Tavukta antibiyotiğe dikkat!

Tavuk üretiminde insan sağlığını bozacak düzeyde antibiyotik kullanıldığı iddia edildi.

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,  Türkiye’de son 20 yıl içinde artan tavuk üretiminin ekonomik ve kalkınma açısından sevindirici olduğunu ancak tavukların üretimlerinde kullanılan antibiyotiklerin toplumun genel sağlığını da kötü etkilediğini ileri sürdü.

Üreticilerin tavukta antibiyotiği dikkatli kullanmak zorunda olduklarını ifade eden Göktaş, “Yanlış kullanım, bilinçsiz kullanım yaşamımızı olumsuz yönde etkiliyor. Makine pilici olarak adlandırılan bu tavuklar arttıkça, piyasada bu işten daha fazla kazanma hırsı arttıkça, bu alanda kullanılan antibiyotikler yaşamsal olarak sağlık alanımızda olumsuzlukların artmasına neden oluyor.” dedi.

Göktaş, “Ülkemizde yılda neredeyse bir milyon ton makine pilici tüketilir hale geldi. Ancak devlet bunun üretiminin kontrolünü sıkı yapmak zorunda. Başka ülkelerdeki sağlıklı şartlar bizde de oluşturulmalıdır. Önüne gelen makine pilici üretmemelidir. 42 günde 3 buçuk kilo fabrika yemi tüketerek 2 kilonun üzerinde et ağırlığına ulaşması iyi güzel. Ancak burada tavuğun yemine katılan antibiyotik unutulmamalıdır. Bu antibiyotik yanlış kullanılırsa insan hayatını yaşamsal olarak direkt etkiler. Tarım Bakanlığı kalıntı izleme programı çerçevesinde bu işi daha sıkı takip etmelidir. Ayrıca halkımızı makine pilici ve antibiyotik uygulaması konusunda bilinçlendirecek seminer, panel, konferans ve broşürler ile halkımız aydınlatılmalıdır” şeklinde ifade etti.  (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi