Şeytanın taşlanması sırasında atılan küçük taşlara “cemre” adı verilir. Kelime manasıyla cemre aynı zamanda “kor ateş” demektir. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Cemrelerle şeytanı taşlayan hacı adayları bu şekilde içlerinde ateş ve su dengesini sağlamış olurlar. Ateş onlara serin ve selam olur. Orada bulunan makamı İbrahim'e yükselmiş olurlar.
Taşlama, bazen dolaylı olarak söylenen hafif sözdür. Şeytan taşlamaya gelmez onu hakikaten taşlamak gerekir. İnsan cemrelerle şeytanı recmederek onun cürmünden korunmuş olur. Şeytanı kendi ateşiyle defeder. Cürmüyle onu yakar. Ona ancak cürmün kadar yer yakarsın denilmiş oluyor.
Büyük şeytan büyük haccın yani büyük hedefin, nihai hedefin önündeki engeldir. Küçük şeytan ise küçük haccın umrenin önündeki engeldir. Buna göre Allah'ın halifesi ve kulu olarak insanın hem nihai ve büyük hedefleri olacak hem de dünyaya yenilik getirecek kısa vadeli hedefleri olacaktır. Bu nedenle hem büyük hem de küçük şeytan taşlanır. Ayrıca orta şeytan da taşlanır. Böylece şeytanın hem büyük hem de küçük hedeflerin önünden çekilmesi sağlanır. Orta şeytan da bu ikisi arasında gidip gelir. İnsanı sadece birine mahkûm eder. İnsanın içine vesvese koyarak ikilem içinde bırakır.