Türkiye, Müslüman dünyasında SMIIC uyarınca akreditasyon yapabilen ilk ülke

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye, Müslüman dünyasında İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartları uyarınca akreditasyon yapabilen ilk ülke oldu.” dedi.

Helal Akreditasyon Kurumuna (HAK) ilk helal akreditasyon başvurusu yapıp ilk tescili alan kurum Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) oldu. Akreditasyon almaya hak kazanan TSE, belgesini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan aldı.

HAK'ın işleme alıp sonuçlandırdığı ilk resmi başvuru olan TSE’nin akreditasyon sertifikası, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle kurum yetkililerine teslim edildi.

HAK sayesinde küresel ölçekte gelişen helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinde Türkiye olarak kural koyucu olacaklarını vurgulayan Bakan Pekcan, 2018 yılı itibarıyla dünyadaki 1,8 milyar Müslüman'ın helal belgeli ürün ve hizmet sektörlerindeki harcamalarının 4,5 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.Helal belgelendirme ve akreditasyon pazar büyüklüğünün tahminen 6 milyar dolara yaklaştığına dikkati çeken Bakan Pekcan, "Böylesine önemli bir küresel talebi göz önünde bulundurduğumuzda, helal pazarı içerisinde Türkiye olarak takip eden değil, takip edilen ve lider olmak durumundayız." diye konuştu.Uluslararası kurumları akredite edecekHAK'ın helal ürün ve hizmet belgesi veren değil, söz konusu belgeleri veren kurumları akredite eden ve denetleyen bir kurum olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, “HAK'ın, uluslararası kurumları akredite ederek Türkiye'nin ilgili ülkelere hizmet ihracatı yapılmasına da katkı sağlamasını umuyoruz. Helal standartlarının geliştirilmesine her zaman önem veriyoruz. Helal belgelendirme ve akreditasyon faaliyetlerinin özellikle Müslümanlar ve Müslüman ülkeler eliyle yapılması gerektiğine inanıyor ve bunu savunuyoruz. Mevcut sistemde SMIIC tarafından hazırlanan standartlar, İslam ülkelerinin tamamı tarafından benimsenmiş ve sistemli bir şekilde uygulamaya geçirilmiş değildir. İşte bu noktada Türkiye olarak önemli bir inisiyatif aldık ve helal alanındaki bu dağınık görüntüyü telafi etmek, dünya çapında yüksek kalitede hizmet ortaya koymak için HAK'ı faaliyete geçirdik." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Müslüman ülkeler içerisinde, böyle önemli bir sorumluluğu üstlenebilecek ve öncülük edebilecek düzeyde olduğunu belirten Pekcan, “Türkiye, beşeri ve teknik kaynaklarıyla, geniş kültür coğrafyasına sağladığı pazar erişimiyle, helal sektöründeki kalite ve standardizasyon altyapısını geliştirebilecek, helal ticaretinde birleştirici güç olabilecek ülkelerin başında gelmektedir." dedi.

HAK'a 7'si yurt dışından 15 başvuru geldi

Bakan Pekcan, HAK'a milyarlarca dolarlık ürün ve hizmeti belgelendiren 7'si yurt dışından olmak üzere 15 farklı kuruluştan akreditasyon başvurusu geldiğini, söz konusu 7 ülkenin Avusturya, Avustralya, İsviçre, Tayvan, Sırbistan, Etiyopya ve Bulgaristan olduğunu anlattı.

Bakan Pekcan, "Reel sektörün içinden gelen birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk sanayicisi ve ihracatçısı bugün uluslararası piyasalarda kalitesiyle ön plana çıkmışsa bunda TSE'nin payı yadsınamaz. Oldukça stratejik bir misyonla kurulan HAK'a, ilk helal akreditasyon başvurusu yapıp ilk tescili alan kurumun TSE olması bizim için sevindirici olmasının yanında bir gurur kaynağı. HAK'ın kuruluşuyla helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinde çok önemli bir adım attık. Türkiye olarak küresel helal pazarında daha fazla sesimizi duyurmayı, bu alandaki boşluğu doldurmayı ve kural koyucu olmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Dünyada bir ilk”

Bugünün dünyasında standartları oluşturmanın bazen ürünün üretimi kadar önemli olduğunu ifade eden Bakan Pekcan şöyle konuştu:

"Standartları belirlemek veya belirlenmiş standartlara göre üretim yapabilmek için kalite altyapısı gelişmiş bir ülke olmanız gerekmektedir. Ülkemiz, özellikle Avrupa Birliği ile tesis etmiş olduğu Gümrük Birliği ve dünyaya açık ekonomisiyle gelişmiş bir kalite altyapısına sahiptir. Bu kalite tecrübesi ve teknik altyapısına dayanarak Türkiye, Müslüman dünyasında SMIIC standartları uyarınca akreditasyon yapabilen ilk ülke olmuştur."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"İnsanlık ittifakı" İstanbul'da buluştu
Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir
Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı