Dünya çapında etkisini sürdüren ve küresel manada ekonomiyi olumsuz etkileyen Corona virüs, tekstil sektöründeki satışları da durma noktasına getirdi. Birçok ülke ile sınırların kapatılması sebebiyle müşterilerin piyasaya gelmemesi ve kargoların gönderilememesinden dolayı zor günler geçiren tekstil sektörü, hükümet tarafından kendilerine destek verilmesini istiyorlar.
Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 'Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi'nin küçük esnafı da kapsaması gerektiğini belirten esnaf, virüs krizinin devam etmesi halinde birçok küçük esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağını ifade ettiler.
"Bu gidişle küçük esnafın yüzde 40'ı kepenk kapatmak zorunda kalacak"
Corona virüsün piyasayı tamamen durdurduğunu söyleyen tekstil atölyesi işletmecisi Mehmet Akçiçek, "Şu anda firmaların hiçbirisi kesim yapmıyor. Toplasanız bir haftalık işimiz var. Bir hafta sonra mecburen herkesi tatile göndermek zorundayız. Çalışmayınca da maaş ödemelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Maaş veremediğimizde de elemanlar evlerine para götüremeyecekler. O zaman da ihtiyaçlarını karşılayamayacaklar. Buna bir şekilde çözüm bulunmalıdır. Devlet birçok konuda destek veriyor ancak küçük esnafı da düşünmesi gerekiyor. Sigorta, bağkur, vergi, eleman maaşı, masraflar derken giderlerin altından kalkamıyoruz. Buna çözüm bulmaya çalışıyoruz. Başka alternatif arıyoruz ama bulamıyoruz. Buradaki elemanların maaşını vermeliyim ki, onları yanımda tutabileyim. Maaş veremediğim zaman eleman 3-5 gün idare eder. Ücretsiz izin de veremiyoruz. Haklı olarak maaş istiyorlar. Bu gidişle küçük esnafın yüzde 40'ı kepenk kapatmak zorunda kalacak." dedi.
"Cumhurbaşkanı tarafından bir paket açıklandı ama küçük esnafa yönelik tatmin edici bir şey yok"
Corona virüsün dünya piyasasını etkilediği gibi tekstil sektörünü de etkilediğini belirten Abdurrahman Aşkın, "Yaklaşık bir aydır virüs söylentileri var. Yabancı müşterilerimiz ve iç piyasa tedirginleşti. Çeki, senedi olan var. Artık günlük olarak dönemiyorlar. Bundan sonra 1-2 ay sıkıntı olacak. Satışlarımız yüzde 50 oranında düştü. Beklenmeyen bir durumdu. Normalde tam işin başlayacağı mevsimdeydik. Yaklaşık 3 aydır yaza yönelik stok yapıyorduk. Bahar gelecek, tişört satacağız diye program yapmıştık. Ancak hastalığa yakalandık. Tedirginiz, bir yandan hastalık var. Bunun için bir korunma gerekiyor. Milletin maddi sıkıntıları da var. Cumhurbaşkanı tarafından bir paket açıklandı. Fakat küçük esnafa yönelik tatmin edici bir şey yok. Bazı müşterilerimizin bu ay sonunda çekleri var ve ödeme durumlarının olmadığını biliyoruz. Hükümetin bunlara yönelik bir çalışması olması gerekiyor." diye konuştu.
"Ticaret yapılmadığı sürece esnaf perişan olacak"
Virüsün en çok İstanbul'daki tekstil piyasasını etkilediğini vurgulayan Vahap Engin, "Hükümetten destek bekliyoruz. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Tekstil ve ihracata bir el atmalarını istiyorum. Corona virüsten korunmak için birbirimize destek verelim ama ihracatı da unutmayalım. İhracat kesinlikle kapanmasın. Hiç olmazsa insanlar ticaretlerini yapabilsinler. Ticaret yapılmadığı sürece esnaf perişan olacak. Çeklerimiz, ödemelerimiz var. İnsanlar bizden para bekliyor. Bunun için hükümetimizden bize yardım etmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
"Ay sonunda ne yapacağımızı, çekleri nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz"
Yaz aylarının ortalarında kışlık, kış aylarının ortalarında ise yazlık sezonu için hazırlık yaptıklarını belirten Cüneyt Alkaş, "Yazlık mevsimi için ürün hazırlarken bir beklentimiz vardı. Buna istinaden çek ve kredi başvurularımız olmuştu. Ancak Corona virüsü, uluslararası çapta tedirginlik oldu ve piyasalar çok durgunlaştı. Hatta Kapalıçarşı tarafında olan bir dükkânımızı doldurduktan sonra virüs patlak verdi. Satış yaptığımız yurtdışındaki tüm gümrük kapıları kapandı ve ürünler olduğu gibi elimizde kaldı. Tarih boyunca bu bölgede bu denli bir durgunluk olmadı herhalde. Sabah 07.00'da açıyoruz 10.00'da kapatıyoruz. Ay sonunda ne yapacağımızı, çekleri nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz." ifadelerini kullandı.
Esnaftan Yunus Emre Döker ise, "Sokakları görüyorsunuz. Sokaklarda insan yok. Yurtdışı tamamen kapalı, mal gönderemiyoruz. Siparişlerimiz var ama gönderemiyoruz. Virüs buraya az gelse de iş olarak bizi etkiledi. Yazlık için hazırlık yaptık ama boşuna. Böyle giderse durabilen duracak, duramayan dükkânı kapatacak." dedi.
"Satış yapıp gelir elde etmemiz gerekiyor ki buradaki giderlerimizi karşılayabilelim"
Virüsün tekstil piyasasını derin bir şekilde etkilediğini söyleyen esnaftan Abdullah Beyazıt Demir de şunları kaydetti: "Dünya genelindeki müşterilerimizle iletişimimiz, ticaretimiz sekteye uğradı. Uzun zamandan beridir virüsün yayılmasıyla 1-2 aydır müşterilerimizde azalma, hatta ürün satamama noktasına geldik. Sezon olması sebebiyle işlerimiz iyi olması gerekirken virüsün etkisiyle satışlarımız durma noktasına geldi. Ülkemizdeki virüs paniği ve insanların dışarıya çıkamamaları, müşterilerin piyasaya gelememeleri bizi gelir açısından etkiledi. Yeterince gelir elde edemediğimiz için giderlerimizi karşılayamıyoruz. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik paketin bizi kapsayan tarafları da var. Netice itibarıyla tekstilde her ne kadar SGK ve prim ödemeleri azalsa da esnaf olarak satış yapmadığımız takdirde, herhangi bir gelir gelmediği sürece sunulan maddelerin bize yüzde yüz faydası olmayacaktır. Çünkü satış yapıp gelir elde etmemiz gerekiyor ki, buradaki giderlerimizi karşılayabilelim. Gerek çalışanlarımız gerekse ev halkımıza bir şeyler götürebilmemiz için öncelikle satışlarımızın iyi olması gerekiyor."
İLKHA