konuda hibe desteği vermektedir. Bu program sayesinde şu anda tarımsal sanayi mevcut.” (M. Fatih Akgül - İLKHA)