Zorunlu trafik sigortasındaki yeni dönem, poliçe yenilemek isteyen sürücüleri vurdu. Yıllık primler artarken, daha önce kaza yapanların primleri yükselişe geçti. İlk kez sigorta yaptıran 30 yaş altı araç sahipleri bile bin 585 TL ödüyor.
Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan özel bir sigorta acente yetkilisi İshak Çiftçi, sigorta şirketlerinin, trafik sigortalarına gelen zamla birlikte acentelerin komisyonuna indirim yapmasının aracı acenteleri mağdur ettiğini belirtti.
Öte yandan sigorta acenteleri, asgari ücrete yapılan zamdan sigorta şirketlerinin etkilendiğini belirterek, asgari ücrete göre hesaplanan destekten yoksun kalma tazminatının yüzde 25-30 arasında arttığını dile getirdiler.
“Vatandaşlar yüksek trafik sigortasını duydukları zaman şok oluyorlar”
Trafik sigortalarına yapılan zam ile birlikte, fiyatı duyan vatandaşın şok olduğunu ve bu fiyattan aracı acenteleri suçladıklarını ifade eden Çiftçi, “Trafik sigortasına yapılan zamlar işlerimizi büyük ölçüde etkiledi. Genel anlamda vatandaşlar yüksek trafik sigortasını duydukları zaman şok oluyorlar. Trafik sigortalarına yapılan zamların bizden kaynaklandığını düşünüyorlar. Acente olarak bu durumu müşterilerimize anlatmak çok zor oluyor. Bizden aldıkları fiyatı duyunca başka acentelere gidiyorlar ve yahut diğer acentelerin verdiği fiyattan dolayı bize geliyorlar. Fakat belli çapta araştırma yapan müşterilerimiz; aslında sorunun acentelerden kaynaklanmadığını ve Türkiye genelinde aynı durumun mevcut olduğunu görebiliyorlar. Bu noktada halkın acenteleri yalnız aracı olarak görmelerini istiyoruz.” dedi.
Araç türlerine göre azami prim fiyatları
Araç türlerine göre en fazla prim fiyatlarını açıklayan Çiftçi, “Komisyon noktasında eskiye göre daha az sigorta üretebildik, fakat daha çok pirim yapmaya başladık. Sigorta fiyatlarında yaklaşık yüzde 200 oranında bir artış oldu. Bu fiyat artışlarından sonra Hazine Müsteşarlığı yeni bir düzenleme yaptı. Azami prim adında yeni bir uygulama getirdi. Böylece kamyonette en fazla 2 bin lira, kamyonda 6 bin lira, minibüste 3 bin 300 lira, küçük otobüste 5 bin 700 lira, büyük otobüste 17 bin 700 lira ve taksilerde ise 5 bin 400 lira pirim fiyatı belirlenirken, otomobillerde herhangi bir sınırlama getirilmedi.” diye konuştu.
Sigorta şirketleri keyfi uygulama mı yapıyor?
Hazine Müsteşarlığı azami prim uygulamasından sonra sigorta şirketlerinin, aracı acentelerin komisyonunu düşürdüğüne dikkat çeken Çiftçi, “Sigorta şirketleri, getilen azami prim uygulamasından sonra acentelerin komisyonunu düşürmeye başladı. Komisyonlarımız düşürülünce acenteler olarak, ‘Komisyonuma dokunma’ başlıklı imza kampanyası başlattık. Türkiye'nin birçok yerinde acente şirketleri bu kampanyaya katılım gösterdi, fakat bir değişim olmadı. Artan trafik sigortaları meclis gündemine de taşındı. Ancak bu durumun gündeme gelmesine rağmen herhangi bir düşüş yaşanmadı. Tabi yine bu konuda umutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Bugün 94 model bir araç bin 585 lira trafik sigortası ödemek zorunda kalıyor. 94 model bir aracın fiyatı 5 bin lira ama trafik sigortası bin 585 lira olacak gibi değil. Özellikle belirtmek istediğimiz husus ise trafik sigortalarında azami pirim uygulamasından sonra sigorta şirketlerinin, aracı acentelerin komisyon oranlarını düşürmesidir. Bu da acenteleri mağdur etmektedir. Bu durumda acente olarak iş yapma hevesimiz de kalmadı.” şeklinde konuştu.
Trafik sigortası komisyon oranları
Çiftçi devamla, “Van’da trafik poliçelerinde, azami prim uygulaması getirilen kamyonet, kamyon, minibüs, küçük otobüs, büyük otobüs ve taksi için hasarsız kademesi bazında komisyon oranları kişinin yaş kriterlerine göre belirlenmektedir. Bu kriterler 30 yaş altı ve üstü olarak belirlenmektedir. Bu noktada 1’den 7’ye kadar basamaklar mevcut. Bu noktada 4’inci basamak kişinin ilk araç aldığı temel basamaktır ve bunda ne sürprim ne de indirim vardır. Kişi kaza yapmadığı sürece aracı 5’inci basamağa çıkar ve yüzde 10 indirim alır, 6’ncı basamakta yüzde 15 ve 7’nci basamakta ise yüzde 20 indirim alır.” dedi.
Ayrıca asgari ücretlerin artması ile sigorta şirketlerinin etkilendiğini söyleyen Çiftçi, “Asgari ücrete yapılan zam sigorta şirketlerini etkiledi. Asgari ücrete göre hesaplanan destekten yoksun kalma tazminatı yüzde 25-30 arasında arttı. Bu durum da şirketlerin sermayelerini yüzde 20 oranında etkilemiş oldu. Bir diğer husus da trafik sigorta teklifleri aylık olarak değişirdi, bugün ise istenilen trafik sigorta teklifini bir sonraki gün veremiyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez - İLKHA)