TEKNOFEST'te hünerlerini sergileyen öğrenciler projeleriyle göz dolduruyor

Gaziantep’te gerçekleştirilen dünyanın en büyük “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020”ye katılan öğrenciler büyük heyecan yaşıyor.

Toplumda teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen “TEKNOFEST 2020” kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına katılan gençler, geliştirdikleri projeleri ile geleceğin teknolojilerine hazırlanıyor.

İki yıldır ziyaretçi rekorları kıran dünyanın en büyük “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020” Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ile birçok üniversitenin desteğiyle düzenleniyor.

Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST’e bu yıl Gaziantep ev sahipliği yaparken, Türkiye'nin 81 ilinden ve 84 farklı ülkeden yaklaşık 20 bin 197 takım festival için başvurdu.

İlkokul seviyesinden yüksekokul, mezun seviyesine kadar nitelikli binlerce heyecanlı genç, hayallerini gerçekleştirmek için 21 farklı alanda düzenlenmiş olan teknoloji yarışmalarına katıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde projelerini sergileyen öğrenciler, düzenlenecek yarışmalara katılmayı dört gözle bekliyor.

Teknoloji yarışmaları, İnsanlık Yararına, Çevre ve Enerji, Eğitim, Akıllı Ulaşım, Tarım, Biyoteknoloji İnovasyon, Helikopter Tasarım, Jet Motor Tasarım, Uçan Araba Tasarım, Sürü İHA Similasyon ve 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje kategorisinde düzenleniyor.

TEKNOFEST’e arkadaşıyla birlikte Niğde’den “Ejder Dronesi Projesi” ile katılan lise mezunu Engin Erat, yarışmada birinci olmayı hedeflediklerini belirtti.

Projesinin radyo frekansı ile mayınları imha eden bir sistem olduğunu belirten Erat, “Bu sistemi babamın mesleği dolayısıyla yaptım. Babam askeri personel, Suriye sınırında görev yaptığı müddetçe birçok arkadaşını mayın nedeniyle kaybetti. Biz bu durumu ortadan kaldırmak, engelleyebilmek için bu sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz bu sistem radyo frekans aracılığıyla mayınları imha edebiliyor. Sistemimiz kızılötesi kamera sayesinde yerin altındaki mayınları tespit ettikten sonra tamamen kendi geliştirdiğimiz yerli frekans cihazıyla mayınlara farklı aralıkta frekans göndererek mayınların tetik sistemini ele geçiriyor.  Bu sayede tetik sistemini alabiliyoruz. Aldıktan sonra da güvenli bir şekilde mayınların uzaktan imhası sağlanıyor. Üniversite ve üzeri kategoride yarışıyoruz. Sunumumuzu yaptık, sonuçlarımız iki gün sonra belli olacak, heyecanla bekliyoruz.” dedi.

Dereceye girmek için çok çaba sarf ettiklerini belirten Erat, “Çok uğraştık, iyi bir proje ortaya koyduk. Ama jüri üyelerimizin kararları ne olur onlarla ilgili bir şey kestiremiyoruz. Festival beklediğimizden çok daha iyi geçiyor. Buradan Selçuk Bayraktar’a teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri ile beraber güzel bir proje oldu. Bizim için çok iyi oldu, çok kişiyle tanıştık, çok yetkili kişilere sunum yaptık. Hem bizim için network sağladı hem de sunum kabiliyetimizi artırdı. Bizim gibi birçok kişiyle beraber olma şansı yakaladık.” ifadelerini kullandı.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 4’ncü sınıfı öğrencileri Samet Kaya, Gülnur Öz ve Damla Altaş, “Pantograf Meknizma Mobil Robot: Tulpar Projesi” ile TEKNOFEST’e katıldıklarını ifade ettiler.

Yaptıkları proje ile ilgili bilgi veren Damla Altaş, Coronavirus (Covid-19) pandemi sürecinden etkilenen sağlık çalışanlarının hasta ile temasını en aza indirgemek için mobil robot yaptıklarını belirtti.

Daha önce hiçbir yarışmaya katılmadıklarını, projelerinin yaklaşık 7 aylık bir süreçte geliştirdikleri bir proje olduğunu belirten Altaş, “Projemizin ismi Tulpar. Tulpar hizmet alanında kullanılmak üzere tasarlanmış bir mobil robot. Uluslararası af örgütünün eylül başında yayınlanmış olduğu rapora göre dünyada 7 bin sağlık çalışan enfekte olarak hayatını kaybetmiş. Ülkemizde de 40 tanesi doktor olmak üzere toplam 95 sağlık çalışanı maalesef hayatını kaybetti. Biz, bunu minimum seviyeye indirmeyi amaçladık. Hasta kişi hastaneye başvurduğu zaman güvenlik görevlilerimiz, hasta kaydı yapan danışmanımız, hemşirelerimiz ve doktorlarımız olmak üzere en az 4 sağlık çalışanı ile temas halinde bulunuyor. Biz, bunu en aza indirerek sadece hastanın hemşire ile temasını sağlıyoruz. Geri kalanının hepsini Tulpar yapabiliyor. Şu an robotun en ilkel hali termal kameradır. Termal kamera entegre edilip, termal kameradan alınan anlık ateş ölçüm sonuçları önüne konumlandıracağımız monitör sayesinde monitöre gelecek ve şüpheli gördüğü kişinin yanına giderek korkmaması gerektiğini söyleyecek. Hastayı güvenli bir alana götürüp arkasında bulunan tek kullanımlık maske ve dezenfektanı verecek sonrasında üstünde bulunan kamera ile doktorla video konferans yöntemiyle konuşmasını sağlayacak. Doktora yönlendirdiği an açılan kamera sayesinde doktorla temasa girmeden sadece video konferans sayesinde tedavisini oluyor.” şeklinde konuştu.

Akıllı Ulaşım Yarışması'na katılan Gaziantep Akkent Ortaokulu 8’nci sınıf öğrencisi Çağrı Efe Kaptan da şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere trafik günümüzde çok büyük sorunlardan bir tanesidir. Bizde kavşaklarda yaşanan trafik yoğunluğunun çok büyük sorunlara yol açtığını fark ettik. Bu sorunlar; yoğun trafikte araçların zaman ve enerji harcamaları, ani müdahale gerektiren ambulans ve itfaiye gibi araçların gidecekleri yere zamanında ulaşamamasıdır. Biz, bu problemlerin önüne geçebilmek için bu projeyi tasarladık. Projemizin mantığı şu şekilde; hangi yolda araç yoğunluğu daha fazla ise yoğunluk hesaplanıyor, hangi yolda araba daha fazla varsa o yola geçiş üstünlüğü sağlıyor. Ambulans ve itfaiye için ise ambulans ve itfaiyenin siren sesini algılayacak bir ses sensörü sayesinde dördüncü ışığımız olan mavi ışığı yanacak. Böylece trafikte sorun azalacak.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Yapıcıoğlu, Gaziantep'te çeşitli temaslarda bulundu
Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman: Bir Müslümanın dikkat etmeyeceği hiçbir anı olamaz
Gazze davası salt bir coğrafya meselesi değildir
Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
Bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz