Anadolu’nun bereketli topraklarında sağlanacak teşviklerle ve yeni tarım politikalarıyla hak ettiği değerlerde üretimin sağlanacağını belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Türkiye genelinde bakliyat üretiminde önemli oranda düşüş yaşandığına dikkat çekti.
Türkiye’nin önerisi doğrultusunda BM tarafından 2016q’nın ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesini değerlendiren Altunkaya, Türkiye’nin bakliyat üretiminde eski günlerine dönebilmesi için bunun fırsata çevrilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye genelinde bakliyat üretiminde önemli oranda düşüş yaşandığını belirten Altunkaya, bunun temel nedenlerinin geçmiş dönemlerde uygulanan yanlış tarım politikaları kadar, üreticinin de zahmetli bir olan bakliyat üretimini yavaş yavaş bırakarak, daha kolay ürünler yetiştirmeye yönelmesinden kaynaklandığını vurguladı.
Altunkaya, “Bakliyat yılı bu anlamda Türkiye için tarımsal reformların oluşturulması ve buna bağlı olarak çiftçilerin bu ürünleri yeniden ekmesinin teşvik edilmesiyle fırsata dönüşebilir. Diğer taraftan bakliyat ürünlerinin obeziteyle mücadeledeki öneminin tüketicilere doğru anlatılması ve bu ürünlerin tüketilmesinin özendirilmesi, ortaya ciddi bir talep çıkaracaktır. Bu anlamda doğru politikalarla büyük bir istihdamın da sağlanması gündeme gelebilir. Bugün beyaz yakalı binlerce ziraat mühendisimiz işsizlikle mücadele ederken, bakliyat üretimine yönelik yapılacak yatırımlar ve verilecek teşvikler bu mühendislerimizin de ciddi anlamda istihdam edilmesi için önemlidir.” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 yılı tarımsal üretiminde beklenen artışları da değerlendiren Altunkaya, bakliyat üretimlerini arttırarak, 2023 hedeflerinin zorlanabileceğini kaydetti. (İLKHA)