Türkiye 'kilogram'daki değişikliğe hazır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kilogram’ın yeni tanımı için tasarlanan kıbble balansdeneyi’nin birinci fazı başarıyla sonuçlandırıldı.” dedi.

TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) kilogram birimine getirilen yeni tanımı gerçekleştirme yolunda önemli bir aşamaya geldi. Bu amaçla yürütülen Kibble Denge (Balance) Deneyi’nin birinci fazını alternatif bir yol izleyerek tamamlayan enstitü, yeni bir ölçüm konseptiyle Kibble denge deneylerinin Türkiye markasını geliştirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yapılan çalışmaları yerinde incelemek için enstitüyü ziyaret etti. Halen kullanımda olan ve Türkiye’nin 54 No’lu ulusal kilogram prototipini inceledi. Bakan Varank, Kilogram’ın yeni tanımı için tasarlanan Kibble Denge Deneyi’nin birinci fazının başarıyla sonuçlandırıldığını belirterek, ”İkinci faz tamamlandığında dışa bağımlılık kalmayacak. Yılarca ulusal kütle prototipi dahil ölçüm standartlarımızı geliştirmede önemli rol oynayan TÜBİTAK UME bu yeni dönemde de yine ülkemizin öncüsü olacaktır” dedi.

“Yeni ölçüm konsepti”

TÜBİTAK UME’nin 2014 yılında bir proje kapsamında kilogramın yeni tanımını gerçekleştirmek için çalışma başlattığını ifade eden Bakan Varank, “Proje kapsamında bilimsel metroloji alanında ileri gelen enstitülere alternatif bir yol izlendi ve yeni bir ölçüm konsepti üzerinde yoğunlaşıldı. Bu konsepte uygun teknolojiler kullanılarak, Kibble balans deneylerinin Türkiye markası geliştirildi.” diye konuştu.

“Güvence altına alınacak”

Varank, kilogram biriminin yeni tanımını gerçekleştirmek için tasarlanan TÜBİTAK UME, Kibble Denge (Balance)  Deneyi’nin birinci fazının başarıyla tamamlandığını kaydederek, “Çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edilen ve ulusal kilogram prototipinin oluşturulacağı Kibble denge sisteminde ikinci fazda sonuca ulaşıldığında ulusal kütle ölçümleri güvence altına alınacak.” dedi.

Salınımlı mıknatıs

Mekanik ve elektriksel gücün dengelenmesi prensibine dayanan Kibble denge deney düzenekleri, farklı geometriler ve deneysel protokollerle tasarlanabiliyor. Bu düzeneğe sahip dünyadaki az sayıdaki ülkelerden biri olan Türkiye, “TÜBİTAK UME Salınımlı Mıknatıs ” ile dünya çapında yürütülen çalışmalara da katkı veriyor.

Dışa bağımlılık kalkacak

Kütle ölçümlerinde Fransa'daki Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Bürosundan izlenebilirlik alan Türkiye, kendi geliştirdiği Kibble Denge Deney Düzeneği ile dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak. Ayrıca TÜBİTAK UME, diğer ülkelerin metroloji enstitülerine de uluslararası kütle kalibrasyon hizmeti verilebilecek hatta gelişmekte olan enstitülere teknoloji transferi de sağlayabilecek.

Varank, UME ziyaretinde Zaman Frekans ve Elektromanyetik Uyumluluk laboratuvarlarını da ziyaret etti. Mikrodalga ve optik temelli atomik saatler ile elektromanyetik uyumluluk test ve Ar-Ge çalışmalarını da yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den "kasım" indirimleri uyarısı
HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Altın fiyatları düşüyor!
Emlak danışmanlarından "Konut alma" tavsiyesi