Tohumda dışa bağımlılık sorunu

Tohumda dışa bağımlılık sorununa ilişkin soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de Milli Çeşit Listesine yer alan tohumların yüzde 40'ının yerli firmalar tarafından ıslah edilerek kayıt altına alındığını bildirdi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de Milli Çeşit Listesine yer alan tohumların yüzde 40'ının yerli firmalar tarafından ıslah edilerek kayıt altına alındığını bildirdi. Bakan Pakdemirli'nin verdiği bilgiye göre, tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 74'te kaldı. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tohumda dışa bağımlılık sorununu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer, Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, "Ülkemizde ekim sağlanmak amacı ile 2017 ve 2018 yılında hangi ürünler için ne kadar miktar tohum girişi gerçekleşmiştir? Hangi ülkelerden ne kadar tutar değeri ile alımlar sağlanmıştır? İthal edilen ürünler laboratuvar incelemelerinde sakıncalı bulunanlar var mıdır? Ülkemizde halen kullanılan tohumların yerli ve ithal olarak dağılımı nedir?" şeklindeki sorulara yanıt istedi.

Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, önemli türlerde sadece çoğaltım amaçlı tohum ithalatına izin verildiğini, yurt içinde kayıt altına alınmamış çeşitlerin ithalatına izin verilmediğini belirtti.

"Hâlihazırda Milli Çeşit Listesi'nde yer alan tarla, sebze ve meyve türlerine ait yaklaşık 8 bin adet çeşidin yüzde 40'ı yerli firmalarca ıslah edilerek kayıt altına alınan çeşitlerdir" açıklamasında bulunan Bakan Pakdemirli, tohumluk dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 74 olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin tohum ithalatı ile tohum ihracatı arasındaki farka dikkat çeken Gürer ise Türkiye'nin halen, pek çok ülkede tohum ithal ediyor olmasının yarattığı sorunlara vurgu yaptı.

Gürer, "Sayın Bakan soru önergemize verdiği yanıtta ithalatın ihracatı karşılama oranını yüzde 74 olarak açıkladı. Muhtemeldir ki bu oran, kilo bazında belirlenmiş bir orandır. Çünkü fiyatı düşük tohum ihraç edip, fiyatları çok yüksek olan sebze tohumları ithal ettiğimiz bir gerçektir. Ülkemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için tohum ve gübre üretimi konusunda önemli adımlar atılması gerekmektedir. Türk çiftçisi, ithal tohum ve gübreye mahkûm edilmiştir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den "kasım" indirimleri uyarısı
HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Altın fiyatları düşüyor!
Emlak danışmanlarından "Konut alma" tavsiyesi