Gerçekleştirilen toplantıda tarımsal üretim, hayvansal üretim, gıda sanayi, tarım işçileri ve diğer konular başlıklar halinde ele alındı.
Toplantıda tarımsal üretim kapsamında Başçiftlik’te kurulması planlanan meyve bahçesi, çayköy başta olmak üzere asma yetiştiriciliği, çilek üretimi, kaba yem buğday desteği gibi konular ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.
Tarımsal üretimde seracılığa çok önem verdiklerini belirten Vali Balcı, “Tokat sera memleketi ve vereceğimiz destek ve sağlayacağımız kaynakla seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz. Hedeflerimiz Tokat’ımıza 5 yılda 5 bin dönüm sera alanını kazandırmak. Tokatlı çiftçimizin üreticimizin zenginleşmesine ve tarımsal üretime katkı sağlamak.” dedi.
Tokat genelinde 15 bin 287 alanda 244 bin 590 ceviz dikildiğini ve bundan 3 bin çiftçinin yararlandığını ifade eden Balcı, Tokat’ın mevcut ceviz üretiminin iki katına çıkarıldığını, çiftçiye önemli katkı sağlandığını dile getirdi. 100 bin ceviz fidanı dikildiğini belirten Balcı, bu fidanların çiftçilere ve üreticilere ulaştırılacağını söyledi.
Balcı, “Başçiftlik’te geç turfanda meyve bahçesi kuruyoruz. Böylece her yerin meyvesi bittiğinde buradaki başta kiraz olmak üzere elma, erik, armut gibi meyvelerden oluşan geç turfanda meyveleri yetişmiş olacak.” dedi.
Tokat il genelinde geçen yıl 250 dönüm alana çilek ekildiğini ifade eden Balcı, bu yıl 400 çiftçiye bir dekar alan çilek bahçesi tesis edileceğini kaydetti.
Balcı, Tarım Tokat Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında Çayköy’de bin 500 dekar alanda Narince Üzüm Bağı kurulacağını belirtti.
Tokat’ın hayvancılık potansiyeline katkı sağlamak için büyükbaş hayvancılık projesi üzerinde çalışıldığını ifade eden Vali Balcı, kaz yetiştiriciliği üzerinde de özel olarak çalışıldığını hatırlatarak çiftçilere kaz desteği sağlanacağının altını çizdi.
"Arıcılığın gelişmesi için çaba harcayacağız"
Gerçekleştirilen toplantıda ilde arıcılığın geliştirilmesi için çalışmaların yapıldığını ifade eden Balcı, “Tokat’ta şu anda yaklaşık olarak 30 bin arı kovanı var, bunu her yıl 20 bin arı kovanı ile artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca arıcılarımıza kovan desteği verilmesi noktasında çalışmalarımız var. TKDK ve DOKAP kaynaklı projeler başta olmak üzere arıcılığın gelişmesini için çalışmalarımızı yürüteceğiz. 50 köye örnek arı dağıtımı planımız var. Arıcılıkla ilgili olarak eğitim programını hazırlayıp üreticilerimizi eğitimler vereceğiz. Hedefimiz ilimizde var olan kovan sayısını ve arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın kapasitelerini artırmak. Bunun için yol haritasını çıkarıyoruz. Arıcılar birliği ve tarım müdürlüğümüz ile birlikte çalışacağız.” dedi.
"Proje örnek olacak"
Ayrıca ili küçükbaş hayvan merkezi haline getireceklerini dile getiren Balcı, şunları söyledi: "Proje ile ilimizin küçükbaş hayvan varlığını yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz. Tokat’ta hayvancılığı geliştirmek için bir sistem kurduk. Geliştirdiğimiz bu proje ile yerel üreticililerimizin gelir seviyeleri artırılarak, yerel üretimi teşvik edeceğiz. Proje uygulama alanlarında mera ıslah çalışmaları ile kapasite artırılacak. Meralarımızın kullanılması ile de işletmelerin kaba yem ihtiyaçları karşılanacak. Geliştirilen bu proje ile erkek hayvanlara kesim garantisi, dişi hayvanlara da sonraki projelerde alım desteği verilecek. Projede ayrıca çoban parası, anaç hayvan desteği, hayvan hayat sigortası gibi birçok önemli kazanımlar da mevcut. Sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım atılmış olacak. Proje örnek bir proje olacak."
"Projeyle çiftçimizin refah seviyesi artacak"
Balcı, “Geliştirdiğimiz proje ile 5 yılda 500 bin koyunu meralarla ve yaylalarla buluşturmayı çiftçimizi ve üreticimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk ayağı bu yıl 100 bin koyun çiftçilerimize ulaşmaya başladı. Şuna inanıyorum ki; bu proje gerçekten Türkiye’ye örnek bir projedir. Proje ile çiftçimizi, köylümüzü kalkındıracak ve refah seviyelerini önemli ölçüde artıracağız. İlimiz hayvancılığın merkezidir, Tokat’ta da küçükbaş hayvancılığı geliştireceğiz. Bir sistem kurduk. Müracaatlar alındı ve alınmaya devam ediyor. Gerekli inceleme ve değerlendirmenin ardından çiftçilerimizle sözleşme imzalıyoruz. 130 çiftçimizle sözleşme imzalandı. Yaklaşık bin 400 çiftçimizin projenin bu yılki ilk ayağından yararlanmasını bekliyoruz." diye konuştu.
İLKHA