Tescillenen Van peyniri esnafı memnun etti

​Van'da, otlu peynire coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Belge, Van esnafını memnun etti.

Meşhur Van kahvaltısının olmazsa olmazları arasında yer alan otlu peynir geçtiğimiz günlerde tescillendi. Tescil belgesi Van peynirciler esnafını memnun etti.

Yaklaşık 200 yıldır Van yöresinde üretilen ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girerek adından sıkça söz ettiren Van kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak koruma altına alındı.

Tadı, aroması ve üretim kalitesiyle Van iliyle özdeşleşen, yaklaşık 20 çeşit otun eklenmesiyle yapılan otlu peynir, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu ile Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylandı.

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan peynirci esnafı tescillenen otlu peynirin esnafı gururlandırdığını söyledi.

15 yıldır peynir satarak geçimini sağlayan Mehdi Yılmaz, kararın geç kalınmış bir karar olarak gördüğünü söyledi.

Yılmaz, "Van peyniri sadece bölgede değil Türkiye’nin her noktasında bilinen ve tanınan bir peynirdir. Tadıyla, doğal yapımıyla, sütüyle her şeyi ile çok güzel başka bir peynir. Her defasında dile getiriyordum tescillenmesi gerektiğini. Dışardan peynirimizi farklı sütlerle yapıp satanlar halkı kandıranlar oluyordu. En azından tescillendikten sonra 'halka Van peyniri satıyoruz' diye sahte peynir satanlar hizaya gelir artık. Esnaf olarak peynirimiz tescillendiği için müşterilerimize daha nezih bir şekilde, daha güzel bir ortam sunabilmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Van otlu peynirinin tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür eden Yılmaz, "Tescillenen her ürün garanti altındandır. Esnaf olarak arkasında durursak, peynirimizin kalitesinin dünyaya duyurmak için elimizden gelen çalışmayı yaparsak bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyorum. Bize rakip olarak haksız kazanç elde edenler, bir daha haksız kazanç elde edemeyecek. Peynirimizin tescillenmesi bizim için bir kazançtır." dedi.

Van'ın otlu peynirin içindeki otların antibiyotik özelliği taşıdığını ve sirmo, mende, heliz, siyabo gibi otları barındırdığını söyleyen Mehmet Emin Nar, yetkililerin alınan karara sahip çıkması gerektiğini söyledi.

40 yıldır peynirci esnafı olduğunu söyleyen işin erbabı Rüstem Apaydın ise "Van peyniri dünyada tanınan bir peynir. Van peyniri, bacasız bir sanayi gibidir; hemen hemen 500 bin kişinin gelir kaynağıdır. Van peynirinin tescillenmesi bizim için çok iyidir ama bundan sonraki süreç daha zordur. Bundan sonra pazarlanması, satılması, bakımı daha hijyenik şekilde halka sunulması gerekir." dedi.

Van peynirinin bakkallarda satılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Apaydın, Peynirciler Çarşısı dışında satılan hiçbir peynir ve balın orijinal olmadığını savundu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van’da onlarca aracın karıştığı zincirleme trafik kazası kameralara yansıdı
Van'da zincirleme kaza: 2 ölü, 15 yaralı
Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması