TEKNOFEST birincisi liseliler "Akıllı Eczane" projelerinin hayata geçirilmesini istiyor

​TEKNOFEST’te "İnsanlık yararına teknoloji sağlık ve ilk yardım" kategorisinde "Akıllı Eczane" projesiyle Türkiye birinciliğini elde eden Malatyalı öğrenciler,tasarladıkları projenin hayata geçirilmesini istiyorlar.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen, Türkiye’nin yerli teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST) Malatyalı öğrenciler; bir birincilik, bir ikincilik ve 2 üçüncülük elde ederek büyük bir başarıya imza attı.

TEKNOFEST yarışmalarında "İnsanlık yararına teknoloji sağlık ve ilk yardım" kategorisinde Malatya Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Ahmet Çağrı Gündoğdu, Talip Haskul, Talha Özbay’ın hazırladığı ve Danışmanlığını okulun Öğretmeni Ali Yılmaz Altunsuyu’nun yaptığı Akıllı Eczane projesi Türkiye birinciliğini elde etmişti.

Öğrencilerden Ahmet Çağrı Gündoğdu, tasarladıkları cihazın bankalardaki ATM’lerin benzeri olduğunu, eczaneye gitmeden dışarıda bulunan cihaza kimlik bilgileri ve e-reçete girdikten sonra reçetenin sorgulandığı ve ekranda hangi ilaçların alacağı gözüktüğünü söyledi. Gündoğdu, ardından ilaçların ödemesi yapıldıktan sonra cihazın otomatik olarak ilaçları ve nasıl kullanacağı ile ilgili reçete verdiğini söyledi.

Malatya Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini okullarında ziyaret eden Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, proje hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

"Bu fazlasıyla hem bizi motive etti hem de Malatya’daki TEKNOFEST farkındalığını daha da güçlendirdi"

Burada gazetecilere açıklamada bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Kanbay, başarıda emeği geçen herkese teşekkür ederek şunları söyledi:

Uzun bir süredir pandemi gölgesinde ciddi bir stresin altındaydık. Pandemi döneminde yapılan etkinlikler ya da bilimsel faaliyetler bizim için daha önemliydi çünkü yüz yüze eğitimin ara verildiği bir dönemde çeşitli risklere rağmen bu projeleri devam ettiriyorsunuz ve Türkiye’nin en büyük teknolojik yarışması olan TEKNOFEST gibi bir yarışmada dereceye giriyorsunuz. Bu fazlasıyla hem bizi motive etti hem de Malatya’daki TEKNOFEST farkındalığını daha da güçlendirdi.

Geçen sene TEKNOFEST’e 110, bu sene ise 210 projeyle katıldıklarını kaydeden Kanbay, "7 projemiz finale çıktı ve finale çıkan 7 projemizden bir birincilik, bir ikincilik ve 2 üçüncülük ile 4 tane derece aldık. Bu Malatya’da önemli bir başarı, bir dahaki süreçlerde bu başarıların daha da artacağına inanıyoruz. Hem TÜBİTAK’ta hem TEKNOFEST’te Malatya’nın daha da önemli yerlere gelebilmesi için öğretmen arkadaşlarımızla hem çalıştaylar yapacağız hem de bu öğretmen arkadaşlarımızı eğitimden geçireceğiz. Bunun kalıcı ve sistematik bir şeye dönüşmesi lazım. Bize bu imkânı sağlayan başta sayın valimiz Aydın Baruş olmak üzere herkese teşekkür ediyorum." dedi.

"Projenin geliştirilmesi ve ticariye dönüştürülmesi için teklifler geldi"

Proje danışman hocası Ali Yılmaz Altunsuyu, öğrencileriyle 2019 yılından itibaren projeye çalıştıklarını ve onlara destek verdiğini söyledi.

Projelerinin TEKNOFEST’te çok büyük ilgi gördüğünü ifade eden Altunsuyu, "Biz burada hastaların, hasta yakınlarının ve eczacıların görüşlerini alarak böyle bir sistemi öğrencilerimizle birlikte tasarladık ve geliştirdik. İstanbul’da da birçok mentör tarafından da projemiz uygun görüldü ve geliştirilmesi ve ticariye dönüştürülmesi için teklifler geldi. Aynı zamanda TEKNOFEST’te öğrencilerimize özellikle yazılım konusunda iş teklifleri geldi. Bu öğrencilerim adına okulumuz adına ve Malatya adına gurur vericiydi." diye konuştu.

"Eczaneler önünde oluşan sıra kuyruklarını önlemek için böyle bir cihaz geliştirdik"

Covid-19 salgını nedeniyle kapalı alanlara sınırlılık getirildiğini hatırlatan proje geliştiricilerinden Ahmet Çağrı Gündoğdu, eczanelerde de hasta ya da hasta yakınlarının birer birer içeriye alındıkları için bazıları sırası gelene kadar dışarıda beklemek zorunda kaldığını ifade etti.

Eczanede ilaç almayı bekleyen insanların uzun süre dışarıda kuyrukta kalmamaları için bu cihazı geliştirdiklerini söyleyen Gündoğdu, projelerinin ATM'lere benzediğini kaydetti.

Gündoğdu, "Cihaza kimlik bilgileri ve e-reçete girdikten sonra reçete sorgulanıyor ve ekranda hangi ilaçların alacağı gözüküyor. Daha sonra bu ilaçların ödemesi yapılıyor ve cihaz otomatik olarak ilaçları veriyor ve ilaçların nasıl kullanılacağına dair bize bir reçete de veriliyor." dedi.

Talip Haskul da insanların eczanelere gitmeden ilaçlarını alabilecekleri şekilde bir sistem geliştirdiklerini kaydetti.

"Akıllı eczane sistemi projemizin hayata geçirilmesini istiyoruz"

Projelerine 2019 yılı aralık ayında başladıklarını belirten Talha Özbay, "Projeyi 3 arkadaş mekanik ve yazılım kısımlarında birbirimize destek vererek yaptık. Projeyi geliştirirken okulumuzdan ve öğretmenlerimizden çok büyük destek aldık. Hepsine teşekkür ediyorum. Birinci olduğumuzda gerçekten güzel bir duygu ve heyecan vericiydi. Ayrıca Meslek Lisesine yönelik önyargının önüne geçmemize de ayrıca mutlu olduk. İleride yazılım mühendisi olmayı çok istiyorum. Tabi projemizle ilgili bizimle iletişime geçenler oldu. Akıllı Eczane Sistemi projemizin hayata geçirilmesini istiyoruz." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Malatya Haberleri

Malatya'da depremde binaların yıkılma anı kameralara yansıdı
Seyir halindeki otomobil alev alarak küle döndü
​Malatya’da 2 sağlık çalışını darp eden şahıs tutuklandı
Malatya'da haklarında hüküm verilen 42 kişi yakalandı
Malatya'da bir doktor ile görevli darp edildi