"Türkiye tarım ekonomisinde dünyada 6. sırada"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da kurulacak ve maliyeti 17 milyon TL olan Fernas Gıda Kompleksi temel atma törenine katıldı.

BATMAN- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sabahın erken saatlerinde özel uçakla 110 kişinin istihdam edileceği ve maliyeti 17 milyon TL olan Fernas Şirketler Topluluğu bünyesinde temeli atılacak olan doğal meyve suyu, pekmez, sirke ve salça fabrikasının temel atma törenine katılmak üzere Batman'a geldiler.

 

Temel atma törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Batman Vali Vekili Soner Karataşoğlu, İlçe Kaymakam ve belediye başkanları, Defterdar Hasan Koca, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Fernas Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Necat Nasıroğlu törenin açılış konuşmasını yaparak, temeli atılacak tesis hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 

Eğitime ve istihdama öncelik verildi

Açılış konuşmasının ardından söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hükümet olarak bölgede tarımsal sulama anlamında çok ciddi yatırım yaptıklarını belirterek, "Yatırımlar sonucunda hem endüstriyel bitkiler hem de tarımsal ürünler çok daha iyi bir şekilde üretilecek. Bu ürünlerin ihraç edilmesi Batman için büyük bir kazanç olacaktır. Batman nüfusu çok gençtir ve bu gençliği eğitimle kazanabilirsek, Batman'ı ileride huzura ve refaha dönüştürme imkânımız söz konusu olacaktır. O yüzden Hükümet olarak özellikle bu bölgenin eğitimine ve istihdamına çok öncelik verdik. Batman'da eğitimde çok ilerleme kaydettik. Altyapısında da Türkiye son yıllarda bu bölgedeki açığı önemli derecede gidermiştir. Son dönemde çok önemli teşvikleri bu bölgeye verdik. Bölgede her şey tamamdı ve bir tek şey kalmıştı geride. O da huzurun, barışın ve güvenin tesis edilmesiydi. On yıllardır çok ciddi bir sorun olarak Türkiye'de ayak bağı olmuş bir meseleyi kalıcı bir şekilde nasıl çözeriz diye çabalıyor ve bu yönde de somut adımlar atılmıştır" dedi.

 

Batman'ın önümüzdeki 50-100 yılını tasarlıyoruz

2009 yılının dünyada çok derin bir küresel krizin yaşandığı bir yıl olduğunu hatırlatan Şimşek, "2009 yılında Batman'da istihdam edilen kişi sayısı 27 bin civarıdır. 2012 yılında bu sayı neredeyse 41 bine ulaşmıştır. Küresel krizde birçok ülke hiç istihdam yaratamazken ve birçok ülke hiç istihdam yaratamazken, dolayısıyla birçok şehirde işsizlik artışı yaşanırken Batman'da istihdam 27 binlerden 40 binlerin üzerine çıkıyor. Türkiye'de son 5 yılda neredeyse 5 milyona yakın vatandaşımıza iş imkânı bulduk. Sadece son bir yıl içinde 1,2 milyona yakın vatandaşımıza iş imkânı bulduk. Bunlar çok önemlidir. Çünkü Avrupa'nın 27 ülkesinin tamamında 5 yılda bir tane net istihdam yaratılamamıştır. Batman'ın önümüzdeki 50-100 yılını tasarlıyoruz. Üniversitenin olduğu yerde 4,5 milyon metrekarelik bir alanı ikinci OSB bölgesi olarak Batman'a kazandırılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 

2002 yılında Batman'ın toplam ihracatının 600 bin dolar olduğunu ve 2012 yılında ise bu sayının 81 milyon doları aştığına dikkat çeken Şimşek, "Bizler milyar dolara ulaşmamız lazım. Hiç yoksa burada 3 bin 500 kardeşimiz istihdam ediliyor. Bütün mesele bu güzel ülkemizi daha da kalkındırmaktır. 2002 yılında buraya verilen toplam tarımsal kredi miktarı 220 bin liradır. Geçen sene Batman'a verilen toplam tarımsal kredi miktarı 29,7 milyon liradır" dedi.

 

Türkiye bir karalama kampanyasıyla geriye götürülmeye çalışılıyor

'Gezi Parkı' olaylarına da değinen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "3 hafta içerisinde Türkiye hiç hak etmediği çok büyük bir karalama kampanyası çerçevesinde geriye götürülmeye çalışılıyor. Sokaklarda yakıp yıkmayı, Türkiye'yi içeride ve dışarıda karalamayı ve Türkiye'nin itibarını bu şekilde zedelemeyi gerektirecek hiçbir düzenleme yoktur. Türkiye birçok noktada zirveye ulaşmıştır. Uluslararası Para Fonu (IMF)'ye borç 1960 yılından sonra ilk defa kapatılmıştır. Faiz ise cumhuriyet tarihinin en düşük düzeyindedir. Türkiye Kürt ve terör meselesini kökünden çözmek için adım atmıştır. İşte bunlar içeride ve dışarıdakileri herhalde mutsuz ediyor olacak ki, bu huzur ve güven ortamını bozmak için militanca, şuursuzca her şey yapılıyor."

 

12 bin çiftçiye bir yıl içerisinde 40 milyon lira karşılıksız hibe desteği verildi

Şimşek'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kurulacak tesisin önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Batman'ın kalkınma yürüyüşünde önemli adımlardan birisi bugün atılıyor. Burada birçok yatırımlar başlatıldı ve sulama yatırımları devam ediyor. Batman'da sol sahil sulama ile 18 bin hektar arazinin sulanması için altyapı hızla sürüyor. Bu yapıldığı takdirde buranın ürün çeşitliliği artacaktır. Sadece buğday, arpa, mısır, pamuk gibi hububat değil artık katma değeri yüksek ürünlerin sözleşmeli üretimle de desteklenmek suretiyle geliştirileceği bir süreç başlamış. Bu bölgede yaşayan yaklaşık 12 bin çiftçiye geçen sene bir yıl içerisinde 40 milyon lira karşılıksız hibe desteği verdik. 13 milyon lira ise hayvancılık ile uğraşan kardeşlerimize ödedik. Batman'da tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için sermayesinin yüzde 50'sini karşıladığımız 44 tane tesis tamamladık" şeklinde konuştu.

 

Avrupa'da Türkiye bir numaralı ülkedir

21. yüzyılda uluslararası mücadelenin üç sahada yapılacağının altını çizen Eker, "Gıda, su ve enerji olan bu üç saha uluslararası mücadele alanıdır. Bizim bu üç alanda da kendi imkânlarımızı daha iyi kullanmamız, potansiyelimizin daha büyük bir kısmını harekete geçirmemiz, kapasitemizi geliştirmemiz sadece Türkiye'nin gıda güvenliği açısından değil küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına yapacağımız katkı açısından da çok önemlidir. O nedenle biz bu sene 2013 yılı içerisinde Türkiye'de çiftçiye 9 milyar lira karşılıksız nakdi hibe destek veriyoruz. Bu gıda güvenliğini temin etmek, sürdürülebilir kılmak ve rekabetçi kılmak açısından. Uyguladığımız politikalarla Türkiye 10 sene önce dünyanın 11. tarım ekonomisiyken bugün 6. sıralara kadar yükseldi. Avrupa'da Türkiye dördüncüydü. Fransa, İtalya ve İspanya tarımda önümüzdeydi. Bugün onların hepsini geçmiş durumdayız. Avrupa'da Türkiye bir numaralı ülkedir. Fransa'yı, İtalya'yı ve İspanya'yı da geride bıraktık" ifadelerini kullandı.

 

Son olarak Eker, Devlet ile PKK arasındaki şiddet sorununun çözüm sürecine de değinerek, çözüm süreciyle birlikte bu bölgelere önemli yatırımların yapıldığını söyledi.

 

Konuşmaların ardından Bakan Eker ve Şimşek ile beraberindekiler, dualar eşliğinde butona basarak temel atma işlemlerini başlattılar. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi