Terminal esnafı, iş olmayışından dertli

Diyarbakır Köyler Minibüs Terminal esnafı, bütün köy araçlarının garaja gelmemesi nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir döneminde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sur ilçesinin Mardin Kapı semtinden, Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi'ne taşınan Köyler Minibüs Terminaline, bütün köy minibüslerinin gelmemesi terminaldeki esnafı zor durumda bırakıyor.

Terminalde 10 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren yaklaşık 60 işyerinin, Köyler Minibüs Terminal'ine minibüslerin gelmemesi nedeniyle, sayıları 20'ye düştü. Eski belediye başkanı Osman Baydemir ve İçişleri Bakanlığı tarafından belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Cumali Atilla'nın, verdikleri sözleri yerine getirmediklerini belirten esnaf, yetkililerden sorunlarının çözülmesini istediler.

"İslami kimliğimden dolayı benden fazla para aldılar"

Terminalde market işleten fakat satış yapamadıkları için ellerindeki ürünlerin son kullanma tarihinin geçtiğini söyleyen Tevfik Dağtekin,

"Mardin Kapısı'nda belediye garajında kiracı olarak esnaftık ve belediyeye kira veriyorduk. 2011 yılında belediye oraya yıkım emri vermişti. Belediye, 'Şehitlik semtinde size dükkân yapıyoruz.' dedi. Buradaki 60 dükkânı yaparken, bizden 9 bin 50 lira para aldı. Belediye HDP'nin yönetimindeyken İslami kimliğimden dolayı benden 12 bin 600 lira aldı." dedi.

"Köy Minibüs Terminali olarak bütün köylüler ve köy minibüslerinin buraya gelmesi gerekiyordu ama köylü vatandaşlarımız, kendilerince haklı olarak burada sağlık ocağı, eczane ve çarşı pazar olmadığı için gelmediler. Çoğu günler siftah yapamadığımız için akşam eve gidince ekmek alacak paramız dahi olmuyor. İş olmadığı için eşyaların son kullanma tarihleri geçiyor ve bizde onları çöpe atıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Büyükşehir belediyesi, 'sorunu çözeceğiz, halledeceğiz' dediler ama çözmediler"

Eski yöneticilerin verdikleri sözleri yerine getirmediğini belirten Dağtekin, "Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir döneminde belediyeye gittik. 'Sorunu çözeceğiz halledeceğiz' dediler ama çözmediler. 3-4 sefer gittik ve arkadaşlarımızı dövdüler ve bazı arkadaşlarımız dükkânlarını kapatıp çarşıda kendine dükkân açtı kimisi de fabrikaya gidip çalıştı." şeklinde konuştu.

"Belediyeden bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz"

Mağduriyetlerin giderilmesini için yetkililere seslenen Dağtekin, "Belediyeye kayyum atanınca yine gittik. Sorunlarımızı, mağduriyetlerimizi onlara da söyledik 'halledeceğiz' dediler ama yapmadılar. Seçim olduktan sonra büyükşehir belediyesi HDP'nin yönetimine tekrar geçti. Biz tekrardan belediyeye gittik ama yine de yapmadılar. Belediyeye tekrar kayyum atanınca tekrardan gittik. Ben birkaç gün önce dilekçe de verdim. Şimdiki belediyeden bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Eğer çözüm bulmazlarsa ne HDP'li belediyeye ne de şimdiki kayyum belediyesine hakkımızı helal etmiyoruz." dedi.

"2010 yılında belediyeye, kişi başı 9 bin 50 lira verdik"

2010 yılında belediyenin kendilerinden, kişi başı 9 bin 50 lira aldığını söyleyen esnaf Muhammed Uğurlu, "2010 yılında buraya geldik. Daha önce Mardin Kapı' sında 60 esnaf olarak ikamet ediyorduk. Belediye, 'Köyler Minibüs Terminali Yenişehir İlçesi Şehitlik semtine taşınacak fakat belediyenin bütçesinde size dükkân yapılacak kadar para yok.' dediler. Bizde 'esnaf olarak karşılıyoruz' dedik. 2010 yılında belediyeye, dükkânın maliyetini karşılamak için kişi başı 9 bin 50 lira, verdik." dedi.

"Bütün köy minibüsleri terminale toplanacak vaadiyle buraya gönderildik"

Uğurlu, "Bütün köy minibüsleri buraya toplanacak vaadiyle buraya gönderildik. Büyükşehir Belediyesi HDP yönetimindeyken her zaman pasif olarak arka planda kaldı. Bizler defalarca onlara gitmemize rağmen bir sonuç alamadık. 2015'te belediyeye kayyum atandı. Kayyumun eline geçen belediyeden umutlandık ama onlarda hiçbir şey yapmadı. Defalarca bize umut verdiler ama her gidişimiz boş çıktı." ifadelerini kullandı.

Minibüslerin terminal yerine başka bölgelere gittiğine değinen Uğurlu, "Köyler Minibüs Terminali, 13 dönümlük bir arazi üzerine kuruldu fakat bir kısım köy minibüsleri Bağlar ilçesinde, Kuruçeşme Mahalle'sinde ve bir kısmı da Mardin Kapısı'nda kalıyor. Eğer buranın ismi Köyler Minibüs Terminaliyse belediyenin burayı faaliyete koymasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Burada 60 dükkân var ama bunlardan sadece 15-20 tanesi açıktır"

Tüm köy dolmuşlarının terminale yönlendirileceğini söyleyerek kendilerinin terminale gönderildiklerini belirten Mehmet Kaya, "Burada köy minibüs terminalinde esnafım.

Daha önce Mardin Kapısı'nda iş yerimiz vardı.  Belediye orayı bozduktan sonra köy dolmuşlarının tümünün buraya yönlendirileceğini söyleyerek bizi buraya getirdiler. Zaman içinde bütün köy dolmuşları buradan giderek esnafı mağdur ettiler. Buradaki alışveriş sadece köylü vatandaşlarımızın ticaretiyle dönüyor. Burada 60 dükkân var ama bunlardan sadece 15-20 tanesi açıktır. Buraya gelmek için 9 bin 500 lira verdik. Arkadaşlarımız verdiği bu paraya rağmen burada iş yapamadıkları için, başka yerlerde dükkân kiralayıp taşındılar." dedi.

"Bazı günler oluyor ki evimizin masrafını dahi çıkartamıyoruz"

Terminalde işyeri bulunan esnaf Mustafa Arslanlar ise

"Köyler Minibüs Terminalinde iş olacak diye 2010 yılında buraya geldik. Ama ne köy dolmuşları nede köylü vatandaşlarımız geliyor. Sabahtan akşama kadar burada oturup ondan sonra evimize geri gidiyoruz. Bazı günler oluyor ki evimizin masrafını dahi çıkartamıyoruz.  60-80 dükkândan 20 tanesini açık bulamazsınız. İş olmadığı için arkadaşlarımız dükkânını açmıyor, kimileri de iş olmadığı için evinde kalıyor. Buradaki mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden henüz bir açıklama gelmedi.

 

İLKHA














İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!