Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında yapılan protokol kapsamında TÜBİTAK kitap satış ofisi düzenlenen törenle açıldı.
Şahinbey Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak Sahaflar Çarşısı haline getirilen tarihi Mecidiye Han’da açılan TÜBİTAK kitap satış ofisi öğrencilere teknolojik anlamda önemli destekler sunacak.
Açılış öncesi öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, öğrencilere TÜBİTAK’ın çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Daha sonra kitap satış ofisi için düzenlenen törene katılan Mandal, Covid-19 ile mücadele kapsamında aşı çalışmalarında gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin kendi aşılarını 2021 yılının haziran ayında insanlığın kullanımına sunacağını belirten Mandal, “İnsanda uygulanma noktasında inşallah 2021 yılının haziran ayına doğruda tüm insanlığa biz birden fazla aşıyı sunmuş olacağız.” dedi.
Türkiye’nin 1900’lü yılların başında dünyada aşı üreten 3 ülkeden bir tanesi olduğunu ifade eden Mandal, arada geçen dönemde aşı çalışmalarının o boyutta ilerlemediğine dikkat çekerek, Covid-19 salgının başlamasıyla Türkiye’nin kendi aşısını ve ilacını geliştirmek üzere 436 araştırmacının 49 tane kurumda 18 tane proje başlığıyla tek bir çatı altında bir araya geldiklerini belirtti.
Aşı çalışmalarında da 8 tane çalışmanın olduğunu belirten Mandal, “Bunlar bir birinin tekrarı değil, farklı teknolojilerle geliştirilen aşılar. Bunun içinde şu anda dünyada hangi aşı geliştiriliyorsa Türkiye’de bu aşıyı geliştirme çalışmaları var. Dünya Sağlık Örgütünün referansında Türkiye üçüncü ülke aşı çalışmaları başlatan ülkedir. Şu an bu çalışmalardan üç tanesi hayvan deneylerini tamamladı. Ama en büyük güçlüklerimizden bir tanesi üretim aşamasıdır. Şu an Türkiye’de aşının uygulanabilmesi için ‘klinik faz’ diye tabir ediliyor, o aşamaya geçmek için bizim mevcut ilaç geliştirme amaçlı veya hayvan aşısı için olan tesisler, insan aşısı noktasında alt yapılar geliştiriliyor. İnşallah bu ayın içinde bunlar tamamlanmış olacak. Bu şekilde klinik faza yani önce temkinli şekilde insanda uygulanma noktasında ‘faz1’ olarak bilinen kısıtlı 50 olan sayı, daha sonra 200’ler olan sayı ve daha sonra binler olan sayı ile inşallah 2021 yılının haziran ayına doğruda tüm insanlığa biz birden fazla aşıyı sunmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Coronavirus aşı çalışmasında gelinen son nokta konusunda da bilgiler veren Mandal, “Aşının şu an ki en önemli boyutu öncelikle ne kadar dayanıklı olacağı bilinmiyor. Aşıyı yapacağız ömür boyu korunacağız gibi garantiyi size hiç kimse vermez. Şu an için tek şey insana yan etkisi olmayan ve belli bir süre koruyuculuk altına alması. Bu dahi şu an için çok kıymetli. Çünkü yayılımın çok hızlı olduğu bir ortamda yayılım ne kadar azaltılıyorsa kontrol etme imkanı artıyor. 2021 yılının ilk yarısında Türkiye kendi aşısını test amaçlı değil kullanışlı hale haziran ayına doğru getirecek.” şeklinde konuştu.
Gaziantep Valisi Davut Gül de Dene-Yap atölyelerinin şehre büyük bir ivme kazandırdığını belirterek, merkez dışında Nizip ve İslahiye ilçelerinde oluşturacakları Dene-yap atölyelerinin ihale süreçlerinin başladığını bildirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep’te eğitim anlamında önemli yatırımların yapıldığını ifade etti.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da Şahinbey ilçesinde bilim ve gözlem evi yapılacağı müjdesini verdi.
Konuşmaların ardından kitap ofisinin açılışı yapıldı.