Geçen haftanın son günlerinde gündemde olan mavi balina adlı bilgisayar oyununun zararları ve etkilerinden bahsetmiştik. Bu konuda kaygılarımızı şu cümleler ile dile getirmiştik:
‘Günün büyük kısmını internette oyun oynayarak geçiren çocuklar bir süre sonra internetteki sanal âlemi gerçek hayatla karıştırıyorlar ve bilgisayar oyunlarında gördükleri tehlikeli davranış ve hareketleri kendileri veya yakınlarının üzerinde deneyebiliyorlar. Bu davranışlar yaralanmalara hatta ölümlere kadar gidebiliyor'. Nitekim bu durumlar intihar olayları ile son buluyor, olayların buralara varmaması için biz ebeveynler olarak neler yapabiliriz bu yazımızda ona yoğunlaşacağız inşallah.
Malumunuz teknolojik aletlerin kullanımı tümden zararlı, teknolojik aletleri hayatımızdan çıkaralım demiyorum öyle dersem gerçekçi olmaz zaten. Mobil oyunların bireye bazı faydaları da var. Birkaç faydasını ifade edersek; bu oyunlar bireylerin daha hızlı karar almalarını gerektirdiği için çocukların karar verme becerisi gelişir, oyun oynamak oyun stratejisini tasarlamak ve kazanmak çocuğa başarı duygusu kazandırır ve güvenini artırır. Zararlı etkenleri ise; uzun süre oyun oynamak başta fiziki zarar olarak obezite, uyku bozuklukları, baş ağrıları, kuru gözler, kas hastalıklarına neden olur bu tür şiddet unsuru içeren oyunları oynayan kişi bir süre sonra bu şiddetti modelleyerek etrafa yansıtabilir. Çocukta öfke ve agresif ruh haletine neden olur. Bu tür oyunlar çocukta zorbalığa, küfür etmeye ve arkadaşlarına fiziki saldırılara neden olur. Bu tür kişiler oyun başından kalkmadıkları için okul başarıları azalır.
Hele bizim gibi teknolojinin üreticisi olmayıp bilinçsiz tüketici olduğumuz ortamlarda teknoloji kullanımı önem arz ediyor. Evet, teknolojiyi kullanalım ama ne için, kodlama ve tasarım gibi üretici etkinlikler için ya da bilgi edinmek için kullanalım.
Aileler ne yapmalı?
*Başta ebeveyn kendisinin teknoloji ile ilişkisini sorgulamalı kendisi eve gelir gelmez kendisini teknoloji hapishanesine atıyorsa çocuğu bu hapishanede müebbet kalır bunu bilmek gerekir. Ebeveyn bu konuda rol model olduklarını unutmamalı.
*Ebeveyn çocuğa koşulsuz sevgi göstermeli sevgi bir şarta bağlanmamalı çocuğa evde sevildiği ve değerli olduğu hissettirilmelidir. Çocuğa sevildiğini beden dili ile gösterdiğimiz gibi söz ile de söylemek gerekir.
*Ebeveyn ev içinde ailesi ile kaliteli zaman geçirmelidir bu zaman mefhumu ev halkının geneline hitap edecek etkinlikler ile doldurulmalı bu çok önemli çocukta aidiyet duygusunun gelişmesi için, aile ile nitelikli ve verimli zaman geçirmeli bir çocuk anne babasından kendi duygularına karşılık alamıyorsa, diyalog kuramıyorsa, iletişimi kopuk ise çocuk aileden soyutlanır ve en kolay yol olan teknoloji hapishanesine sığınır.
*Çocuk ile ortaklaşa oyunlar oynanmalı bu oyunlar mobil oyunlar olmak zorunda değil.
*Tv ve bilgisayar gibi aletler mutlaka evin salonunda olmalı eğer ille izlenecek ve oynanacak bir oyun varsa bu ebeveyn kontrolünde olmalı yanlış uygulamaları ebeveyn anında düzeltmeli. Biz ebeveynler olarak şu ilkeyi her zaman hatırlatmalıyız. Teknoloji kullanımı bir oyun değil bilgiye ulaşım aletidir. İşin varsa işini hal et çık prensibi ev halkının genelinde olmalı.
*Çocuğa akıllı telefon mümkün ise lise yıllarında verilmeli çocuk daha erken teknoloji ile tanışmamalı, teknolojik aletlere ulaşım kolay olmamalı çünkü bu aletlerin cazibesi çok fazla.
Son olarak bizler çocuklarımızın bu aletleri bırakmasını aile içine katılımını istiyor isek, bilgisayar dünyasından daha cazip bir ev ortamı oluşturmalıyız. İletişimi yüksek bir ev çocuğun kendisini rahat ifade ettiği, konuştuğunda eleştirilmediği bir ortam çocuk için evin cazibesini artırır. Rabbim çocuklarımızı bu tür oyunların zararlarından muhafaza etsin. Amin.
Vesselam…