Son zamanlarda ülke gündemini fazlasıyla etkileyen, hatta her yaştan insanın gündemi takip ettiği sosyal medya sitelerinin Türkiye’ye temsilci atama kararları peş peşe gelirken bu sitlerde "fenomen" olarak nitelendirilen hesap sahipleri de Türkiye’nin ilk sosyal medya federasyonunu (SOSFED) kuracak.
Sosyal medya ile ilgili çalışma yapan birkaç farklı STK'nın öncülüğünü yaptığı SOSFED’in Kurucu Başkanı ve Sözcüsü Cüneyt Barut oldu.
SOSFED Kurucu Başkanı ve Sözcüsü Cüneyt Barut
Federasyon ile bu alanda daha faydalı olunması hedefleniyor
Federasyonun kuruluşu sonrasında basın kuruluşlarına mail yoluyla yazılı açıklamada bulunan SOSFED Sözcüsü Barut, "Sosyal medyanın 2006 yılından beri fiilen hayatımıza girdi. Günümüzde de tüm konvansiyonel medya araçlarının yerini almış vaziyette. Artık devletimiz de bu önemli network ağının fazlasıyla farkında. Bu alanda kitlelerin ihtiyaçlarına cevap verecek sivil toplum kuruluşlarının bir çatı altında bulunması; Türkiye için bu alanın daha efektif ve faydalı olmasını sağlayacaktır." dedi.
Federasyon meslek örgütü görevi görecek
Barut, "Özellikle Instagram, Youtube, TikTok ve Twitch gibi mecralarda içerik üreticisi ve içerik tüketicisi olarak sınıflandırabileceğimiz iki tip kullanıcı bulunmaktadır. Halk arasında fenomen olarak tabir edilen içerik üreticileri de aslında reklamcılığın bir türünü meslek icra etmektedir. Fakat bu meslek erbaplarının yaptığı işte kalifikasyonu arttırabileceği, herhangi bir sorunu olması halinde kapısını çalabileceği bir meslek örgütü yoktur. Tohumlarını attığımız bu federasyon yeşerdiğinde sektörünün ilk ve en köklü meslek örgütü haline gelecektir." diye konuştu.
"İlgili bakanlıkların desteği ile gençlerimizi sosyal medya okuryazarı yapmayı hedefliyoruz"
Türkiye'de sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte "sosyal medya okuryazarlığı" alanında uzman olanlara da ihtiyacın arttığını hatırlatan Barut, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Gençlerimizin de yoğun olarak kullandığı sosyal medyayı daha verimli hale getirmek ve olası sakıncalarından korumak için MEB müfredatında sosyal medya okuryazarlığı derslerinin bulunması artık bir zorunluluktur. SOSFED bu konuda MEB ile koordineli çalışmak suretiyle sosyal medya okuryazarı olan gençlerin yetişmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Hedeflerimiz arasında maddi imkanları olmayan ama yeteneği doğrultusunda sosyal medya alanında proje yapmak isteyen yazılımcı, içerik üreticisi ve post prodüksiyon alanında iştigal eden kişilere projelerini gerçekleştirme imkanı sunmak da bulunmaktadır."