Telegram uygulamasını daha güvenli hale nasıl getirebilirsiniz?

​Uzmanlar, son günlerde popüler hale gelen Telegram uygulamasını daha güvenli hale getirebilmek için önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor.

Mesajlaşma uygulamalarının gizliliğinin ve güvenliğini tartışıldığı mevcut ortamda, Telegram uygulamasının işlevselliğinin basit bir mesaj alışverişinin ötesine geçtiği ve birçok şaşırtıcı özelliğe sahip olduğu, kullanımı arttıkça keşfedilmeye devam ediyor.

Yakın zamanda 500 milyondan fazla aktif kullanıcıyı geçen Telegram, sahip olduğu geniş kullanıcı tabanıyla iletişim merkezi, mesaj panosu ve sosyal medya unsurlarını birleştiriyor. Dolayısıyla bu uygulamayı kullanırken gizlilik ve güvenliği farklı yönleriyle ele almak gerekiyor.

Kaspersky uzmanları, Telegram deneyiminin güvenli olmasını sağlayacak şu ipuçlarını sıraladı:

-Bir kullanıcı adı seçin ve başkalarıyla sohbet ederken gerçek adınız veya telefon numaranız yerine bunu kullanın.

-Hesabınız için iki faktörlü doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Böylece birisi hesabınızın kontrolünü ele geçirmeye çalışırsa, geçici doğrulama kodu içeren bir sesli aramayı veya kısa mesajı ele geçirmesi yeterli olmayacaktır. Bu özellik Ayarlar - Gizlilik ve Güvenlik - İki Adımlı Doğrulama bölümünde bulabilirsiniz. Bunun yanında kendinize güçlü bir şifre belirlemeyi de ihmal etmeyin.

-Başkalarıyla sohbet ederken 'Gizli Sohbetler' özelliğini kullanabilirsiniz. Bu, sohbetlerinizin daha iyi şifreleneceği anlamına gelir. Böylece her mesaj, yalnızca sizin ve alıcınızın kullanabileceği anahtarlarla şifrelenir.

-Sohbet ederken veya başkalarını ararken bir VPN bağlantısı kullanın. Fazladan bir güvenlik katmanı iletişiminizi daha iyi koruyacaktır.

-'Ayarlar - Gizlilik ve Güvenlik' içinde bulunan 'Etkin Oturumlar' seçeneğini düzenli olarak gözden geçirin. Bu özellik Telegram hesabınızın başka bir cihazda etkinleştirilip etkinleştirilmediğini öğrenmenize yardımcı olur. Bilinmeyen veya şüpheli bir oturuma rastlarsanız, bu oturumları sonlandırın ve iki adımlı doğrulama şifrenizi değiştirin.

-Gizliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için Telegram'a kaydolurken gerçek cep telefonu hattınız yerine sanal bir numara kullanın. Bu tek kullanımlık bir sanal numara olmasın, aksi takdirde birileri yine de hesabınızı ele geçirebilir.

Bilgilerinizin sizin açınızdan güvenli bir noktaya kadar özel olduğundan emin olunması tavsiye eden uzmanlar, "Ayarlar" altındaki “Gizlilik ve Güvenlik” seçenekleri altında bulabileceğiniz bu ayarların detaylarını şöyle sıraladı:

Telefon numaranız

Telefon numarasını seçin. Telefon numaramı kim görebilir kısmını "Hiç kimse", "Beni numaramla kim bulabilir" kısmını “Kişilerim” olarak değiştirin.

Aktivitenizi kimler görebilir

"Son Görülme ve Çevrimiçi" seçeneğine dokunun, “Kimse” olarak değiştirin.

Profilinizi kimler görebilir

Profil fotoğraflarına gidin ve "Kişilerim"i seçin.

Sizden iletilen mesajdaki adınıza dokunarak hesabınızı kimler görebilir

"İletilerimi iletirken hesabıma kimler bağlantı ekleyebilir" bölümünde "Yönlendirilen Mesajlar"ı seçin.  “Kişilerim”i seçin.

Sizi kim arayabilir

"Aramalar"a dokunun. İnternetteki herhangi birinden yalnızca sizin kullanıcı adınızı bildiği için arama almak istiyorsanız “Herkes”i seçin. Burada önemli bir ayar var. Birbirimizi aradığımızda, çoğu durumda bu doğrudan bir bağlantıdır. Bu, aramanın iki veya daha fazla kullanıcı arasında Telegram sunucularından geçmeden yapıldığı anlamına gelir. Bu çağrı kalitesini artırırken, Kullanıcının IP adresini ortaya çıkarır. "Eşler Arası" ayarının gelişmiş güvenliği için, “Kişilerim” seçeneğini kullanın.

Sizi çeşitli içeriğe sahip mesaj panolarına kimler davet edebilir

"Gruplar"a basın. Birinin sizi izniniz olmadan rastgele bir gruba eklemesini istemiyorsanız, “Kişilerim” seçeneğini kullanın.

Akıllı telefonunuza bakarken mesajlarınızı kimler görebilir.

"Şifre Kilidi"ni seçin - telefonunuzu eline alan herhangi birinin mesajlarınıza ulaşma riskini en aza indirmek istiyorsanız seçeneği etkinleştirin. Bu seçenek etkinleştirildiğinde Telegram her açılışta şifrenizi veya parmak izinizi ister. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

AFAD'dan 38 kente "turuncu" ve "sarı" kod uyarısı
30 ilde eğitime "kar ve buzlanma" tatili
Bakanlıktan "Kış lastiği uygulaması" açıklaması
Ehliyetlerin yenilenme süresi uzatıldı
Kışlık araç bakımlarında yapılması gerekenler?