Taşeron işçi artık kamu personeli olacak

Mehmet NAZİFOĞLU

Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili haberler hemen hemen üç yıldır Türkiye'nin gündeminde yerini muhafaza etmektedir. Partilerin bir seçim vaadi olarak gündeme gelen taşeron işçiye kadro verilmesi artık yavaş yavaş son aşamaya gelmiş durumdadır. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çalışma Bakanı ve Bürokratları gece gündüz çalışarak yılbaşına yetiştirmek için artık tüm hazırlıkların bittiğini söylemektedirler.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin, kamuda istihdam edilmek için 450 bin işçinin ne şekilde, ne zaman yapılacağı, çalışanların mevcut haklarının nasıl korunacağını, kadro verilirken sınavın yapılıp yapılmayacağını ve güvenlik soruşturmasında nelere dikkat edileceği ile ilgili merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Kamuda istihdam edilmek üzere kadroya alınması düşünülen taşeron işçilerin statülerinin SSK yani 4/A kapsamında olacaklarını, emeklilikleri ise 4/a üzerinde yapılacağını, sözleşme yapılan personelin kesinlikle tayin isteme haklarının olmayacağını ve sözleşme süresinin üç yıl olarak düşünüldüğünü, sözleşme süresi bittikten sonra devam edilip edilmeyeceği yapılan bir değerlendirme sonucunda karar verileceği düşünülmektedir. Kişinin emeklilik yaşı gelmiş olsa da geçiş yapılacaktır. Fakat emekliliği hak ettiği takdirde emekliye ayrılanların bu haktan yararlanmayacağı düşünülmektedir.

Kadroya alınan personelin maaş ve tazminatının devlet garantisinde olacağını, bu konuda gereken bütün yasal düzenlemelerin yapılarak çalışan personelin haklarına devlet garantisi olacağını maaş ve tazminatlarının garantisi devletin eliyle korunacaktır.

Taşeron işçilerin kamuya alınabilmesi için ihtiyaca göre sınav yapılacağını, sınava girmek isteyenlerin çalışmış oldukları kurumlara müracaat etmeleri gerekmektedir. Geçişlerin çok hızlı bir şekilde tamamlanacağı ifade edilmektedir.

Buna göre ilgili düzenlemelerin TBMM'de çıkmasından itibaren üç ay içerisinde geçişlerin tamamlanacağı düşünülmektedir. Kamuda istihdam edilmek üzere kadroya alınması düşünülen taşeron işçilerin güvenlik soruşturmaları ile ilgili hangi yasal düzenleme yapılırsa yapılsın güvenlik soruşturması yapılacaktır. Güvenlik soruşturmasında başta FETÖ olmak üzere tüm yasa dışı örgütler ile irtibatlı olup olmadıklarına bakılacaktır. Ayrıca güvenlik soruşturmasında 657 sayılı kanunun 48. maddesinde yer alan suçluların olup olmadığına da bakılacaktır. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene karşı yapılan suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartları da aranacaktır.

450 bin işçinin kadroya alınması ve 17 bin üzerinde şirketi doğrudan ilgilendiren yasal düzenlemenin ne zaman netleşeceği büyük bir merakla kamuoyu gündeminde tüm tazeliğiyle yerini muhafaza etmektedir.

Konunun takipçisi olacağımızı veya yeni bir gelişmenin olması durumunda hem kadroya alınan taşeron işçilerin hem de işçileri çalıştıran şirketlerin lehine sonuçlanmasını ve hiç bir mağduriyetin yaşanmadan bu işin neticelenmesini istiyoruz.

Gerçekten de Türkiye tarihinde ilk defa bu sayıda işçinin kamu personeli olarak istihdam edileceğine şahit olmaktayız ve bu karar bir devrim niteliğindedir.

Selam ve dua ile.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.