Türkiye’de her yıl 100 bin insan sigara içtiği için ölüyor

Psikolog Yasir Atalay, dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insanın sadece sigara içtiği için öldüğünü söyledi.

Batman İl Sağlık Müdürlüğünde, sigara bağımlıları için grup terapi uygulamalarına başlandığı bildirildi.

Grup terapileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Psikolog Yasir Atalay, grup terapileri ile kişilerin kendileri ile benzer durumlar yaşayan insanların olduğunu görmesini sağlayarak, sigarayı bırakma konusunda cesaretlenmesinin amaçlandığını belirtti.

Grup terapilerinin ilgi gördüğünü aktaran Atalay, “Psikoterapi uygulamalarının bir grup hastaya aynı anda yapılması anlamına gelen grup terapilerinin bireysel terapilerden farkı etkileşim sadece terapist ile danışan arasında değil, zaman zaman grup üyeleri ile terapist arasında, zaman zaman da grup üyelerinin kendi aralarında olmaktadır. Üyelerin insan ilişkilerinde dışarıda bulamadıkları geribildirimleri alma ve karşılıklı çalışma imkânları daha fazla ve kolay gelişebilmektedir. Sigara, alkol, madde bağımlılığı, karakter gelişim ve değişimi, psikososyal becerileri artırma, sosyal ilişkileri geliştirme gibi çok değişik amaçlı gruplar kurulabilmektedir.” dedi.

“Dünyada her yıl 6 milyon insan sigaradan ölüyor”

Batman İl Sağlık Müdürlüğünde sigara bağımlılığına yönelik grup terapisi uygulamaya başladıklarını dile getiren Atalay, “Pek çok insan, sigaranın vücutta yarattığı tahribatın farkında olsa da sigarayı bırakmanın zor olduğunu düşünerek ya bırakmaya yanaşmıyor ya da iradesine yenik düşüyor. Dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye’de 100 ise bin insan sadece sigara içtiği için ölüyor. Bugün karar verip sigarayı bırakan birinin bir sene içerisinde solunum yolları ile ilgili sıkıntıları sona eriyor. Sigara bırakmada ‘geç kalmak’ yok, yeter ki şimdi bırakmaya karar verilsin.” diye konuştu.

“12 kişilik grup oluşturuluyor”

Seanslarda sürecin işleyişine ilişkin de konuşan Atalay, şunları söyledi:

“Sigara ile tek başına baş edemeyeceğini düşünen kişiler, sigara kullanan ya da bırakmış olan kişiler öncelikle İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde bulunan sigara bırakma kliniğine başvuruyor. Düzeyleri birbirlerine yakın olan kişilerden 12 kişilik grup oluşturuluyor. Motivasyonel görüşme teknikleri ile grup üyeleri deneyimlerini paylaşarak sigara bırakma çabalarını güçlendiriyor.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor