Türkiye’de ayakkabı sektörünün kalbi Gaziantep’te atıyor

​Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ayakkabı sektörünün kalbinin attığı üretim merkezlerinin başında Gaziantep’in geldiğine dikkat çekti.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ayakkabıcılar Odası, KOSGEB, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Odası destekleriyle ve Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 30’uncu “Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES) düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışına, Gaziantep Valisi Davut Gül, Milletvekilleri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, kent protokolü ile sanayiciler, işadamları ve diğer davetliler katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, fuarın Türkiye’ye, Gaziantep’e ve sektöre hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenleri tebrik etti.

Dünyanın sayılı ayakkabı fuarlarından birine ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirten Gül, Gaziantep’in elektrik tüketiminden, ihracatına, piyasadaki kredilerin geri dönüşüne bakıldığında Türkiye genelinde olduğu gibi kentte de hareketliliğin bulunduğunu, daha iyisinin her zaman mümkün olduğunu ancak bunun birlikte başarılacağını söyledi.

Gaziantep’te üretilen ürünlerin kaliteli ürünler olduğunu dile getiren Gül, “Ürünlerin daha da markalaşıp dünyaca bilinirliliğinin arttırılarak katma değer üreten ürünler olmasını istiyoruz. Şehre gelen ziyaretçilerin alışveriş yaparak dönmelerini arzu ediyoruz.   Bu ise altyapı ile olacak. Üç sene sonra Gaziantep’e hızlı trenin gelmesi ile birçok şehirden Gaziantep’e hızlı trenle gelinebilecek.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, sanayinin, üretimin ve alın terinin helal kazanca dönüştüğü Gaziantep’te bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gaziantep’i Türkiye’nin parlayan yıldızı yapmak istediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Zira sizler, bunu fazlasıyla hak ediyorsunuz. İçerde ve dışarda yaşadığımız pek çok sıkıntıya rağmen, bu sene 7,5 milyar dolarla, ihracatta rekor kırıyorsunuz. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6’ıncı şehri olarak, 6 kıtada 190 ülkeye malınızı gönderiyorsunuz. İşte Gaziantep’in farkı bu. Antepli mazeret değil iş üretiyor.” dedi.

Yerli ayakkabıyı tercih edin çağrısı

Ayakkabı sektörünün önemine değinen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye olarak, yaptığımız bir kilo ihracatın ortalama değeri yaklaşık 1,5 dolar. İhraç ettiğimiz ayakkabı ve terliklerin ortalama kilo değeriyse 9 dolar. Yani sektörümüz, ülke ortalamasının 6 katı daha fazla katma değer üretip, ülkemize kazandırmış. Bu çok güzel. Ama yeterli mi? Değil. Zira ithal ettiklerimizin ortalama kilo fiyatı 24 dolar. Artık mesela, İtalya ile Türkiye'nin ürettiği ayakkabılar arasında pek bir kalite farkı kalmadı, hatta biz öne geçtik. Peki, o zaman bu farkın nedeni ne? Marka, tasarım ve tanıtım. Bundan sonra geliştirmemiz gereken alanlar bunlar. Öte yandan, vatandaşlar olarak bize de görev düşüyor. Alışveriş yaparken yerli ayakkabıları tercih etmeliyiz. Özellikle de gençlerimiz bunu yapmalı. İşte Gaziantep burada, tüm bunlara odaklanmış durumda. Türkiye’de ayakkabı sektörünün kalbinin attığı üretim merkezlerinin başında Gaziantep geliyor.” ifadelerini kullandı.

Yıllık 300 milyon çift terlik ve ayakkabı üretim kapasitesiyle en çok üretim ve ihracat yapan ikinci şehrin Gaziantep olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, üretimin yüzde 70’inin makinelerden, yüzde 30’unun da kendi el emeğiyle üretim yapan ustaların hünerli ellerinden çıktığını vurguladı.

Gaziantep’in aynı zamanda ecdadın emanetini, değerlerini koruyan, kendini geliştiren ve farklılaştıran bir şehir olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Bu sayede bütün Türkiye’ye ilham kaynağı olmuş, Gaziantepli olmakla gurur duymuş bir şehir. Yine burada 300’e yakın firma ve bin civarında marka olduğunu öğrendim. Ayakkabı sektörünün liderleri hep buraya gelmiş. Bu muazzam bir ilgi, doğru bir iş yapıldığına işaret. Yerel kalkınmanın, şehirlerimizi zenginleştirmenin yolu da budur.”

Sanayi ve ihracatta söz sahibi olan Gaziantep’in, ayakkabı sektöründe Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden birisi olmayı sürdürdüğünü belirten Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de şunları söyledi:

“Gaziantep’te ayakkabıcılık sektörü, son 10 yılda makineleşme sürecinin de etkisiyle atağa geçmiş durumdadır. Ulusal ve uluslararası markalara ayakkabı üretimi yapan Gaziantepli ayakkabıcılarımız, ülkemiz ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20’lik kısmını tek başına gerçekleştirmektedir. İnşallah bu üretim gücümüze ulusal ve uluslararası markaları da ekleriz.  Firmalarımızın markalaşması için de birlik olmamız, daha fazla AR-GE yapmamız ve tasarım konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ancak bu sayede sektörümüzün katma değerini artırabiliriz.”

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet İnce de fuarın hayırlara vesile olmasını dileyerek, sektörün yaşadığı sorunları dile getirdi.

Fuarın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri, stantları ziyaret ederek firma temsilcilerine hayırlı olsun dileklerini ilettiler.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti