Tırnak sorunlarınızı ciddiye alın

Uzmanlar tırnak hastalıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında uyarılarda bulunuyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz tırnak hastalıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Çok basit sorunlar olarak görülen tırnak hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.

Tırnak problemlerinin toplumda sık görüldüğüne ve tırnakta şekil bozukluklarına yol açtığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, “Tırnakta şekil bozukluğu, kalınlaşma, renk değişikliği ve sertleşme olarak karşımıza çıkar. Tırnak şekil bozukluğu estetik görünüm olarak hastayı rahatsız ettiği gibi günlük yaşamda ağrıya sebep verir.” dedi.

Tırnak şekil bozukluklarına neden olan hastalıklar arasında en sık mantar enfeksiyonlarının görüldüğünü vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Bulaşan mantar hisleri tırnakta uygun ortam bulunca; yani nemli, kapalı ortamda, üreyerek tırnakta renk ve şekil bozukluğuna yol açar. Mantar hisleri genellikle ayağın bir yere çarpması sonucu ulaşan tırnak hasarı gibi travmatize olmuş tırnağa yerleşir. Bulaşma deniz, havuz gibi ortak kullanım alanları ile aynı terlik veya ayakkabının giyilmesi sonucu olur. Tırnak mantarına ayak parmak arası ve tabanında olan mantar enfeksiyonu da eşlik edebilir.”

Tedavisi uzun sürelidir

Tırnak mantarı tedavisinin önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, mantar tedavi edilmediği takdirde mantarlı tırnaktan bakteri girişi olabileceğine dikkat çekti. Bunun sonucunda selülit adı verilen ciddi deri enfeksiyonlarının ortaya çıkabileceğini kaydeden Dr. Yılmaz, tırnak mantarı tedavisi hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Tırnak mantarı tedavisi uzun sürelidir. Eğer birden çok tırnak tutulumu varsa ağızdan tablet alarak tedaviye başlamak gerekir ve en az 3 ay tedavi sürdürülmelidir. Şekli bozuk tırnak kısmı eczanede hazırlatılacak tırnağı eritebilecek solüsyonlar ile kimyasal olarak uzaklaştırılabilir. Dermatoloji uzmanı kontrolünde hasta bu solüsyonu evde kendisi uygulayabilir. Yalnız tırnak etrafındaki deri uygulama sırasında korunmalıdır. Dikkat edilmezse deride hasar oluşabilir. Medikal ayak bakım sırasında ise ayak bakım cihazı ile kalın tırnak kısmı mekanik olarak uzaklaştırılabilir. Yine hasta kendisi törpüleyerek kalın tırnak kısmını uzaklaştırabilir. Mantarın tırnağa yeniden bulaşmasını önlemek adına ayak mantarı tedavisi de yapılmalıdır. Ayaklar kuru tutulmalı, pamuklu çorap giyilmelidir. Ayakkabılar günlük değiştirilerek ayakkabıların da kurumasına izin verilmelidir.”

Sedef tırnağı ve sedef tedavisi aynı

Tırnak şekil bozukluklarının diğer nedenlerinin deri hastalıklarının tırnak tutulumu olduğunu belirten Yılmaz, en sık tırnak tutulumu yapan deri hastalığının sedef olduğunu ifade etti. Yılmaz, sedef tırnağı tedavisinin sedef tedavisi ile aynı olduğunu söyledi.

Çok sık deterjana maruz kalan el dolamaya neden oluyor

Halk dilinde dolama olarak bilinen kronik paronişinin el tırnaklarında şekil bozukluğuna yol açan bir durum olarak ortaya çıktığını kaydeden Yılmaz, “Dolama tırnak etrafındaki derinin enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon tekrarladığında durum kronikleşir. Sonucunda tırnak kök hücreleri etkilendiği için enfeksiyon olduğu taraftaki tırnak şekli bozulur ve rengi değişir. Paronişinin kronikleşmesinin nedeni elin çok sık suya ve deterjana maruz kalmasıdır. Şekli bozuk tırnağa da kolayca mantar enfeksiyonu eklenir. Tedavide en önemli basamak elin sık su ve deterjana olan maruziyetini engellemektir. Bunun yanı sıra deri bariyerini onaran medikal nemlendiricilerin kullanılmasını paronişinin tekrarını engelleyecektir.” diye belirtti.

Vitamin ve demir eksikliği tırnak yapısını zayıflatıyor

Vitamin ve demir eksikliği de tırnak yapısını zayıflattığını kaydeden Yılmaz, “Özellikle kolay kırılan tırnaklarda vitamin değerlerine, kan sayımına kan tahlili yapılarak bakılmalıdır. Tırnak yapısını zayıflatan diğer bir neden sık aseton kullanımıdır. Tırnak hastalıklarında mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İLKHA



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?