Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD) tarafından “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Sempozyumu” düzenlendi.
Genç Girişimciler Odası (GAGİAD) ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğinde bir otelde düzenlenen sempozyumda konuşan Hisarcıklıoğlu, arabuluculuğun toplumsal barışa katkı sağladığını belirtti.
“Avrupa bizden alıp geliştirdi”
Aşırı dosya yükü sebebiyle yargı sisteminin yavaş işlemesinin hep şikayet konusu olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Ortalama bir dava 2 yıl ilk derece mahkemede sürer. Sonra bir 2 yıl daha ikinci derece mahkemede devam eder. İşte bu noktada alternatif çözümler devreye girmek zorundadır. Esasında biz millet olarak bu konuya yabancı değiliz. Asırlar önce ecdadımız, bunu uygulamaya başlamıştı. Oda-borsa camiamızın temelini oluşturan Ahilikte, ticari ihtilafları ahiler çözerdi. Sonra biz bunu unuttuk, Avrupa bizden alıp geliştirdi.” dedi.
“Dosya sayısı 2,2 milyonu geçti”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile odaların arabuluculuğa sahip çıkması sonrasında önce iş-işveren uyuşmazlıklarında, sonra ticari davalarda ve en son olarak da tüketici davalarında arabuluculuğun zorunlu hale getirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu sistemin kullanımı her geçen gün arttı. Buraya gelen dosya sayısı 2,2 milyonu geçti ve bunların yüzde 70’i anlaşmayla sonuçlandı. Eskiden yıllar süren davalar, günler, haftalar içinde bitti. Yani adalete erişim hızlandı.” şeklinde konuştu.
“Arabuluculuk toplumsal barışa katkı sağladı”
Bunun aynı zamanda bir kazan kazan yöntemi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Zira insanlar, zaman kaybından ve maddi anlamda kendilerini yıpratan uzun süreçten, yargı sistemimizse önemli bir iş yükünden kurtuldu. Böylece mağduriyetler azaldı, adalet duygusu güçlendi. Dolayısıyla arabuluculuk, toplumsal barışa da katkı sağladı.” dedi.
“Uyuşmazlıkların çözümüne her türlü desteği veriyoruz”
Arabuluculuk sonucunda anlaşamayan tarafların mahkemeye gitmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, tahkim sayesinde de daha hızlı ve daha ucuz bir yargılama ile sonuca ulaşıldığını anlattı.
Hisarcıklıoğlu, “Biz oda-borsa camiası olarak uyuşmazlıkların çözümüne her türlü desteği veriyoruz. İş dünyasında yaygınlaşması için büyük gayret sarf ediyoruz. Odalarımızı böyle merkezler kurmaları için teşvik ettik. Şuana kadar 30 odamızda bu merkezler hayata geçti, 17 odamızda da çalışmalar devam ediyor. Gaziantep Ticaret Odamızda, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı. TOBB bünyesinde de Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Yine merkezimiz bünyesinde arabuluculuğa ilişkin pek çok da eğitimler düzenliyoruz. Bu merkezin başkanlığını eski Adalet Bakanımız ve Meclis Başkanımız Cemil Çiçek yürütmektedir. TOBB ve odalardaki merkezlerimizde 370 arabulucu görev yapıyor.” dedi.
“Toplumsal barışımıza katkı sağlayacak her düzenleme önemli ve değerlidir”
Diğer arabulucuları da merkezlerinde görev almaya davet eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
“İşte tüm bunlarla birlikte, toplum tarafından ve özellikle de özel sektörde tanınması ve bilinmesini amaçladık. Artık haftada 5 ile 7 bin arasında başvuru geliyor. Demek ki toplumda bu konu hakkında bilgi arttı ve bunun faydalarını da insanlar görmeye başladı. Seydişehir’de 28 farklı kişiyi ilgilendiren ve 2 yıldır devam eden bir miras davası vardı. Arabuluculukta 4 saatte çözüldü. Zaten ticari hayatta da zaman en önemli sermayedir. Ticaretimizi kolaylaştıracak, ekonomimizi ve yargı sistemimizi güçlendirecek, toplumsal barışımıza katkı sağlayacak her düzenleme bizim için önemli ve değerlidir. İşte Gaziantep Arabuluculuk Merkeziyle de Gaziantepli iş insanlarımız hem daha hızlı hem de daha ucuza anlaşmazlıklarını çözmüş olacak.”
Hisarcıklıoğlu, hukuk sisteminin, devletin ve ekonominin temel direği olduğunu, hukuk güçlü olursa, insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveninin artacağını söyledi.
“Kültür ve inancımızda hukukun yeri çok önemli”
Adalet ve güven duygusu güçlü olan ülkenin ekonomisinin de güçlü olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bizim kültür ve inancımızda da hukukun yeri çok önemli. Mülkün temelinde adaletin olduğuna inanan bir milletiz. İşte bu yüzden adalet terazisinin dengesini korumalıyız. Arabuluculuk gibi çağdaş sistemlerden daha çok faydalanmalıyız.” dedi.
Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD) Başkanı Cihan Koçer de alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden ara buluculuk sisteminin başarısına katkıda bulunmak istediklerini belirtti.
Koçer, konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu'na plaket ve 27 fidan bağışına ilişkin belge hediye etti.
Programa, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün yanı sıra AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hakimler, avukatlar ve iş insanları katıldı.