Avrupa İslami Finans Ve Ekonomi Akademisi’nin "İslami Finansta Menkul Değer" temasıyla "2’nci İslami Mali Pazarlar Kongresi" düzenlendi.
Kongre sonrasında İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam İktisadı ve Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdulmuttalip Arpa ve Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği (UMAD) Başkanı Abdulvahap Ekinci, toplumun İslam iktisadının ihtiyaç duyduğunu ve insanlığın kurtuluşunun buna bağlı olduğunu ifade ettiler
"Gerçekten üzücü bir tablo ile karşı karşıyayız." diyen Doç. Dr. Abdulmuttalip Arpa, "İslam ekonomisi finansına baktığımızda Türkiye özelinde maalesef hala İslami katılım bankacılığının yüzde 5 oranında olması bizi üzüyor. Yüzde 99’u Müslüman diye inandığımız, ümit beklediğimiz bir ülkede katılım bankacılığında yüzde 5’lik bir temsil olması bizi çok üzüyor. Gerçeklerle vakıa örtüşmüyor. İnanıyorum ki, İslami ticari hassasiyete uygun bir ekonomi sistemi, banka ve sigorta sistemi vs. tüm ürünleriyle bugün böyle bir ortama sahip olsaydı belki de rakamlar yüzde 50-60’ları bulacaktı." şeklinde konuştu.
İslami ekonomi ciddi bir ihtiyaçtır
Ekonominin son derece önemli bir gerçek olduğunu belirten Arpa, "Ekonomi her insanın hayatında bir şekilde yer alan, insanı etkileyen, günlük ajandasında yer alan zorunlu bir konudur. Az veya çok herkesi ilgilendiren bir alandır. Dolayısıyla insan günlük ajandasını oluştururken, ekonomik hayatını sürdürürken inanç ve değerlerine uygun olmasını ister. Ancak günlük yaşamda kendisine uygun bir ortam bulamazsa çok çelişkili bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla bugün ciddi bir ihtiyaç söz konusudur. Bu ihtiyaçlara cevap verecek kurumsal noktada son derece cılız bir alan var. Var olanların da sisteminin ne derece doğru olduğu tartışılır. Bu sistem bizi tatmin etmeyen bir yapıya sahiptir. Çok sıkıntılı bir alandan bahsediyoruz. İhtiyaçlarımız, hedeflerimiz var. Dinimizin bize yüklediği bir sorumluluk var. Ama maalesef vakıa çok üzücü. Bu sempozyum biraz da bu konulara değinecek. Öncelikle vakıayı tespit edecek. Nerede olduğumuz ve neler yapmamız gerektiği hakkında çözüm önerileri ortaya konacak. Türkiye’de bu kadar ciddi kuruluşlarla iç içe yapılacak olan bu sempozyum bir ilk olma özelliği taşıyor. Temennimiz bunların daha fazla yaygınlaşmasıdır. Daha fazla kurumların buna dahil olmasıdır." diye konuştu.
Konunun gündeme taşınması adına basına da büyük iş düştüğünü belirten Arpa, konunun üzerine giderek ihtiyaç olan bir konunun gündemde tutulması ve ihtiyaçların giderilmesi adına çalışma yürüteceklerini ifade etti.
"Kapitalist sistemde bireysellik, bencillik hakimdir"
Sempozyum İslam iktisadını ele aldığı için çok önemli olduğunu vurgulayan Uluslararası UMAD Başkanı Abdulvahap Ekinci ise, "Şu anda bölgesel ve küresel açıdan yaşadığımız en önemli sıkıntılardan birisi iktisat alanının sağlam temeller üzerine oturmaması, adil ilkeler üzerinde inşa edilmemesidir. Kapitalist sistem maalesef dünyayı ve dünyada yaşayan insanları buhrana, sıkıntıya sokmuştur. Bu sıkıntı ve buhrandan kurtulmanın yolu şüphesiz ki Allah’u Teâlâ’nın kulları için uygun gördüğü kurallardır. Bu kuralların bir kısmı iktisat ile ilgilidir. Cenab-ı Allah’ın koyduğu kurallar adalet ve eşitlik ilkesine göredir. Kur'an-ı Kerim'e baktığımızda Resulullah (Sallalahu Aleyhi Vesellem)’in uygulamalarına baktığımızda ekonomik alanda insanların refah içerisinde yaşayabilecekleri, herkesin emeğinin karşılığını alabileceği, aynı zamanda sermayenin tekelleşmemesi için kuralların konulduğunu görüyoruz. Kapitalist sistemde bireysellik, bencillik hakimdir. Kapitalist sistemde bölüşme yoktur. Zaten faiz sisteminin en büyük kötülüğü budur. Kendi parasına para katmak için başkasını köleleştirerek kazanır. Emeği karşılığında değil başkalarının emeğini çalma noktasına götüren bir sonucu da doğuruyor. İslam’da bu yasaktır. "ifadelerini kullandı.
"Ekonomi İslami ilkelere göre uygulanmadığı sürece insanların huzur ve refaha kavuşması mümkün değildir"
Ekinci, "İnsanlık, İslam ekonomisine çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu açıdan kongre ve sempozyumun önemli, hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnsanlığın kurtuluşu Allah’ın (Celle Celalüh) emrettiklerini uygulamaktadır. Allah’ın (Celle Celalüh) kuralları sadece 5 vakit namazla sınırlı değildir. Elbette ki namaz ve oruç önemlidir. Hayatın tüm alanlarını ilgilendiren ilke ve prensipleri Kur’an-ı Kerim koymuştur. O ilkelerden bir kısmı ekonomi ile ilgilidir. Ekonomi İslami ilkelere göre uygulanmadığı sürece insanların huzur ve refaha kavuşması mümkün değildir." dedi.
İLKHA