Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Bitlis’in Tatvan ilçesinde, “Hak ve Adalet Rehberi Hz. Muhammed (sav)” temasıyla Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi. İlçe Stadyumu’nda düzenlenen etkinliğe, HÜDA PAR İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kocakaplan, Bitlis İl Başkanı Celal Gül, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlik başlamadan önce ilçede şiddetli dolu yağışı etkili oldu. Yaklaşık 20 dakika etkili olan dolu yağışı yerini sağanak yağışa bıraktı. Şiddetli yağışa rağmen çok sayıda vatandaş etkinlik alanına akın etti. Stadyumu dolduran Tatvanlılar, etkinlik bitene kadar alandan ayrılmayarak, sık sık tekbir ve salavat getirdikleri görüldü.
Emin Çeltik ve Ersin Gelgül’ün sunuculuğunu yaptığı etkinlik, Mahfuz Özün’ün Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Etkinlik, Van Rahmet İlahi gurubu tarafından okunan Mevlid-i Şerif ve seslendirilen ilahi ve ezgilerle devam etti. Tatvan kız ilahi gurubunun seslendirdiği ilahilerle meydandaki coşku doruğa çıkarken, sık sık getirilen tekbirler Tatvan semalarında yankılandı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eğitimci Yücel Oktay, Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından, Türkiye’nin birçok il, ilçe, belde ve köylerinde etkinlik düzenlendiğini hatırlatarak, sağanak yağışa aldırmadan stadyumu dolduran Tatvan halkına teşekkür etti.
"Bizler mal ve saltanat için bu dünyaya gelmedik"
Etkinlikte bir konuşma yapan Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad’ül ulema) Üyesi Molla Nizamettin Yaçin, Gönderilen tüm peygamberlerin insanlık için rahmet olduğunu belirterek, “Eğer peygamberler olmasaydı, insanlarla ile hayvanlar arsındaki fark ancak konuşmayla olacaktı. Allah, biz insanları ve cinleri kendine ittihat için yaratı. Bizler mal ve saltanat için bu dünyaya gelmedik. Bilmeliyiz ki, ahiret vardır ve hepimiz oraya gideceğiz.” dedi.
Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan M. Ali Ortaç, Hz Muhammed'in ve ashabının aziz İslam dini için akla, hayale gelmeyecek fedakârlıklarda bulunduklarını hatırlatarak şöyle konuştu: “İman edip, İslam davasına girdikten sonra İslam’ın hâkimiyeti için gemileri yaktılar. Her şeylerinden vazgeçtiler. Onlar, mal ve makam, evlat ve eş, şan ve şöhret sevdasından vazgeçtiler. Onlar, İslam ve Peygamber sevdasını bütün sevgilerin önüne koydular. Gemileri yaktılar. Allah, onlara fetihleri nasip etti.”
"Hz. Muhammed(sav) peygamberlikle vazifelendirildikten sonra huzur geldi"
“Eğer bugün hak ve adaletten bahsediliyorsak, haksızlık söz konusu olduğundandır” diyen Ortaç, şunları söyledi: “Hz. Muhammed geldiğinde komşu, akraba, fakir fukara, garip guraba hakkı söz konusu değildi. Güçlü olanlar zayıf olanları eziyordu. Evet, kölelerin, kadınların, kız çocukların hakları yoktu. Bazı zamanlar insan yerine bile koyulmuyorlardı. Ama Hz. Muhammed(sav) peygamberlikle vazifelendirildikten sonra huzur geldi. Çünkü o yetimin halinden anlıyordu. Yetimin elinden tutuyordu. O öksüzün halinde anlıyor ve ona sahip çıkıyordu. O, Ebu Talibin evinde fakirliğin ne olduğunu yaşamıştı, fakirin elinden tuttu. Fakire sahip çıktı. İnsanlar hepsi Âdem’in çocuklarıdır diyerek, hepsinin kanı eşittir. Hepsi Allah’ın kuludur deyip, İslam’ın adaletiyle köleliği ortadan kaldırdı.” dedi.
“İslam devlet olduğu zaman dünya, inanan ve inanmayanlara cennette dönüştü”
Ortaç, Hz Muhammed'in küfre ve zulme karşı cesurca ashabıyla birlikte mücadele ettiğinin altını çizerek, her türlü fedakârlığı yaparak, baskı ve tehditlere boyun eğmediğini vurguladı. Ortaç, “Onlar, tehditlere ve rüşvetlere asla aldırış etmediler. ‘Güneşi sağ elimize, ayıda sol elimize koysanız; ya bu uğurda ölürüz, ama asla davamızdan vazgeçmeyiz’ dediler. Onlar; kadınıyla, erkeğiyle, Yasir’iyle Sümeyye’siyle yeri geldi güneşin altında yanarak ter akıttılar, yeri geldi yağmurlarda ıslandılar, yeri geldi gözyaşını akıttılar, yeri geldi canlarını ve kanlarını akıttılar, ama asla İslam’dan vazgeçmediler. Birbirlerini çok sevdiler. Mallarını, canlarını birbirinin uğrunda verdiler. Birlik oldular, güç oldular ve İslam adaletini devlet yaptılar.” ifadelerini kullandı.
Etkinlik yapılan dua ile sona erdi. (İLKHA)