Trafikte kural ihlali yapanlar kazalardan sorumlu tutulacak

Trafik sigorta şartlarında yapılan yeni değişikliği değerlendiren Van Sigortacılar Derneği Başkanı, yeni uygulamada kazaya karışmasa bile kural ihlali yaparak hem maddi hem manevi zarara neden olan sürücülerin de kazalarda sorumlu tutulacağı belirtti

Trafikte kusurlu hareket yapan sürücüler de kazalarda sorumlu tutulacak. Hazine Müsteşarlığı, trafik sigortasının genel şartlarında değişik yaptı ve yeni uygulama, geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanarak, uygulanmaya başlandı.

Konuya ilişkin yeni uygulamayı İLKHA’ya değerlendiren Van Sigortacılar Derneği Başkanı Şükrü Üzal, yeni uygulamayla trafikte bilinçsiz hareket eden sürücülerin bilinçlenmesi noktasında yerinde bir uygulama olacağını belirterek, bundan sonra trafikte kusurlu hareket yapan sürücülerin de cezalandırılacağını söyledi.

Trafik sigortasının genel şartlarında yaptığı yeni uygulamayı olumlu bulduğunu söyleyen Üzal, “Geçen hafta yürürlüğe giren trafik sigortaları kanundaki değişiklikle, kusurlu olan ama kusursuz nispetindeki sürücülerde cezalandırılacaktır. Sürücü bir kazaya neden olmuş ama kendisi yoksa bile tespiti halinde poliçesi o nispette ceza görecektir. Örneğin, siz bir aracı normal mesafeden takip ediyorsunuz ve önünüzdeki araç aniden durdu. Bu durumda siz de aradaki kontrollü mesafeye rağmen, ona arkadan çarptıysanız, diğer taraftan eğer o da önündeki araca çarpmamak için durmuş ise ve siz bunu tespit etmişseniz ki burada mutlaka tespit etmek gerekiyor, çünkü şifaî bir şey olamaz. Bunun için mobese kameraları ve yahut görgü tanıklarıyla tespit edilir. Bu örneğimizde olduğu gibi o kişilerde tespit edildiği takdirde kusurlu olarak değerlendirilecektir. Dolayısıyla bu kanun bu tür olaylarda birçok insanın mağduriyetini ortadan kaldıracak fevkalade bir yasadır.” dedi.

Yeni uygulamayı olumlu bulduğunu ancak Van ili için değerlendirildiği zaman kentte mobese kameralarının yetersiz olması hasebiyle kazalarda ispatın zor olabileceğini belirten Üzal, “Tabi bunun tespit edilmesi biraz zordur. Çünkü bizim ilimizde bildiğimiz kadarıyla mobese kameraları yeterli ölçüde değildir. Bunun için en önemlisi görgü tanığıyla bu işi yapmaktır.” ifadelerini kullandı.

“Sürücülerin bilinçlenmesi için yeni uygulama çok yerinde olmuştur”

Özellikle bilinçsiz sürücülerin kazaya neden olduğunu ifade eden Üzal, “Örneğin sürücü sollaması gereken şeritten sollamayıp da sizi ters taraftan geçmek istiyor. Burada hatalı bir şekilde geçtiği zaman da normal seyir halindeki sürücünün kaza yapmasına davetiye çıkarıyor. Bu tür sürücülerin bilinçlendirilmesi için de bu kanun çok yerinde olmuştur. Ancak ters sollama gibi durumları tespit edip bildirilmesi halinde, bu kusur trafik sigortalarına da yansıyacaktır. Zira trafik sigortalarına yansıması ise şu şekilde olacaktır; ilin hasar pirimi düşünce her il için uygulanan trafik sigortası pirimi de o oranda düşecektir.” diye konuştu.

“Tazminat için önce sigortaya daha sonra mahkeme gidilecektir”

Hazine Müsteşarlığı trafik sigortası genel şartlarında bir değişiklik daha yaparak, kazalarda zarar görenlere, mahkemeye gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurma zorunluluğunu getirdiğini belirten Üzal, bu karar sayesinde işlemlerin daha hızlı ilerleyeceğinin altını çizdi.

Üzal, “Hazine Müsteşarlığı son çıkan yasada bir değişiklik daha yaptı bu değişiklik; Mayıs ayında yapılmıştı ama yürürlükte değildi. Bu değişiklikle şöyle bir şey geldi;  trafik kazalarında maddi kazanın dışındaki manevi kazalarda işin çok kısa sürede bitmesi için artık mağdur mahkemelere gitmeden önce 15 gün içerisinde sigortaya başvuracaktır. Sigorta da 15 gün içerisinde o dosyayı sonlandıracaktır. Şayet mağdur verilen teminatı az bulup ve yahut yetersiz görürse mahkemeye başvurabilecektir. Anlaşma halinde dosya 15 gün içinde kapanacak bu da manevi kaza dediğimiz ölüm ve yaralanma gibi durumda kimseyi mağdur etmeyecektir. Mağdur etmediği gibi de sigorta şirketlerinde dosyalar kabarmayacaktır. Dolayısıyla 120 bin TL ile kapanacak bir dosya, 5 yıl sonra 180 bin TL’yle kapanıyor. Bu da hasar primine yansıdığı için trafik sigortalarını yükseltiyor. Ama burada hem sigortalı mağdur olmayacak, hem de sigortada dosya birikmeyecek ve birikmeyince de bir yıl sonraki hasar primine göre de sigorta şirketleri primini belirlemiş olacaktır.”  şeklinde konuştu.

“Düşük maliyetli kazalarda dosya açmak mantıklı değildir”

Son olarak araç sahiplerine uyarıda bulunan Üzal, şunları kaydetti:

“Çok düşük maddi kazalarda örneğin 300 TL’nin altındaki maddi kazalarda dosya açmak çok mantıklı bir şey değildir. Zira bu dosya hem kişinin TC’sine işlediği için bir yıl sonra da sigortasını yaptığı zaman kendisine yansıyacaktır. Bu durumda hem aracı kazalı görünecektir, hem de sigorta primi yükselecektir. Bu tür durumlarda 300 TL’nin altındaki kazalarda mümkün mertebede sigortalı dosya açmaması gerekmektedir ve bu durumda araç sahibi bir yıl sonra daha kazançlı durumuna gelecektir.” (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi