Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen "Paydaş Kamu Kurumları ve Üniversiteler ile İş Birliği İstişare Toplantısı"nda iş birliği protokolü imzaladığı yurt dışına yönelik faaliyette bulunan kamu kurum ve kuruluşlar ile 49 üniversitenin katılımı ile gerçekleşti.
Toplantıya Türkiye Maarif Vakfı ile iş birliği protokolü imzalayan Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA, YTB, Yeşilay, DEİK, Yunus Emre Enstitüsü, KYK, TRT ve Türkiye Diyanet Vakfı kurumlarının temsilcileri, 49 üniversiteden rektör ve rektör yardımcıları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Belediye Temsilcileri, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği Temsilcileri gibi paydaş kurumlar katıldı.
Vakıf Genel Merkezi’nde düzenlenen istişare toplantısında Vakıf Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye Maarif Vakfının çalışmalarını “Türkiye’nin Eğitimde Dünyaya Açılan Penceresi” mottosuyla sürdürdüğünü aktardı.
Maarif Vakfının Türkiye’nin “Eğitimin Uluslararasılaştırılması” stratejisine hizmet ettiğine dikkat çeken Akgün şöyle konuştu:
“Dünyanın çeşitli ülkelerinde açtığımız eğitim kurumlarına ilaveten Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerdeki öğrencilerin akademik başarılarını artırmak ve kültürel bağları güçlendirmek için kurslar ve etüt merkezleri açıyoruz. Faaliyet gösterilen ülkelerde ‘Türkiye Çalışmaları’ ve benzeri çalışmaları destekleyerek Türkiye algısının olumlu yönde gelişmesi için çalışmalar düzenliyoruz. Tüm dünyada Türkiye’nin eğitim kurumlarını tanıtarak, uluslararası eğitim ajansı işlevini üstleniyoruz.”
Vakfın son 3 yılda Dünya genelinde 100 ülkeyle resmi temas sağladığını, 50 ülkede temsilcilikler açıp 60 ülkede de faaliyetler yürüttüğünü anlatan Akgün, şöyle devam etti:
“19 ülkede (Afganistan, Çad, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gabon, Gine, Irak, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Mali, Moritanya, Nijer, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan Tunus ve Venezuela) FETÖ iltisaklı toplam 216 okul devir alınmıştır. Devralınan FETÖ iltisaklı eğitim kurumları dışında, stratejik öncelik arz eden bazı bölgelerde alternatif okullar oluşturmak ve Türk diasporasının eğitim ihtiyacını gidermek amacıyla 99 yeni okul açılmıştır (ABD, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Bosna Hersek, Burundi, Cibuti, Gambiya, Gana, Gürcistan, Irak, Kongo Cumhuriyeti, Kosova, Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Moritanya, Romanya, Sao Tome & Principe, Senegal, Sierra Leone, Somali Federasyonu, Tanzanya). Vakfımızın Afganistan, Almanya, Avusturya, Fransa, Kosova ve Belarus’ta 8 eğitim merkezi, Arnavutluk’ta 1 üniversitesi ve dünya genelinde 42 yurt binası bulunmaktadır. 42 ülkede bulunan 324 okul, üniversite ve eğitim merkezinde toplam 38 bin 449 öğrencimiz ile faaliyetlerimiz sürmekte olup, yeni öğrenci kayıtlarımız devam etmektedir.”
“Türkiye Maarif Vakfı 2023’e doğru”
Türkiye Maarif Vakfının, yaptığı iş birlikleri ile Türkiye’nin eğitim alanındaki zengin tecrübesine, yaygınlık, etkinlik ve bilinirlik kazandırmayı, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmayı ve yeni projeler geliştirmeyi amaçladığına vurgu yapan Akgün, 2016-2019 yılları arasında toplam 182 İş Birliği protokolü imzalandığını ifade etti.
Vakfın, 6721 sayılı Kuruluş Kanunu çerçevesinde, 61 üniversite, 15 kamu kurum ve kuruluşu, 34 sivil toplum kuruluşu, 13 özel eğitim kurumu ve teşebbüsleri ile 59 iyi niyet Protokolü olmak üzere toplam 182 (101 yurtiçi-81 yurtdışı) kurum ile protokol imzaladığını aktaran Akgün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘Kardeş Okul Projesi’ kapsamında Türkiye’deki 19 K-12 okulları arasında Afganistan, Etiyopya, Gürcistan, Irak, Kamerun, Kosova, Mali, Moritanya, Nijer, Pakistan, Somali, Sudan, Tunus ve Venezuela’daki Maarif Okullarıyla Kardeş Okul bağı kurulmuştur. Kardeş Okullar arasında eğitim iş birliği, karşılıklı ziyaretleri, kültürel paylaşımları, öğrencilere uluslararası farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmalarla K-12 seviyesindeki uluslararası öğrencilere, ülkemizi küçük yaşlarda tanıtma imkanı buluyoruz. Sadece yükseköğretim alanında sıkışmış olan uluslararası öğrenci algımızda bir alternatif ve ilave olmaktadır. Her bir K-12 uluslararası öğrencisi, yükseköğretimimize bir uluslararası öğrenci adayıdır. Türkiye Maarif Vakfı 2023’e doğru, kurum kültürü ve kalitesinin geliştirilmesi, finansal yeterliliğin sağlanması, İnsan kaynağının güçlendirilmesi ve eğitimde uluslararası bir marka olunması stratejilerini benimseyerek çalışmalarını sürdürecektir. 2023’te Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin en az yarısında faaliyete geçilmesi hedeflenmektedir.”
Ardından İş Birlikleri faaliyetleri hakkında Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Cihad Demirli bir sunum yaptı.
Programın son kısmında birlikte daha etkin çalışma yürütmek anlamında katılımcı kurumlar fikir ve önerilerini sundular.
İLKHA