Millî Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından, 6-16 Temmuz´daki tercih döneminde, öğrencilere ve velilere, danışmanlık hizmeti verecek. Bu kapsamda, 81 ilde "tercih danışmanlığı komisyonları" kurulacak. İllerde ulaşımı kolay okullarda ve mobil olarak kurulacak 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev alacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, TEOG sistemine ilişkin öğrencilerle yaptıkları geniş kapsamlı toplantılarda, öğrencilerin tercih döneminde kapsamlı rehberlik ve danışmanlık hizmeti alma taleplerinin bulunduğunu söyledi.
Bu talebi dikkate alarak, 81 ilde tercih danışmanlığı komisyonlarının oluşturulması için çalışmalara başladıklarını anlatan Güngör, komisyonların tüm Türkiye genelinde kurulacağını ve bu yönüyle ilk olacağını söyledi.
Türkiye çapında 2 bin 51 komisyon oluşturuldu
Komisyonlarda verilecek danışmanlık eğitimi için Şubat’ta 100 formatör öğretmenin yetiştirildiğini, bu öğretmenlerin de 12 bin 899 rehber öğretmene eğitim verdiğini ifade eden Güngör şu bilgileri verdi: "Rehber öğretmenlerimiz, tercih danışmanlığı konusunda eğitimden geçtiler. Mayıs’ta illere yazı göndererek, illerde tercih döneminde hizmet verecek komisyonlar oluşturmalarını istedik. Bu komisyonlarda, en az üç rehber öğretmen görev yapacak. Bu kapsamda, Türkiye çapında 2 bin 51 komisyon oluşturuldu. Bu komisyonlarda, öğrencilerimize tercih dönemi olan 6-16 Temmuz´da danışmanlık hizmeti verecek 7 bin 328 öğretmen görevlendirildi."
Komisyonların mesai saatlerinde çalışacağını, illerin ve ilçelerin ulaşımı kolay okullarında açılacağını dile getiren Güngör, ulaşımı zor olan yerlerde de mobil komisyonların oluşturulacağını kaydetti.
Komisyonlarda, öğrencilere ve velilere yönelik rehberlik hizmeti verileceğini bildiren Güngör şöyle devam etti: "Komisyonlar, tercih yapılacak okulların fiziki koşulları, ulaşımı, yüzdelik dilimi gibi bilgiler konusunda yardımcı olacaklar. Bu komisyonlar, ayrıca öğrencinin kendini tanıması, becerilerini fark etmesi, bir üst eğitim olan üniversiteden beklentilerini, tercihi yapılacak okulun mezuniyet sonrası istihdam ilişkilerini, okulun yakın ve uzak çevresini, öğrencinin lise sonrası hedeflerinin belirlenmesi konusunda rehberlik hizmeti verecek. Öğrencinin başarısı ve tercih yapacağı okulla ilişkisini de ortaya koyacaklar."
“Komisyonlarımızın tavsiyelerini önemsemelerini istiyoruz”
Öğrencilerin ve velilerin TEOG sürecinde sağlıklı tercih yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Güngör, "O nedenle öğrencilerimizin bu komisyonlara mutlaka müracaat etmelerini ve bu komisyonlarımızın tavsiyelerini önemsemelerini istiyoruz. Çünkü okul seçimi, ilerideki üniversite tercihini de belirleyeceği bir seçimdir. Bu dönemde öğrencilerin, bir rehberle birlikte tüm bilgileri ortaya koyup kendilerini bilimsel kriterlerle değerlendirecek danışmanlık hizmetine ihtiyacı var. Biz bu hizmeti vermek için hazırız." dedi. (İLKHA)