Washington Post'un köşe yazarı David Ignatius'un Türkiye'nin İsrail istihbarat teşkilatı Mossad için çalışan 10 İranlının kimliğini Tahran'a verdiğine yönelik iddiasının yankıları sürüyor.
Türkiye sert bir dille iddiaları reddederken İsrail, konu ile ilgili resmi açıklama yapmamayı tercih etti. İstihbarat ve Uluslararası İlişkiler Bakanı Yuval Steinitz, "Türkiye'yle ilişkiler son yıllarda yolunda değil. İleride ilişkilerin herkesin hayrına olacak şekilde iyileşmesini umuyoruz" demekle yetindi.
Ancak İsrail basınına isimsiz konuşan yetkililer ile eski üst düzey isimlerden tepki geldi. İsrail gazetesi Yedioth Ahranot'un haberine göre ismini vermek istemeyen İsrailli yetkililer, Mavi Marmara özrünün ardından başlatılan ilişkileri canlandırma sürecinin "tıkandığını" söyledi. Hükümet yetkililerine göre, Ankara ile güvenlik alanındaki ilişkiler oldukça "sınırlı". Görüşmelere yakın bir İsrailli kaynak, "Türkler anlaşmaya varacak her girişimi yok ediyor. Bu olayı çözmek istemiyorlar. ABD Başkanı Obama'nın çabalarına rağmen süreç tamamen tıkandı, bu noktadan ileri gitmek istemiyorlar" dedi.
Bir başka yetkili ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsrail'i düşman olarak gördüğünü" belirterek, "Bize her anlamda karşı. İsrail'in en büyük düşmanları ile saf tutuyorlar ve onlarla güvenlik ilişkilerimiz oldukça sınırlı. Bize karşı hareket ettiğini görürsek şaşırmayız" ifadesini kullandı.
NATO'DAN ATILMALI
İsrail Hayom gazetesine konuşan İsrail'in eski dışişleri bakanı yardımcısı Danny Ayalon'un tavrı ise çok sert oldu.
"Alçak koltuk krizi" ile akıllarda kalan Ayalon, Türkiye'nin NATO'dan atılması için resmi bir başvuru yapılması gerektiğini belirterek "ABD ve İsrail, Türkiye ile ilişkilerini tekrar gözden geçirmelidir" dedi.
Eski Mossad direktörü Danny Yatom ise "Bence İsrail, ABD ve Türkiye ile dostane ilişkileri olan diğer ülkelerle konuşmalıdır. Aynı şey başlarına gelebilir diye hiçbir Batı istihbarat servisi Türkiye ile işbirliği yapmamalıdır" dedi. (Sabah)