Vali Vekili Resul Özdemir etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada, bir kültür armonisi haline gelmiş Siirt'i, tüm değerleri ile tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.
Yakın bir geçmişe kadar Siirt'in ve özellikle Tillo'nun bölgenin bilim ve kültür merkezi olduğunu ve burada yetişen bilim adamlarının dünya bilim tarihine de önemli katkılar sunduğunu ifade eden Vali Vekili Özdemir şunları kaydetti:
"Amacımız, Siirt ve Tillo'nun tanıtımının en üst seviyede yapmaktır. 'Işık Hadisesi' düzeneğini kuran İbrahim Hakkı Hz'leri sadece din eğitimiyle yetinmemiş aynı zamanda pozitif ilimlerle de yakından ilgilenmiştir. Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylülde gerçekleşen bu muhteşem düzeneği, tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bu yıl Coronavirus salgını dolayısıyla sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek, sınırlı sayıda katılımcı ile izlenecektir."
Işık Hadisesi nedir?
İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyeyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına, yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki bir tepe üzerine taş bir duvar inşa etmiştir.
Her yıl ekinokslarda, yani 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışıkları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan Restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 23 Eylül 2011 tarihinde, Siirt Valiliği, Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Işık'ın koordinatörlüğünde, TÜBİTAK Gözlem Evi'nin destekleri ile oluşturulan bir bilim ekibinin üstün gayretleriyle, yeniden çalışır konuma getirilerek, üç asırlık sır çözüldü.