Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Uzmanlar tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yaşam tarzı değişiklikleri ile bu sürece hazırlanmalarının büyük önem taşıdığını ifade ederek, tedavinin tüm gerekliliklerinin yerine getirilmesi uyarısında bulunuyorlar.

Bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yaşam tarzı değişiklikleri ile bu sürece hazırlığın büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, tüp bebek için en uygun yöntemin seçilerek, anne ve baba adayının bu yolda birbirlerine destek olması gerektiğine vurgu yaptılar.

Tüp bebek tedavi sürecinde çiftlerin dikkat etmesi gerektiğini belirten Operatör Doktor Uğur Değer, bir kadının gebe kalma sürecinde 15 milyon sperm rol oynadığını söyleyerek, erkekte bu rakam eğer 5 milyonun altında ise çiftlere tüp bebek tedavisi önerildiğini ifade etti.

Bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok endişelendiği konulardan biri de açıklanamayan infertilite (kısırlık) olduğuna dikkat çeken Dr. Değer, tetkiklerde herhangi bir neden bulunamıyorsa tüp bebek yöntemlerinden çift için en uygun olanı tedavi olduğunu söyledi.

“Tedavi sırasında stresi azaltıcı etkinliklerde bulunun”

Tüp bebek tedavi sürecinin kararı alındığı andan itibaren tedavinin başlamış olduğunu sözlerine ekleyen Değer, “Hastanın mutlaka tedavi sürecine kendini psikolojik olarak hazırlaması gerekir.  Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir.” dedi.

“Eşinize destek olun”

Bu süreçte baba adayına da büyük görev düştüğüne dikkat çeken Değer, “Anne adayı ile arasındaki iletişimi her zamankinden daha sıkı tutmalı, ona her konuda destek olmalıdır. Tedavi sürecinin olumsuz sonuçlanacağı endişesi bir kenara bırakılmalı, şayet çeşitli nedenlerle olumsuz sonuçlanırsa bile 3 ay sonra tekrar denenebileceği unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Tüp bebek tedavisini doğal bir süreç olarak kabul edin”

Tüp bebek tedavi yöntemini doğal bir gebelik süreci olarak kabul edilmesi gerektiği söyleyen Değer, çünkü bu yöntemle gebe kalan kadınların da normal bir hamilelik dönemi geçirdiğini söyleyerek, “Çiftin kendi sperm ve yumurtaları ile gerçekleştirilmektedir ve dünyaya gelen bebek de diğer bebeklerden farksızdır.” şeklinde konuştu. 

“Anne-baba adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir”

Beslenmeye dikkat etmenin tüp bebek tedavi sürecini olumlu etkilediğini ifade eden Değer son olarak şunları kaydetti: “Doktorun beslenme konusunda önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra uzman bir diyetisyen ile görüşülüp detaylı bir beslenme planı yapılabilir. Mümkün olduğu kadar da fastfood ve abur cubur olarak adlandırılan besinler yerine daha taze, organik besinler tüketilebilir. Ayrıca sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Kola, çay, maden suyu gibi içecekler sıvı ihtiyacını karşılar diye düşünülmemeli, günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Balık tüketiminin de hastaya tedavi sürecinde fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?