Teknolojik gelişmeleri modern dünyanın parolası olarak görüyoruz

4'üncü Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesinde konuşan Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Balta, "Mimar ve Mühendisler Grubu olarak teknolojik gelişmeleri, değişim ve dönüşümü modern dünyanın temel parolası olarak görüyoruz" dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu'nun ev sahipliğinde düzenlenen 4'üncü Ar-Ge ve İnovasyon Zirve'sinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Tüm dünyada Ar-Ge pazarı giderek büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son rapor ve 11'inci Kalkınma Planı'na bakıldığında Türkiye de bu Ar-Ge yarışında emin adımlarla ilerliyor. TÜİK raporunda 2018 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge çalışmaları için 13 milyar 24 milyon TL'lik bir destek sağlandığı görülüyor. 2019 yılında ise merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için 15 milyar 597 milyon TL başlangıç ödeneği tahsis edilmesi planlanıyor. Yine 11. Kalkınma planında da Ar-Ge faaliyetleri ayrı bir ekosistem olarak ele alınıyor ve 2023'te bu yatırımların milli gelire oranının yüzde 0,96'dan yüzde 1,8'e çıkarılması hedefleniyor. Bu yatırımlar içerisindeki özel sektör destek paylarının da yüzde 56,9'dan yüzde 67'ye yükseltilmesi amaçlanıyor. Önümüzdeki birkaç yılda artması hedeflenen Ar-Ge yatırımlarının Türkiye ekonomisini büyüteceği öngörülüyor.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi'nde Türkiye'nin Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarının geliştirilmesi ve kamu-üniversite-özel sektör işbirliklerinin artması için neler yapılabileceği tüm ayrıntılarıyla ele alınıyor.

Zirvenin açılışında konuşan Mimar ve Mühendisler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Balta, "Bu zirveye ilişkin en büyük amacımız ülkemizdeki entelektüel sermayeyi küresel dünyada değere dönüştürebilecek kapıyı aralamak ve ülkemizin gelişen dünyada rekabet gücünü artırması için temel bulgulara ulaşmaktır." diye konuştu.

"Milli ve yerli yeteneklerin geliştirilmesini stratejik olarak öncelikli alanlardan görüyoruz"

Balta, "Bu aşamada, bilgi ekonomisini merkeze alarak teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten bir ülke konumunda olmak ve yeni kalkınma hamlesiyle birlikte sanayide yüksek teknolojiye sahip ürünler üretmek durumunda olduğumuzu biliyoruz. Bu bilinçle Mimar ve Mühendisler Grubu olarak bizler, teknolojik gelişmeleri, değişim ve dönüşümü modern dünyanın temel parolası olarak görüyor ve yapay zekâ, dijital dönüşüm, toplum 5.0, endüstri 4.0, akıllı fabrikalar, insansız sistemler, otonom robotlar gibi konularda milli ve yerli yeteneklerin geliştirilmesini stratejik olarak öncelikli alanlardan görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu alandaki girişimlerin temel motivasyonunu artırmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz"

Konuşmasında; Almanya'nın endüstri 4.0 anlayışı ile gelecekte dünya endüstrisine hakimiyet kurma çabasını, Japonya'nın 'Süper Akıllı Toplum' oluşturma ve bu yolla teknolojik üstünlüğünü koruma gayretini, Çin'in 'Çin Malı 2025' sloganı ile öne geçerek dünyanın diğer ülkelerini arkasından takip eder düzeye çekmeye çalışmasını, Amerika'nın 'Karanlık Fabrika' oluşturma gayreti ile süper devletliğini koruyabilme mücadelesini, benzeri şekilde hemen hemen her ülkenin kendisine bir yol arayışı içerisinde olmasını yakından izlediklerini ifade eden Osman Balta; "Ülkemizin de bu yarışta geri kalmaması için devletimizin ortaya koyduğu 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını' destekliyor ve bu vizyonun en faal aktörleri olan kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek bu alandaki girişimlerin temel motivasyonunu artırmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz." dedi.

Milli teknoloji hamlesinin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi için ülke olarak bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Balta, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

1-Sanayinin öncülüğünde yüksek kalitede eleman yetiştiren bilim liseleri açılmalı.

2-Üniversitelerimizde bilimsel çalışmalara özellikle hız verilmeli ve bu çalışmalarını sanayi ile birlikte yürütmeli.

3-Yine ülkemizin kalkınmasında önemli yeri olan üretimin ithalata dayalı yapısının yerli girdilere yöneltilmesi ve bunun için de tedbirler alınmalı.

4-Sanayi Bakanlığı'nca her sene verilen teşviklerin KOBİ ölçekli şirketlerimizde özellikle teknoloji geliştirmeye yönelik olarak kullandırılması ve bu hususta şirketlerimizin üniversitelerle işbirliğine yönlendirilmeli.

5-Endüstri 4.0'a geçiş sürecinde ortaya çıkabilecek işsizliği azaltabilmek için de tarım ve hayvancılık politikalarının gözden geçirilerek bu alanda üretimi ve verimliliği artıracak tedbirlerin alınmalı.

Balta, son olarak, şunları kaydetti: "Bir sivil toplum kuruluşu olarak bu gelişmelere dikkat çekmeyi, toplumsal dönüşümün gelişmesine katkı üretmeyi, dijital toplumun kendi manevi ve kültürel değerlerimiz ile barışık bir şekilde yürütülmesine destek vermeyi temel görev olarak gören Mimar ve Mühendisler Grubu 2010 yılı Ekim ayında gerçekleşmesini hedefledikleri 5. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi için çalışmalara hızla başladı."

Zirvede T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Hasan Büyükdede, Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de konuşmacılar arasında yer alıyor.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"İnsanlık ittifakı" İstanbul'da buluştu
Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir
Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı