Türkiye-ABD arasında Gezi Parkı krizi

ABD’nin Gezi Parkı’ndaki protestolarla ile ilgili üst üste yaptığı göstericilere destek açıklamalarının ardından iki ülkenin dışişleri bakanları kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ankara, Davutoğlu’nun Kerry’ye açıklamalar nedeniyle tepkisini dile getirdiğini söylerken, Washington Davutoğlu’nun Kerry’ye son durumla ilgili bilgi verdiğini, Kerry’nin de bundan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

ABD ve Türkiye’nin arasına Gezi Parkı protestoları girdi. ABD’nin üst üste yaptığı göstericilere destek açıklamalarının ardından dün iki ülkenin dışişleri bakanları kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ankara, Davutoğlu’nun Kerry’ye açıklamalar nedeniyle tepkisini dile getirdiğini söylerken Washington ise Davutoğlu’nun Kerry’ye son durumla ilgili bilgi verdiğini, Kerry’nin de bundan memnuniyet duyduğunu açıkladı. Görüşme Kerry’nin Amerika kıtası ülkelerinin toplantısına katılmak için Guatemala’ya yaptığı yolculuk sırasında gerçekleşti.

ÜST ÜSTE AÇIKLAMALAR 

ABD’nin olaylara ilk tepkisini, geçen cuma Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki vermiş ve polisin müdahalesiyle yaralananlardan kaygı duyduklarına, toplanma özgürlüğünün evrensel bir insan hakkı olduğuna işaret etmişti. Ardından ikinci açıklama Beyaz Saray’dan geldi.

Beyaz Saray da göstericilerin ifade ve toplanma özgürlüğüne vurgu yaptı, Türk yetkilileri itidalli davranmaya davet etti. Önceki gün, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de bu kaygıları en üst düzeyde dile getirmesi üzerine ise bugün Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Kerry arasında Türkiye’nin isteğiyle kritik bir görüşme gerçekleşti.

İKİNCİ SINIF DEĞİL 

Ankara’nın verdiği bilgiye göre Davutoğlu, görüşmede, Gezi Parkı protestolarına ilişkin ABD'den gelen açıklamaları eleştirdi.

Başka demokrasilerde yaşanan benzer olaylara tepki verilmezken Türkiye'deki olayların "olağanüstü" gibi algılanmasına tepki gösteren Davutoğlu, "Türkiye ikinci sınıf bir demokrasi değildir" dedi. Davutoğlu ayrıca pek çok demokratik ülkede geçmişte benzer eylemler yaşandığını hatırlatarak, buna 2011’de ABD'yi sarsan "Wall Street’i İşgal" eylemlerini örnek verdi. Davutoğlu, "Birçok demokratik ülke benzer eylemlerle karşılaşır ve bu da demokratik sistemlerin sınavıdır" dedi.

Davutoğlu ayrıca Türk hükümetinin göstericilere karşı başından beri devam ettirdiği yaklaşımı koruyup gösteri hakkı bulunduğunu ve isteyen herkesin bu hakkı kullanabileceğini belirtti. Ancak Davutoğlu, eylemlere karışanlar arasında sadece çevreyi korumayı amaçlayanların değil, konuyu istismar etmek isteyen aşırı uç örgütlerin de bulunduğuna dikkati çekti ve Başbakan Erdoğan’ın bu iki uç arasında bir ayrım yaptığını öne sürdü.

SADECE ÜÇ CÜMLE 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşmeyle ilgili Hürriyet’e verdiği bilgi ise Ankara’nınkine göre çok kısa oldu.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, konuşmayı üç cümlede özetledi: “Guatemala’daki Amerika Kıtası Devletleri Örgütü’nün genel kuruluna giderken Bakan Kerry yolda Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile konuştu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk şehirlerindeki son protestolarla ilgili Türkiye hükümetinin perspektifini aktardı. Bakan Kerry de durumu sakinleştirme konusundaki çabalarla ilgili bilgilendirmeyi memnuniyetle karşıladı.”

PSAKI'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Türkiye'yi hiçbir şekilde katagorize etme gibi bir çabasının bulunmadığını" belirterek, "Ancak bazı kaygılar olduğunda da Bakan Kerry ve bakanlıktaki diğer yetkililer çekimser duramaz ve geçtiğimiz birkaç gündür polisin acımasızlığına yönelik kaygılarımız var ve barışçıl gösterilerin onaylanmasına yönelik çağrımıza devam edeceğiz" dedi.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Abd Haberleri

İsrail terörist bir devlettir
Trump 2. kez ABD başkanı seçildi
Katilin ABD'deki konuşmasına tepki
Joe Biden adaylıktan çekildi
Trump’a suikast girişimi: Kulağından yaralandı