Fransız Girişimciler Hareketi MEDEF üyeleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, Türkiye'de 58 bine yakın uluslararası sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi.
Resmî ziyareti nedeniyle Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız Girişimciler Hareketi MEDEF üyeleriyle bir araya geldi. MEDEF'in merkezinde gerçekleşen buluşmada Erdoğan, Fransız iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı. Erdoğan, Türkiye'de 58 bine yakın uluslararası sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini bildirerek, Fransa'nın; 2016'da Türkiye'nin en fazla ticaret yaptığı ülkeler sıralamasında 7'nci sırada olduğunu, 7 milyar dolara yakın yatırımı ile Türkiye'de en çok yatırımı olan ülkeler arasında 10'uncu sırada yer aldığını ve Türkiye'de bin 500 civarında Fransız sermayeli şirketin bulunduğunu hatırlattı.
Ziyaretinin Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları içermesi bakımından önemli olduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasında üç anlaşmanın imzalandığına işaret etti ve anlaşmaların her iki ülke için de hayırlı olması temennisinde bulundu.
"İnanıyorum ki Fransa ve Türkiye daha önce hedeflediğimiz 20 milyar avroluk hedefe doğru yürümeye başlar"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdikleri baş başa görüşmelerinde ve heyetler arası çalışma yemeğinde Irak, Suriye, Libya ve Mısır konuları ile Filistin ve Kudüs meselesini ele aldıklarını aktaran Erdoğan, "Bu yakın iş birliğimizin bölgesel ve uluslararası barış bakımından hayati öneme sahip olduğuna inanıyorum. Ticaret hacmine baktığımız zaman, Türkiye ve Fransa'yı gerçekten tatmin edecek bir rakam değil. 13,5 milyar dolarlık bir hacim söz konusu. İstiyoruz ki bu rakam, çok daha yukarılara çıksın ve bu rakamı daha yukarılara tırmandıracak olursak inanıyorum ki Fransa ve Türkiye daha önce hedeflediğimiz 20 milyar avroluk hedefe doğru yürümeye başlar." diye konuştu.
Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Şu anda Fransa dünyanın en büyük 5'inci, Avrupa'nın en büyük 2'nci ekonomik gücüyken, Türkiye satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın ise 5'inci büyük ekonomisidir. Fransa, dünyanın en çok yatırım yapan ve alan üçüncü en büyük ülkesi iken, Türkiye 2012 yılından beri Batı Asya olarak tanımlanan coğrafyanın en çok yatırım çeken ülkesi olmayı sürdürüyor. Sadece bu veriler bile 14 milyar doları dahi bulmayan ticaret hacminin iki ülkenin gerçek ekonomik potansiyelini yansıtmadığını gösteriyor."
"Türkiye'nin ihracat hacmi bu yıl itibariyle yaklaşık 157 milyar doları buldu"
Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 tarihinde bir darbe girişimine maruz kaldığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye halkının cesaret ve fedakârlığı ile bu sınamadan daha da büyüyerek ve güçlenerek çıktığını söyledi. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'nin ihracat hacminin bu yıl itibariyle yaklaşık 157 milyar doları bulduğunu, ekonominin; bu hain saldırıyı, öncesindeki ve sonrasındaki diğer tüm tuzaklarla birlikte başarıyla geride bıraktığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11'lik bir büyüme hacmini yakalayarak, yüzde 7,4'lük bir büyüme oranıyla yeni bir rekor kırdığını hatırlattı.
Pek çok kredi derecelendirme kuruluşunun ve uluslararası ekonomik örgütün, Türkiye'nin ekonomik büyüme verilerini tekrar gözden geçirmek zorunda kaldığına işaret eden Erdoğan, "4'üncü çeyrekte de başarılı bir netice elde ederek 2017'yi yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyle tamamlayacağımıza inanıyoruz. Bu büyüme oranıyla Türkiye bir kez daha G-20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi durumuna gelmiş olacaktır. Önümüzdeki dönemde de bu başarılı grafiğimizi sürdüreceğimizden emin olabilirsiniz." dedi.
"Türkiye'de 58 bine yakın uluslararası sermayeli şirket faaliyet gösteriyor"
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz Fransız dostlarımızın yatırımları için de bir cazibe merkezidir. Devam eden bölgesel krizlere rağmen 2003-2016 yılları arasında Türkiye yaklaşık 180 milyar dolar değerinde doğrudan uluslararası sermaye çekmeyi başarmıştır. 80 milyonluk iç piyasamız rekabetçi ve dinamik özel sektörümüz, ulaşım, telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde oldukça gelişmiş teknolojik altyapımız küresel yatırımcılar için birer artı değerdir. İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla 50'den fazla ülkeye ve dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan geniş bir pazara erişim sağlanabiliyor. Türkiye'de 58 bine yakın uluslararası sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Türkiye'ye yatırım yapan daima kazanır."
Fransız yatırımcıların 2023 projeleri çerçevesinde ulaştırma, enerji, çevre gibi pek çok alanda 13 ayrı ihaleye teklif sunduğunu hatırlatan Erdoğan, "En son Kasım ayı başında Airbus ve Türksat arasında bir iş birliği anlaşmasına varıldı. Böylece Fransa'nın da katkısıyla ülkemizin uydu üretimi ve fırlatılması alanında yeni bir atılım içine girmesini sağladık. Bu iş birliği mutlaka diğer sanayi alanlarında da yeni iş birliklerini tetikleyecektir." dedi.
Türk Hava Yolları ile Airbus firması arasında imzalanan niyet beyanı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ASELSAN ve ROKETSAN ile EUROSAM Konsorsiyumu arasında imzalanan sözleşmenin stratejik önemde olduğunu dile getiren Erdoğan, iki ülke Eximbankları arasında imzalanan anlaşmanın da ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını söyleyerek, "Daha büyük adımlar atabilmek için siz iş adamlarından desteğe ihtiyacımız var." diye ifade etti.
Türkiye'de bin 500 civarında Fransız sermayeli şirketin bulunuyor
Fransız iş çevrelerine hitaben, "Bugün burada size mesajım; Türkiye'nin ekonomik ilerlemesinin bir parçası olmanızdır. Özellikle yatırım teşviklerinden istifade etmeniz noktasında en ufak bir engel önünüzde söz konusu değildir." diye konuşan Erdoğan, Fransa'nın; 2016'da Türkiye'nin en fazla ticaret yaptığı ülkeler sıralamasında yedinci sırada olduğunu, 7 milyar dolara yakın yatırımı ile Türkiye'de en çok yatırımı olan ülkeler arasında 10'uncu sırada yer aldığını ve Türkiye'de bin 500 civarında Fransız sermayeli şirketin bulunduğunu hatırlatarak, "Sizlere destek olabilecek önemli bir mekanizma, Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi'dir. Bu komitenin kurduğu güçlü bağlar sayesinde pek çok sıkıntıya çözüm bulunmuştur." diye ekledi.
Erdoğan, Paris'teki temasları kapsamında, Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Stephane Teste ve Senato Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Josiane Costes'i Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinde kabul etti. Erdoğan daha sonra Fransa Eski Adalet Bakanı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Rachida Dati'yi kabul ederek bir süre görüştü.
Fransa İslam Konseyi ile Türk Toplumu temsilcilerini kabul
Fransa İslam Konseyi temsilcilerini Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinde kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu programının ardından Fransa Türk Toplumu temsilcileri ile bir araya geldi. Erdoğan son olarak Osmanlı Hanedanı'nın Fransa'da ikamet eden üyelerini kabul etti.
Paris'te temaslarını tamamlayan Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte Türkiye'ye dönmek üzere ülkeden ayrıldı.
İLKHA