Son zamanlarda iyice düşen okuma oranları konusunda açıklamalarda bulunan İttihad-ul Ulema üyesi Molla Remzi Uçar, "Fertler okumayınca İslam yanlış anlaşılıyor. Dinimizi yaşayamıyoruz ve peygamberimizi tanıyamıyoruz. Dinimizin esaslarını öğrenemiyoruz. Dinimizi en güzel şekilde yaşayabilmek için mutlaka okumamız gerekir." dedi.
Çocuklarının liselerde, üniversitelerde başarılı olması için çaba ve gayret gösteren ailelere de seslenen Uçar, "Çocuklarımıza fenni ilimleri öğretelim. Tarihi, coğrafyaya, kimyayı, matematiği öğrensinler. Ama bunun yanında mutlaka İslami ilimleri de öğrenmelidirler. Eğer çocuklarımız İslami ilimleri de öğrenmezse o zaman kendilerinde İslami bir şahsiyet ve İslami bir ahlak oluşmaz. Eğer çocuklarımızda İslami ahlak yoksa o zaman aileler olarak o çocuklardan herhangi bir fayda da göremeyiz." ifadelerini kullandı.
"İbadetlerimizi tam olarak yerine getirebilmek için mutlaka okumalıyız"
Uçar, "Kur'an-ı Kerim'de ilk inen ayet 'ikra' yani 'oku'dur. Rabbimiz ilk ayet-i kerimede ümmi olan peygamberine okumayı emretmiştir. Biz bu ayet-i kerimeyi iyice düşündüğümüz ve algılamaya çalıştığımız zaman, ilmin ve okumanın önemini daha iyi idrak etmekteyiz. İslam dininin birçok esas ve rüknü söz konusu iken Allah-u Teâla, ümmi olan peygamberine önce okumayı emrediyor. Neden önce okuma emredilmiştir? Çünkü okuma olmazsa namazın dinin direği olduğu anlaşılmayacaktır. Okumazsak namazı tam manası ile idrak edemeyiz. Namaz ibadetini gerçek manada ifa edebilmek için mutlaka okumamız gerekmektedir. Bunun yanında zekât ya da İslam'ın diğer rükünlerini ancak okumak ile tam manada anlayabiliriz. Bu nedenle bir Müslümanın hayatında okumak çok önemlidir. Dolayısıyla bir Müslüman olarak ibadetlerimizi tam olarak yerine getirebilmek için mutlaka okumamız gerekmektedir. Bizler eğer okumazsak üzerimize farz-ı ayn olan ibadetleri dahi tam anlamıyla yerine getiremeyiz. Eğer okursak dinimizi en güzel şekilde öğrenmiş ve onu yaşamış oluruz. Bugün toplumun en önemli sorunlarından biri okumuyor olmasıdır. Fertler okumayınca İslam yanlış anlaşılıyor. Okumayan gençlerimizin kafalarının bulandığını görmekteyiz. Misyonerlerin, müsteşriklerin ya da İslam düşmanı bazı odakların İslam hakkında oluşturduğu şüpheler kolay kolay izale edilemiyor. Bu şüphelerin izale edilememesinin en önemli nedeninin yeterince okumamak olduğunu görüyoruz. Bunun yanında kafamızda oluşan şüphelere hiçbir şekilde cevap da veremiyoruz. Böylece dinimizi yaşayamıyoruz ve peygamberimizi tanıyamıyoruz. Dinimizin esaslarını öğrenemiyoruz. Dinimizi en güzel şekilde yaşayabilmek için mutlaka okumamız gerekir. " şeklinde konuştu.
"Çocuklarımız mutlaka İslami ilimleri de öğrenmelidirler"
Çocuklarının liselerde, üniversitelerde başarılı olması için çaba ve gayret gösteren ailelere de seslenen Uçar, "Çocuklarımıza fenni ilimleri öğretelim. Tarihi, coğrafyaya, kimyayı, matematiği öğrensinler. Ama bunun yanında mutlaka İslami ilimleri de öğrenmelidirler. Eğer çocuklarımız İslami ilimleri de öğrenmezse o zaman kendilerinde İslami bir şahsiyet ve İslami bir ahlak oluşmaz. Eğer çocuklarımızda İslami ahlak yoksa o zaman aileler olarak o çocuklardan herhangi bir fayda da göremeyiz. Şu anda çocuklarımızı okumaları için üstüne bir de para vererek dershanelere gönderiyoruz. Sadece coğrafya, matematik, fizik ya da kimya ilmini öğreniyorlar. Bunları yaparken çocuklarımızın İslami ilimleri öğrenmeleri için acaba ne yapıyoruz? İslami ilimlerin tahsil edilmesine acaba ne kadar önem veriyoruz? Çocuklarımızı her sabah erken bir vakitte uykularından kaldırıp, onları giydirip, hatta ceplerine harçlık da koyarak kendilerini okullara ya da dershanelere gönderiyoruz. Aynı çocukları İslam'ı öğrenmesi ya da Kur'an'ı öğrenmesi için bu şekilde hazırlıyor, bu şekilde tedbirler alıyor ya da gönderiyor muyuz?" diye sordu.
"Her anne baba geride hayırlı evlatlar bırakmalı"
Geride hayırlı bir evlat bırakmanın önemine de değinen Uçar, şu ifadeleri kullandı:
"Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir İnsan öldüğünde üç şey hariç amel defteri kapanır buyuruyor. Bunları da sadaka-i cariye, salih bir evlat ve kendisinden istifade edilecek bir ilim olarak sıralıyor. Eğer bizler çocuklarımızın İslami ilimleri öğrenmeleri konusunda çaba ve gayret sarf edersek arkamızdan salih evlatlar bırakmış oluruz. Şayet vefat etsek ve amel defterimiz kapansa dahi geride bıraktığımız bu çocuklar öğrendikleri İslami ilimlerle amel ettikleri müddetçe oradan bize de sevap gelecek ve bu vesileyle biz de oradan nurlanmış olacağız."
"Bize dünyanın fani ve geçici olduğunu öğreten kitapların okunması gerekir"
"Yaşadığımız asra baktığımız zaman toplumumuzda ahlaki yönden birçok zafiyetlerin yaşandığını görüyoruz." diyen Uçar, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Bu nedenle hem ahlaki kitapların hem de bizi Allah-u Teâla'ya yakınlaştıracak kitapların okunması gerekir. Bize dünyanın fani ve geçici olduğunu öğreten kitapların okunması gerekir. Bizler dünyanın fani ve geçici olduğunu bilirsek, bu konu ile ilgili kitaplar okursak hatalara ve yanlışlara düşmeyiz. Dünyamız için ahiretimizi satmayız. Ahlaki noktada örnek alınacak en yüce şahsiyet de Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'dir. Allah-u Teâla da Kur'an-ı Kerim'de Peygamberimizin yüce bir ahlak üzerinde olduğunu buyurmuştur. Peygamberimiz de kendisini anlatırken 'Allah-u Teâla beni en güzel şekilde edeplendirmiştir.' buyurmuştur. Bizler de en güzel ahlakı elde edebilmek için Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hayatını güzel bir şekilde okumalı ve okuduklarımızı kendi hayatımızdan tatbik etmeliyiz."
İLKHA